ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:33
 

Μήνυμα Γ.Γιαννάκη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους

«Θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, με στόχο τη διασφάλιση μιας κοινωνίας που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Δελτίο Τύπου

Η 22η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους» (European Day for the Victims of Hate Crime). Η σχετική απόφαση λήφθηκε το 2014 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να τιμηθεί η μνήμη των 77 θυμάτων του νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Ανάμεσά τους ήταν 66 νέοι, που βρίσκονταν σε κατασκήνωση στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας. Οι τραγικές επιθέσεις είχαν γίνει στις 22 Ιουλίου 2011.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να αναγνωριστεί το πρόβλημα των εγκλημάτων μίσους στην Ευρώπη, να αποκτήσουν «φωνή» τα θύματα και τα στοχοποιημένα άτομα, να εκφρασθεί αλληλεγγύη και να επαναβεβαιωθεί η δέσμευση για περιορισμό του φαινομένου, επιβολή του νόμου και ευαισθητοποίηση του κοινού, ούτως ώστε τα εγκλήματα μίσους να είναι καταδικαστέα και να προλαμβάνονται.

Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε τότε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, αναφέρονταν τα εξής: «Με το σημερινό Ψήφισμά της, η Συνέλευση καλεί πολιτικούς και βουλευτές να αντικρούσουν την άνοδο και τις πρακτικές του νεοναζισμού στην Ευρώπη, εκθέτοντας το πρόβλημα δημοσίως με σαφήνεια, απορρίπτοντας και καταδικάζοντας τη νεοναζιστική ιδεολογία και πρακτική. Οι δράσεις των νεοναζί δεν πρέπει να αγνοηθούν και οι ίδιοι δεν πρέπει να μετατραπούν σε "μάρτυρες".»

Ως γνωστό, όπως ο ίδιος ο δράστης ομολόγησε, το κίνητρο ήταν το φυλετικό μίσος. Θεωρούσε όλα τα θύματά του προδότες, επειδή υποστήριζαν τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμμερίζεται τις ανησυχίες όλων των Ευρωπαίων για το τρομακτικό αυτό φαινόμενο. Με στόχο την εξάλειψή του, η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να ενημερωθεί για τα αίτια των εγκλημάτων μίσους (ρατσισμός, διακρίσεις, μισαλλοδοξία, τα οποία οδηγούν και σε ρητορική μίσους), αλλά και για τις συνέπειες. Επίσης, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, με στόχο τη διασφάλιση μιας κοινωνίας που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως Γραφείο, ενθαρρύνουμε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να προβούν σε δράσεις, με στόχο την καλλιέργεια της ανοχής και την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας και επικροτούμε τις ενέργειες όσων ήδη δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X