ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λαβύρινθος η διερεύνηση του σκανδάλου με το ΤΕΠΑΚ

Οικογενειακή υπόθεση το κόλπο με τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πράγματα και θαύματα για το κόλπο που είχε στηθεί με ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία από τις ανακριτικές έρευνες και τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί από τα 11 πρόσωπα που τελούν υπό κράτηση οκτώ ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικής πλευράς οι ανακριτές θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης που έχει ως σημείο κλειδί το ρόλο γυναίκας η οποία ήταν υπεύθυνη Λειτουργός Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου. Τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τους ανακριτές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που την φέρουν ως την εγκέφαλο του σκανδάλου με τα ερευνητικά προγράμματα. 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η πρώην Λειτουργός λειτουργούσε ως ο συνδετικός κρίκος μέσω του οποίου αποκτούσαν πρόσβαση στα ερευνητικά κονδύλια συγγενικά της πρόσωπα. Όπως έχει φανεί στο οργανωτικό κομμάτι του κόλπου είχε συσταθεί εταιρεία μέσω της οποίας γινόταν η ανάληψη των ερευνών αλλά και η έκδοση των τιμολογίων όταν γινόταν η απορρόφηση των κονδυλίων. Η ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα μιας και όπως διαρρέεται από αστυνομικές πηγές οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες για την ώρα δεν συνεργάζονται με τους ανακριτές.

Οι πρώτες έρευνες

Πλαστές βεβαιώσεις διεκπεραίωσης εργασιών ερευνητικών προγραμμάτων, πλαστογραφίες υπογραφών, πληρωμές για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ ή που αποδείχθηκαν λανθασμένες, άσκοπα ταξίδια, απειλές κατά καθηγητών, δωροδοκίες και άλλα πολλά συνθέτουν την πολύκροτη αλλά και πολύπλοκη υπόθεση ατασθαλιών σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, της περιόδου 2008- 2015, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία οι 11 ύποπτοι τελούν υπό 8ημερη κράτηση.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην δικαστική αίθουσα κατά την διαδικασία ακρόασης για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης των 11 υπόπτων τα πρώτα στοιχεία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά προέκυψαν το 2015 μετά από εσωτερικό έλεγχο στο ΤΕΠΑΚ. Μεταξύ τότε γινόταν λόγος για έλλειψη διαφάνειας, πιθανότητα αποκόμισης προσωπικών οφελών από την τότε λειτουργό, αλλά και εξαναγκασμός καθηγητών - επιστημονικών υπευθύνων, για πρόσληψη συγγενικών της προσώπων στα ερευνητικά προγράμματα.

Ακολούθησε πειθαρχική έρευνα από δικηγορικό γραφείο ενώ και οι δυο έρευνες στάλθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα από όπου δόθηκαν οδηγίες για διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία, σε σχέση με 20 ερευνητικά προγράμματα στα οποία υπήρχε ανάμειξη της λειτουργού. Στην πορεία των εξετάσεων προέκυψαν ποινικά αδικήματα για ακόμη τρία ερευνητικά προγράμματα.

Τα ερευνητικά προγράμματα

Ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα στα οποία η πρώην Λειτουργός φέρεται πως ζητούσε από τους υπεύθυνους καθηγητές να εργοδοτήσουν τα συγγενικά της πρόσωπα. Στην πρώτη περίπτωση, για το ερευνητικό πρόγραμμα "IKTIMED", σύμφωνα με μαρτυρία, η λειτουργός απαίτησε από τον επιστημονικό υπεύθυνο την εργοδότηση του γιου της και της αδελφής της, λέγοντας "Πιάστο γιο μου και την αδελφή μου για να βγει πληρωμή", χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο και χωρίς να παραδώσουν οποιανδήποτε εργασία.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσο και σε άλλα, διαπιστώθηκε πως, μέσα από πλαστά έγγραφα, έγιναν πληρωμένες σε άτομα που δεν είχαν καμία συμμετοχή, τα οποία αφού κρατούσαν ένα μικρό ποσό που τους υποδεικνυόταν από τη λειτουργό, της επέστρεφαν τα χρήματα.

Σε άλλο πρόγραμμα σύμφωνα με μαρτυρίας γυναίκας μετέφερε μέσω τραπεζικού εμβάσματος τα χρήματα στην πρώην Λειτουργό, η οποία όταν το αντιλήφθηκε της ανέφερε "Εν να μας πάρεις φυλακή εσύ".

Σε άλλες περιπτώσεις οι εργασίες ήταν λανθασμένες και καθηγητές αναγκάζονταν να ζητήσουν επιπρόσθετα κονδύλια για διεκπεραίωσή τους από άλλα πρόσωπα, ενώ στην περίπτωση του προγράμματος με την ονομασία "Ερμής", ο υπεύθυνος καθηγητής ανέλαβε μέρος των εξόδων, ώστε να μην μείνει εκτεθειμένο το Πανεπιστήμιο.

Η Αστυνομία σύμφωνα με τον ανακριτή αναζητεί υπολογιστή αξίας 2 χιλιάδων ευρώ ο οποίος αγοράσθηκε για το πρόγραμμα "Para-Mare Tourism. Επίσης υπάρχει μαρτυρία για άσκοπα ταξίδια, σύνολο 37, της πρώην Λειτουργού στο εξωτερικό για τα οποία έλαβε αποζημίωση το ποσό των 20,568 ευρώ.

Το ίδιο πρόσωπο αναφέρθηκε και σε απειλές της πρώην Λειτουργού όταν το 2015 υπήρχαν αναφορές στον ημερήσιο τύπο. Η ύποπτη φέρεται να επικαλέστηκε πως γνωρίζει άτομα του υποκόσμου, λέγοντας "ένα τηλέφωνο χρειάζεται για να μπει μια πομπούα".

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα 54 καταθέσεις και έχουν διενεργηθεί τέσσερις έρευνες, ενώ υπολείπονται άλλες 76 καταθέσεις από Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο καθώς και μια έρευνα.

Αναμένεται ακόμη η λήψη και εξέταση δειγμάτων γραφής και υπογραφής από τους υπόπτους και θα ζητηθεί η έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση