ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λ. Λουκαϊδης: Ποιος θα βάλει τέλος στα αίσχη της Αστυνομίας

O πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ λέει ότι δεν βρέθηκε ακόμα εισαγγελέας ή υπουργός ή Πρόεδρος να τρίξει τα δόντια.

Με αφορμή το γεγονός ότι πρόσφατα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε υπόθεση βασανισμού προσώπου από την Κυπριακή Αστυνομία, ο πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαΐδης μιλάει στην «Κ» για τα κακώς έχοντα ειδικά στην Αστυνομία και γενικά στην Πολιτεία.

–Κύριε Λουκαΐδη στις 5 Ιουνίου, ως δικηγόρος τώρα, κερδίσατε μια υπόθεση στο ΕΔΑΔ, του Καναδού υπηκόου ονόματι Hani Abdul Khani Kabbara εναντίον της ΚΔ, σημαντική από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της αστυνομίας. Δώστε μας σας παρακαλώ ένα περίγραμμα της απόφασης αυτής.

–Η υπόθεση αφορούσε σύλληψη από την αστυνομία του Καναδού πελάτη μου, μεταφορά του στο κεντρικό αστυνομικό σταθμό Λεμεσού όπου βασανίστηκε διαφοροτρόπως όπως περιγράφει και η απόφαση του ΕΔΑΔ, δηλαδή κτυπήματα και πληγές στο στήθος του κρατουμένου και στο πρόσωπό του που προκλήθηκαν με γροθιές. Κτυπήματα από διάφορους αστυνομικούς για περίπου 4 ώρες σε διάφορα μέρη του κορμιού του με μεταλλική καρέκλα και ξύλινο ρόπαλο ως επίσης και γρονθοκοπήματα και κλωτσιές, μελανιές, σπάσιμο δοντιού και απαγόρευση να πάρει τα φάρμακά του. Ο κρατούμενος ήταν υγιέστατος όταν συνελήφθη και κατέληξε στο νοσοκομείο λόγω της κακομεταχείρισης και του βασανισμού από μέρους της αστυνομίας κατά την κράτηση του. Οι σωματικές βλάβες δεν αμφισβητήθηκαν ουσιαστικά από την κυβέρνηση αλλά δεν υπήρξε αποτελεσματική διερεύνηση του περιστατικού είτε από την αστυνομία είτε από ανεξάρτητη αρχή είτε με οδηγίες του γενικού εισαγγελέα.

–Πώς αντιμετώπισαν την υπόθεση στη Νομική Υπηρεσία;

–Ο πρώτος γενικός εισαγγελέας (σ.σ. Πέτρος Κληρίδης) αποφάνθηκε ότι οι σωματικές βλάβες στον παραπονούμενο ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας της αστυνομίας να τον συλλάβουν (όπως ισχυριζόταν η αστυνομία) πράγμα που απέρριψε το ΕΔΑΔ. Ο δεύτερος γενικός εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης ήταν στη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ηγέρθη το θέμα της κακομεταχείρισης του παραπονουμένου από την αστυνομία και απερρίφθη το παράπονο χωρίς οποιασδήποτε δικαιολογία. Στη συνέχεια ο κ. Κώστας Κληρίδης διορίστηκε γενικός εισαγγελέας και με αυτή την ιδιότητα διέταξε δεύτερη έρευνα στην υπόθεση, ενέργεια την οποία έψεξε το ΕΔΑΔ ως μη αμερόληπτη και ως ασυμβίβαστη με την προηγούμενη δικαστική του ιδιότητα όταν απέρριψε την υπόθεση (παρ. 112 της απόφασης). Ο παραπονούμενος υπέδειξε στο ΕΔΑΔ ότι ο δεύτερος γενικός εισαγγελέας δεν του έδωσε την ευκαιρία να αναγνωρίσει τους αστυνόμους που ήταν υπεύθυνοι για την κακομεταχείρισή του. Στο νοσοκομείο τον επισκέφθηκαν η πρόξενος του Καναδά κ. Σεβέρη και ο ιατρός κ. Ιωσηφίδης και διαπίστωσαν την άσχημη κατάστασή του. Το ΕΔΑΔ δέχθηκε την εκδοχή του παραπονουμένου και του δικηγόρου του και επιδίκασε αποζημιώσεις και δικηγορικά έξοδα προς όφελός του, καταδικάζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

–Τα όσα απαράδεκτα έχουν καταγγελθεί από τον πελάτη σας εναντίον της Κυπριακής Αστυνομίας, είναι συμπεριφορές που θεωρούσαμε ότι το 2011 στην ευρωπαϊκή Κύπρο ότι θα έπρεπε να είχαν εκλείψει.

–Η κακομεταχείριση πολιτών από την Αστυνομία είναι μια καθιερωμένη τακτική που ρίζωσε από την εποχή της Αγγλοκρατίας και συνέχισε χωρίς διακοπή. Το φαινόμενο αυτό εξετάσθηκε από τριμελή επιτροπή της οποίας προέδρευσε ο αείμνηστος δικαστής Λούης Λοΐζου που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο το 1995 και αποφάνθηκε ότι πράγματι υπάρχει συστηματική κακομεταχείριση κρατουμένων από αστυνομικούς, ιδιαίτερα στον αστυνομικό σταθμό Λεμεσού. Η έκθεση όμως δεν αξιοποιήθηκε και η παράδοση συνεχίστηκε.

