ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μη αποδεκτές οι αναπομπές των νόμων για το επίδομα πατρότητας

Οι νόμοι ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 18 Μαΐου 2018 και αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Ιουνίου 2018.

ΚΥΠΕ

Με 15 ψήφους υπέρ, 29 εναντίον και μια αποχή η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή των δύο νόμων που παρέχουν το δικαίωμα άδειας και επιδόματος πατρότητας σε ζευγάρια που δεν έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.

Υπέρ της αποδοχής της αναπομπής των νόμων τάχθηκαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας που διαφοροποίησε τη θέση του από το κόμμα του, του οποίου οι Βουλευτές απέρριψαν την αναπομπή.

Αποχή τήρησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Οι νόμοι ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 18 Μαΐου 2018 και αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Ιουνίου 2018.

Στην επιστολή της αναπομπής των νόμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει αναφορά σε αντισυνταγματικότητα, που αφορά αύξηση των εξόδων που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό και δημιουργία διοικητικού κόστους για το κράτος ως συνεπακόλουθα των προτάσεων.

Αναφέρεται επίσης σε επέμβαση στην άσκηση των εκτελεστικών εξουσιών του Υπουργικού Συμβουλίου και στην αρχή της διάκρισης εξουσιών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά την εξέταση της αναπομπής στην Επιτροπή Εργασίας, από την 1η Αυγούστου 2017, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία για την άδεια πατρότητας, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων 3.788 αιτήσεις, το κόστος των οποίων ανήλθε στα €1.096.000.

Επεσήμανε ότι στην περίπτωση άτυπης συμβίωσης δύο ατόμων δεν αναγνωρίζονται κληρονομικά δικαιώματα ούτε δημιουργείται δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής είπε πως ο νόμος ως έχει σήμερα συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος των άγαμων ζευγαριών.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται την αναπομπή των νόμων για να δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ευκαιρία να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι μέσα από σοφές πολιτικές η Κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψηφίστηκε νόμος για την άδεια πατρότητας.

Υιοθετούμε τις αναπομπές, πρόσθεσε αναφέροντας ότι με το παρόν νομικό καθεστώς δεν απαγορεύεται να πάρει γονική άδεια ο πατέρας που τεκνοποιεί σε ελεύθερη σχέση, αλλά αυτές δεν θα είναι πληρωμένες από το κράτος. Πρόσθεσε πως αυτός ο πατέρας δεν διασφαλίζει τη γυναίκα και τα παιδιά του με συνταξιοδοτικά και κληρονομικά δικαιώματα και παρατήρησε ότι είναι εύκολο να κάνει επιδοματικές πολιτικές όταν κυβερνούν άλλοι.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, απάντησε πως πρέπει να είναι προσεκτικοί αυτοί που αναφέρουν σε οικονομική πολιτική με χρήματα άλλων αυτοί που το 2013 με χρήματα άλλων έκαναν οικονομική πολιτική.

Πρόσθεσε πως οι νόμοι που αναπέμφθηκαν ρυθμίζουν θέματα που προκύπτουν από την αλλαγή τρόπου ζωής. Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις για κατάχρηση της άδειας πατρότητας με ψευδείς βεβαιώσεις που επικαλέστηκε η εκτελεστική εξουσία, ανέφερε ότι είναι μεγάλο το πρόστιμο στην ψευδή δήλωση. Ανέφερε ακόμα πως με αυτό τον τρόπο λειτουργούν τα σύγχρονα κράτη.
Παρατήρησε επίσης πως αν υπήρχε πολιτική βούληση δεν θα χρειάζονταν δικαιολογίες που δεν αντέχουν στη βάσανο της λογικής.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που προκύπτει από τον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης των ζευγαριών.

Αφού παρατήρησε ότι δημογραφικά βρισκόμαστε στα όρια να μην αναπληρώνεται ο πληθυσμός και αντί να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στην αύξηση των γεννήσεων εφευρίσκονται κωλύματα, είπε πως είναι άστοχη η αναπομπή, και «καταψηφίζουμε».

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα επιδόματα μητρότητας και πατρότητας έχουν σχέση με την αύξηση των γεννήσεων. Πρόσθεσε πως από τη στιγμή που ένας άνδρας είναι πατέρας πρέπει να έχει και επίδομα, όπως και η μητέρα.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για το ΤΚΑ, ο κ. Περδίκης είπε ότι τα 7,5 δις που η Κυβέρνηση χρωστά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα πρέπει να τα επιστρέψει.

Δήλωσε τέλος ότι οι Οικολόγοι δεν αποδέχονται την αναπομπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X