ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με νουθεσίες απαντά το ΥΠ.ΥΓ στα ερωτηματικά για ελέγχους κορωνοϊού

Στις Βρυξέλλες σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου Υγείας, στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής «Κ» για ερωτηματικά που έχουν προκληθεί από την διαχείριση του πρόσφατου ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού, θέτει ζητήματα τα οποία ουδέποτε ηγέρθησαν. Η ανάγνωση του αρμόδιου Υπουργείου για την Υγεία, στα όσα εύλογα τέθηκαν για τον χειρισμό των επιβατών της πτήσης από τη Μόσχα, στην οποία επέβαινε και το άτομο που παρουσίαζε συμπτώματα παρόμοια με του κορωνοϊού, ουσιαστικά εκλήφθηκε ως γενικότερη αμφισβήτηση των πρωτοκόλλων που έχουν υιοθετηθεί.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αντί να τοποθετηθεί επί της ουσίας που ήταν η περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων και σε πρόσωπα που έχουν έλθει σε επαφή με ύποπτα περιστατικά, κάτι που συμμερίζονται αρκετά μέλη της ιατρικής κοινότητας, θεωρεί τις απόψεις αυτές ως μια προσπάθεια πρόκλησης πανικού, εκ των έσω, που πλήττουν την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο.

Τι δεν είπε το ΥΠ.ΥΓ

Στην ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου, τονίζονται τρία σημεία που έχουν αξία να επισημανθούν.

Πρώτον: Τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις που προέκυψε ανάγκη είναι τα ενδεδειγμένα και στη βάση των οδηγιών που εκδίδει για όλα τα κράτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC),

Δεύτερον: Από την πρώτη στιγμή, εφαρμόζονται κατά γράμμα τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το ECDC, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Τρίτον: Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία και συντονισμό με τα αρμόδια κρατικά Τμήματα και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται επακριβώς οι διαδικασίες.

Και για τα τρία θέματα που εγείρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητήθηκαν τόσο από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος όσο και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου. Τουναντίον αυτό το οποίο τέθηκε ήταν στο πνεύμα περαιτέρω ενίσχυσης των ελέγχων, με την προσθήκη διαδικασιών για τα άτομα που ήλθαν σε επαφή με υπό διερεύνηση κρούσματα, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις μιας και ο χρόνος που απαιτείται δεν υπερβαίνει τις τρείς ώρες.

Στις Βρυξέλλες ο ΥΠ.ΥΓ

Από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως «η Κύπρος ακολουθεί τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ υιοθετεί ταυτόχρονα και επιπρόσθετα μέτρα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Όπως επισήμανε ο Υπουργός Υγείας, μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου, στα συμπεράσματα «οι δράσεις που προτείνονται είναι για καλύτερο συντονισμό όσον αφορά στην προστασία της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των εισηγήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ως Κύπρος, ήμουν στην ευχάριστη θέση να δηλώσω (σ.σ. στους ομολόγους μου) ότι εδώ και δύο βδομάδες ακολουθούμε τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα του ΠΟΥ και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε υιοθετήσει επιπλέον ενέργειες που δεν προβλέπονται από τα πρωτόκολλα και έχω δεχτεί και τα θετικά σχόλια συναδέλφων μου». Για τα όσα διημείφθησαν σε επίπεδο Ε.Ε για τον κορωνοϊό ο κ. Ιωάννου έχει ανακοινώσει διάσκεψη τύπου την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Αρχιεπίσκοπος:Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο-Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

«Ό,τι και να πει και να δηλώσει αυτός ο άνθρωπος, δεν γείνεται πιστευτός.»
ΑΚΑ  |  10:02

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση