ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Θα συμβληθεί ο κατάλληλος αριθμός γιατρών με το ΓεΣΥ

Οι γιατροί του δημοσίου εάν επιλέξουν τα νέα συμβόλαια θα έχουν 14% αύξηση στο μισθό που λαμβάνουν

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το 2019 θα είναι η χρονιά υλοποίησης και πρακτικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην υγεία που αφορούν την αυτονόμηση και την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συμβληθεί με το ΓεΣΥ ο κατάλληλος αριθμός γιατρών, σημειώνοντας πως τουλάχιστον τα οικονομικά αιτήματα των γιατρών έχουν ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Το 2019 θα είναι η χρονιά υλοποίησης και πρακτικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην υγεία που αφορούν την αυτονόμηση και την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ)» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι ήδη από σήμερα η διοικητική και οικονομική εποπτεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων έχει μεταφερθεί στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Την περασμένη Δευτέρα, συνέχισε, αποσπάστηκαν όλοι οι υπάλληλοι που δουλεύουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και από σήμερα έχουν αναλάβει επίσημα τη διοικητική εποπτεία τα άτομα που έχουν διοριστεί από τον ΟΚΥπΥ, για να διευθύνουν τις τρεις διευθύνσεις των κρατικών νοσηλευτηρίων, που είναι η Διεύθυνση Λευκωσίας (Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Μακάρειο Νοσοκομείο), η Διεύθυνση Λεμεσού (Νοσοκομεία Λεμεσού, Πάφου και Κυπερούντας) και η Διεύθυνση Λάρνακας – Αμμοχώστου (Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου).

«Θεωρούμε ότι η διοικητική και οικονομική αυτονομία των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα αναδείξει επιτέλους την ποιότητα και την επιστημοσύνη που φέρουν οι επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια και θα γίνουν πιο ευέλικτοι οργανισμοί για να μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις προκλήσεις που έρχονται ενόψει του ΓεΣΥ και να φθάσουν στα επίπεδα ποιότητας που εμείς φιλοδοξούμε και που δεν βλέπαμε μέχρι σήμερα», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις των ιατρικών εταιρειών που καλούν τα μέλη τους να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ο Υπουργός είπε πως με βάση ενημέρωση που έχει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας «θα υπάρξει ο κατάλληλος αριθμός γιατρών».

Εκείνο που εκπλήσσει, είπε, είναι ότι ενώ πριν δύο μήνες με πρωτοβουλία του ιδίου είχαν τεθεί κάποιες ιδέες προς συζήτηση και άρχισε εντατικός διάλογος μεταξύ Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με στόχο όπως έρθουν και οι δύο με τις τελικές τους προτάσεις και το τελικό σχέδιο να δοθεί στους γιατρούς, που ούτως ή αλλιώς θα αποφασίσουν ατομικά αν θα συμβληθούν ή όχι, εντούτοις μετά από μια βδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων ο ΟΑΥ έχει υποβάλει την τελική του πρόταση βελτιωμένη, ενώ ο ΠΙΣ ακόμα δεν έχει υποβάλει κάτι. «Αντ’ αυτού βλέπουμε διάφορες επιστημονικές εταιρείες να βγάζουν ανακοινώσεις ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της γενικής συνέλευσης. Διαφωνώ, αλλά αρκετά από τα αιτήματα, τουλάχιστον τα οικονομικά, έχουν ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ίσως αυτό οφείλεται σε παραπληροφόρηση», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΟΑΥ τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ακόμα μια προσπάθεια ενημέρωσης των επιστημονικών εταιρειών τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε προσέλευση για να ενημερωθούν.

Ο Υπουργός υπενθύμισε στις δηλώσεις του, απαντώντας σε ερώτηση, ότι βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει, με την απόσπαση ή την μεταφορά του προσωπικού στον αυτόνομο οργανισμό παράλληλα θα τους προσφερθούν και συμβόλαια, τα οποία μπορούν να υπογράψουν και να αποποιηθούν το στάτους της δημόσιας υπηρεσίας εφόσον το επιθυμούν. Τα τελευταία δύο χρόνια, είπε, και μετά τη συμφωνία του 2017 στο Προεδρικό, έχουν δοθεί στο προσωπικό που εργοδοτείται στα δημόσια νοσηλευτήρια -το ιατρικό και τους νοσηλευτές - αρκετές αυξήσεις όσον αφορά τις συνολικές τους απολαβές. Πέρσι, υπενθύμισε, υπήρξε μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών στην κλίμακα Α13 και από χθες το νοσηλευτικό προσωπικό, με βάση την ίδια συμφωνία, αναβαθμίστηκε στην επιστημονική βαθμίδα Α8.

Επιπλέον, συνέχισε, τα τελευταία δύο χρόνια με την εφαρμογή των πιλοτικών προγραμμάτων τις απογευματινές ώρες, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα εισοδήματα των επαγγελματιών υγείας και πριν δέκα μέρες συνομολογήθηκε μια νέα συμφωνία που αφορά την υπερωριακή αποζημίωση που χαιρετίστηκε από όλες τις συντεχνίες, έχει διορθώσει στρεβλώσεις που υπήρχαν και αύξησε τις υπερωριακές απολαβές, με το σχετικό κονδύλι να έχει αυξηθεί κατά 50%. «Όλα αυτά είναι κατοχυρωμένα», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι οι γιατροί του δημοσίου εάν επιλέξουν τα νέα συμβόλαια θα έχουν 14% αύξηση στο μισθό που λαμβάνουν τη δεδομένη στιγμή που θα τα αποδεχτούν.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν ανέμενε ότι μεγάλος αριθμός από το μόνιμο προσωπικό θα επέλεγε να υπογράψει τα συμβόλαια, αφήνοντας τη σταθερότητα και τη σιγουριά της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά για τους αορίστου χρόνου, είπε, η επιλογή του συμβολαίου είναι πιο ελκυστική.

Ωστόσο σημείωσε ότι αυτό «δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ή αλλάζει τους σχεδιασμούς μας, και δεν έχει σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X