ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Υπ. Υγείας: Μίλησε για ψηλές τιμές καινοτόμων φαρμάκων και τις ενέργειες της Κύπρου

Μίλησε κατά την διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας στην ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ως μικρό κράτος, στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει για απάμβλυνσή τους μίλησε ενώπιον των ομολόγων του στο Άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ, στο Βουκουρέστι, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Απριλίου.

Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησαν εκτενώς θέματα, όπως η καθολική πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και η ηπατίτιδα ενώ εξετάστηκαν επίσης τρόποι για εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά στη διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Όπως αναφέρεται, σε παρέμβασή του στη διάρκεια της συζήτησης για την προσβασιμότητα στα φάρμακα, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για διευκόλυνση της πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα.

«Ως μικρό κράτος, συνέχισε, η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα και τις σχετικές θεραπείες», προστίθεται.

Εξαιτίας της χαμηλής διαπραγματευτικής της δύναμης απόρροια του μικρού μεγέθους της, η Κύπρος εξασφαλίζει τα καινοτόμα φάρμακα σε πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα μεγαλύτερα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα οι Κύπριοι ασθενείς να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, σημειώνεται.

Προς απάμβλυνση αυτών των δυσκολιών, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως, σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος προβαίνει σε ενέργειες, αναπτύσσοντας συνεργασίες με άλλα κράτη μέλη, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Κύπριοι πολίτες λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Υπουργό Υγείας της Ρουμανίας για τις πρακτικές που εφαρμόζει η χώρα όσον αφορά στην εκρίζωση της ηπατίτιδας.

Ο κ. Ιωάννου, σε παρέμβασή του, επεσήμανε ότι η Κύπρος προχώρησε στην ετοιμασία εθνικού σχεδίου δράσης για την εκρίζωση της ηπατίτιδας Γ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εθνικό σχέδιο δράσης σχεδιάστηκε στη βάση πέντε πυλώνων: της αναδιάρθρωσης των δομών και των υπηρεσιών, της αγωγής υγείας, της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, του προσυμπτωματικού ελέγχου, της διάγνωσης και της θεραπείας, και της παρακολούθησης, της αποκατάστασης και της χρόνιας φροντίδας. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Σε σχέση με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για της διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ο Κύπριος Υπουργός στην παρέμβασή του επικεντρώθηκε στην ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών στα κράτη μέλη για τα δικαιώματα και τις επιλογές που απορρέουν από την οδηγία», αναφέρεται.

Τέλος, στο περιθώριο της συμμετοχής του στο Άτυπο Συμβούλιο, ο κ. Ιωάννου είχε χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Βέλγιο και την Ελλάδα, με τους οποίους συζητήθηκαν τρόποι για ενδυνάμωση της συνεργασίας τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο.

Ειδικότερα, προστίθεται, με τον Έλληνα ομόλογό του Ανδρέα Ξανθό, έγινε ανασκόπηση των υφιστάμενων διμερών συνεργασιών, με έμφαση στη συμμετοχή Κύπρου και Ελλάδας στη Διακήρυξη της Βαλέτα, καθώς και στη διμερή συνεργασία για κοινή διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Την ανηφόρα στην οποίαν αυτοδοξάζεστε ότι μας οδηγήσατε Περιπλανώμενε γιά χρόνια ψευδές σκαρίφημα ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:53

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«…ενώ η χολή που εκρέει από το στόμα του Προέδρου και των συναγερμικών λατζιναρκών είναι απείρως ...»
Ai Em  |  15:39

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X