ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:32
 

Στις ευκαιρίες για επενδύσεις στην υγεία, αναφέρθηκε ο Υπ.Υγείας

Η Κύπρος έχει την προοπτική ετήσιων εξαγωγών ύψους €100 εκατ. από το εμπόριο της ιατρικής κάνναβης.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε σήμερα στις ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα της υγείας ενόψει και των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκτιμάται πως η Κύπρος έχει την προοπτική ετήσιων εξαγωγών ύψους €100 εκατ. από το εμπόριο της ιατρικής κάνναβης.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια του 9ου Οικονομικού Κογκρέσου Λευκωσίας ανέφερε ότι με την εισαγωγή του ΓεΣΥ δεν θα υπάρχει πλέον αλληλοεπικάλυψη των διαθέσιμων υποδομών και πόρων, ότι τα δεδομένα που θα καταγράφονται στο πλαίσιο του συστήματος ηλεκτρονικής υγείας θα έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση της οργάνωσης, αφού οι παροχείς υγείας θα είναι σε θέση να εντοπίσουν και να προβλέψουν τις ενδεχόμενες ανάγκες τους.

Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, είπε ο Υπουργός Υγείας, θα υπάρξει μια δραματική μετακίνηση της ζήτησης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. «Η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αλλάξει θεμελιωδώς το σύστημα υγείας στην Κύπρο», σημείωσε.

Στόχος του Κράτους, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, είναι η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσα από την προώθηση των Πανεπιστημιακών Κλινικών, την καλλιέργεια, την παραγωγή και εξαγωγή ιατρικής κάνναβης, και με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης ιδιωτικών πρωτοβουλιών εξειδικευμένων στη θεραπεία σοβαρών ή χρόνιων παθήσεων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα της ιατρικής κάνναβης είπε ότι εκτιμάται ότι η ενδεχόμενη προοπτική εξαγωγών της Κύπρου ανέρχεται σε άνω των €100 εκατ.

Η παγκόσμια ζήτηση, ανέφερε, είναι σχετικά αναξιοποίητη. Ενώ η ζήτηση ολοένα και αυξάνεται, είπε, λίγες χώρες έχουν προχωρήσει με την παραχώρηση αδειών για παραγωγή. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, στην ΕΕ αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Γερμανία.

Σε αναφορά του στον ιατρικό τουρισμό, σημείωσε ότι η παγκόσμια βιομηχανία είναι αξίας έως 40 δισεκατ. δολαρίων. «Ο ιατρικός τουρισμός είναι οπωσδήποτε ένας σημαντικός και βιώσιμος τομέας για ανάπτυξη στην Κύπρο», είπε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι τα πλεονεκτήματα της Κύπρου περιλαμβάνουν τις εξαίρετες υποδομές, υπηρεσίες σε προσιτές τιμές και με εύκολη πρόσβαση και επαγγελματίες υγείας υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Την ίδια ώρα η Κύπρος έχει καλές καιρικές συνθήκες, ενώ η γεωγραφική της θέση κοντά σε σημαντικές αγορές σημαίνει ότι ασθενείς μπορούν να συνδυάσουν τη θεραπεία με την ανάρρωση και τις διακοπές.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Ο στόχος αυτός, πρόσθεσε, επιτυγχάνεται μέσα από την προώθηση των πανεπιστημιακών κλινικών, την καλλιέργεια, την παραγωγή και εξαγωγή ιατρικής κάνναβης, και με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης ιδιωτικών πρωτοβουλιών εξειδικευμένων στη θεραπεία σοβαρών ή χρόνιων παθήσεων.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας θα αντιμετωπίσει «αποτελεσματικά και αποφασιστικά τα περισσότερα από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας». Θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό, στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ενώ παράλληλα θα παρέχει και πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις, είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X