–Πού οφείλονται τέτοιες συμπεριφορές από πλευράς των οργάνων της τάξης;

Οι λόγοι για αυτές τις εγκληματικές ενέργειες της αστυνομίας, κατά τη γνώμη μου είναι οι εξής:

α) Η ανοχή των ανωτέρων αξιωματούχων του κράτους και κυβερνήσεων. Σοβαρότατη ευθύνη για αυτή την ανοχή έχει ο εκάστοτε γενικός εισαγγελέας. Σήμερα έχουμε απόφαση του ΕΔΑΔ για βασανισμό ή και κακομεταχείριση με γνωστούς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έλαβαν μέρος και ο γενικός εισαγγελέας δεν κινήθηκε εναντίον τους. Αυτό ασφαλώς ενθαρρύνει και στο μέλλον άλλους αστυνομικούς να προβούν σε παρόμοιες πράξεις αφού έχουν την συγκάλυψη του γενικού εισαγγελέα.

β) Στη νοοτροπία των αστυνομικών που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις η οποία είναι προϊόν της αλαζονείας της εξουσίας που τους δίνεται χωρίς έλεγχο και στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι κάποιοι είναι ενώ στην πραγματικότητα στερούνται βασικά στοιχεία ανδρισμού, ανθρωπισμού, αυτοσεβασμού και αυτοπεποίθησης. Κάποτε ένας υπουργός Εσωτερικών μου τηλεφώνησε διαφωνώντας μαζί μου λέγοντας μου «Άκουσε Λουκή. Αν θέλεις να ανακρίνουν χωρίς χειροδικία, να πηγαίνεις εσύ να κάνεις τις ανακρίσεις», και του απάντησα «αν είχαν κρίση οι ανακριτές όσο είναι το χέρι τους δεν θα είχαμε αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα». Η σωστή ανάκριση απαιτεί σωστή αντίληψη και όχι γρονθοκοπήματα, διότι το αποτέλεσμα είναι να έχουμε και αθώους να παραδέχονται πως είναι ένοχοι με κλασική την περίπτωση του κ. Δήμου Δημοσθένους που αναγκάστηκε τελικά η Δημοκρατία να πληρώσει 30.000 αποζημίωση.

γ) Στην ατιμωρησία των ενόχων μελών της αστυνομίας που αντί να εκτελούν την αποστολή τους προστασίας του πολίτη, βάζουν πιο ψηλά το προσωπικό τους γόητρο για να αποδείξουν ότι ανακάλυψαν ένα έγκλημα έστω και αν τούτο έγινε σαν αποτέλεσμα εγκλημάτων από μέρους τους. Τέλος, θέλω να πω ότι φταίει και η κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία μας που ανέχεται αυτά τα πράγματα, πολλοί μάλιστα τα επικροτούν, αλλά και στο γεγονός ότι οι θεσμοί στην Κύπρο βλέπουν τον πολίτη απέναντί τους και όχι στο πλευρό τους για να τον εξυπηρετήσουν.

–Και σήμερα η Αστυνομία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα παρόλο που επανειλημμένα υπήρξε η επίσημη παραδοχή «για σάπια μήλα» ωστόσο δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι ουσιαστικό. Γιατί;

–Διότι η κακομεταχείριση κρατουμένων κατέστη στην Κύπρο θεσμός και καθιερώθηκε σαν δραστηριότητα της αστυνομίας που θεωρείται φυσιολογική και ανεκτή από τις κυβερνήσεις. Δεν βρέθηκε ένας γενικός εισαγγελέας ή ένας υπουργός Εσωτερικών ή ένας Αρχηγός Αστυνομίας ή ακόμα ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τρίξει τα δόντια του σε αυτά τα αίσχη ενός σώματος που αντί να επιβάλλει τον νόμο, τον υπονομεύει με τρομοκρατικά μέσα.

–Ποια μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος ή μήπως είναι μάταιο πια διότι η διαφθορά έχει διαβρώσει την Αστυνομία σε βαθμό μη αναστρέψιμο;

–Έχω δώσει αρκετό υλικό πιο πάνω για τη λύση του προβλήματος. Χρειάζονται άντρες σε πολιτικά πόστα που να αποφασίζουν να υλοποιούν την εφαρμογή του νόμου και στα αστυνομικά όργανα. Φανταστήκατε να φυλακιστεί αστυνομικός που χειροδίκησε σε κρατούμενο πώς θα αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο; Δεν μπορεί σε μια χώρα που είναι θύμα τουρκικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προκαλούμε εμείς οι ίδιοι τέτοιες παραβιάσεις. Νομίζω ότι αυτό πλήττει την αξιοπιστία και τον πολιτισμό μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X