ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα αιτήματα από υπεράσπιση Λώλου στην υπόθεση ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ

Τα νέα αιτήματα προέκυψαν μετά τη χτεσινή απόφαση του Ανωτάτου για έκδοση εντάλματος Certiorari για την κατηγορία 88

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την κατάθεση νέων αιτημάτων από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου Θεοφάνη Λώλου σε σχέση με την κατηγορία 88 (συνωμοσία) συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η δίκη για την υπόθεση ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ.

Τα νέα αιτήματα προέκυψαν σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Λώλου μετά και τη χτεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της αίτησης για έκδοση εντάλματος Certiorari για την κατηγορία 88, απόφαση με την οποία, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του Θεοφάνη Λώλου, Κρις Τριανταφυλλίδη και Νίκο Μαγκλαρά, απορρίφθηκε μεν η αίτηση λόγω του ότι η παραβίαση της Αρχής της ειδικότητας η οποία υπήρξε διορθώθηκε με την τροποποίηση της κατηγορίας με απάλειψη της Ελλάδας ως τόπου διάπραξης του αδικήματος, έγινε ωστόσο παραδεκτή η παραβίαση της αρχής της ειδικότητας.

Με την έναρξη της σημερινής δικάσιμου ο συνήγορος υπεράσπισης του Θεοφάνη Λώλου Κρις Τριανταφυλλίδης υπέβαλε αίτημα για τροποποίηση της κατηγορίας 88 με επαναφορά της στην αρχική της μορφή (προσθήκη της Ελλάδας ως τόπου διάπραξης του αδικήματος), πριν δηλαδή το Δικαστήριο εγκρίνει την τροποποίηση που είχε αιτηθεί η κατηγορούσα Αρχή για απάλειψη της Ελλάδας ως τόπου διάπραξης του αδικήματος από την κατηγορία.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης εξήγησε στο Δικαστήριο ότι το αίτημα υποβάλλεται αφενός γιατί το Δικαστήριο είχε αποφασίσει να εγκρίνει το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής για τροποποίηση της κατηγορίας 88 θεωρώντας ότι δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα του κατηγορούμενου ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε ότι υπήρξε παραβίαση της αρχής της ειδικότητας και αφετέρου επειδή η κατηγορούσα Αρχή ενώ είχε δηλώσει ότι δεν έχει μαρτυρία σε σχέση με την Ελλάδα, σήμερα το Δικαστήριο έχει ενώπιον του προσαχθείσα μαρτυρία (μάρτυρας Κων/νος Κοτζάμπασης) για επιστολή που στάλθηκε από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η κατηγορούσα Αρχή απάντησε ότι το θέμα με την κατηγορία 88 δεν υφίσταται και έχει λήξει μετά και τη χτεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει ως αβάσιμο το αίτημα της υπεράσπισης υποδεικνύοντας στην απόφαση του μεταξύ άλλων πως δεν είναι στη δικαιοδοσία του να κρίνει αν ορθά ή λανθασμένα αποφάσισε την τροποποίηση της κατηγορίας 88.

Ακολούθησε νέο αίτημα από την υπεράσπιση του Θεοφάνη Λώλου το οποίο παρουσίασε αυτή τη φορά ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκος Μαγκλαράς, για αναστολή της κατηγορίας 88 και το Δικαστήριο να ζητήσει από την κατηγορούσα Αρχή να ξαναζητήσει τη συγκατάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης για εκδίκαση της εν λόγω κατηγορίας εναντίον του Θεοφάνη Λώλου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε κατά την αγόρευση του ο κ. Μαγκλαράς όπως είναι διατυπωμένη σήμερα η κατηγορία 88 εναντίον του πελάτη του είναι διαφορετική από αυτήν για την οποία εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και με βάση το οποίο ζητήθηκε η συγκατάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης. Όπως είπε ο κ. Μαγκλαράς στην κατηγορία προσδιορίζεται ως χρόνος διάπραξης του αδικήματος το 2006 και όχι η περίοδος 2003-2015 που αναφερόταν στο ευρωπαϊκό ένταλμα. «Το 2006 παραπέμπει σε πράξη 11 ετών παλαιά που για το ελληνικό δίκαιο θα ήταν παραγεγραμμένη ενώ για την περίοδο 2003-2015 δεν θα μπορούσε το ελληνικό δικαστήριο να λάβει υπόψη το ενδεχόμενο παραγραφής» εξήγησε σχετικά.

Το Δικαστήριο όρισε νέα δικάσιμο για την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 9:00 για να απαντήσει στο νέο αίτημα η κατηγορούσα Αρχή.

Στο μεταξύ κατέθεσαν σήμερα στο Δικαστήριο συνολικά έξι μάρτυρες, ο πρώην Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας Μιχάλης Ζάνος, η υπάλληλος του Λογιστηρίου της Helector Κωνσταντίνα Γεωργιάδου, ο υπάλληλος του ΧΥΤΑ Πάφου Χριστόδουλος Νικολάου, η Λουκία Κουσιάππα γραμματέας στο Δημαρχείο Λάρνακας, ο Νίκος Χ’’Πασχάλης κλητήρας στο Δήμο Λάρνακας και οδηγός του εκάστοτε Δημάρχου και ο Σπύρος Αγαθού, υπάλληλος στο Δήμο Λάρνακας.

Όλοι αναγνώρισαν τις καταθέσεις που είχαν δώσει στην Αστυνομία οι οποίες και κατατέθηκαν στο Δικαστήριο ως μέρος της κυρίως εξέτασης τους. Με τη σύμφωνη γνώμη της υπεράσπισης και για σκοπούς εξοικονόμησης χρόνου οι καταθέσεις δεν αναγνώσθηκαν όπως γίνεται συνήθως ενώ περιορισμένη ήταν και η εξέταση και αντεξέταση των μαρτύρων.

Συγκεκριμένα ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη ρώτησε τον Μιχάλη Ζάνο κατά πόσο του είχε ζητήσει π[οτέ ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης να προβεί σε επίσπευση πληρωμής ή οφειλής προς την κοινοπραξία που λειτουργούσε το ΧΥΤΥ Κόισης με τον μάρτυρα να απαντά αρνητικά.

Εξεταζόμενη από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσα Αρχής Νίνο Κέκκο η μάρτυρας Κωνσταντίνα Γεωργιάδου εξήγησε ότι για μεγάλα χρηματικά ποσά άνω των €10.000 οι επιταγές έπρεπε να φέρουν την υπογραφή, πέρα του Διευθυντή της Helector Ιωάννη Κοκότση, και του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε στην Ελλάδα του Λεωνίδα Μπόμπολα.

Για σκοπούς προγραμματισμού το Δικαστήριο όρισε δικάσιμους για τις 2,4,18,20,25,26 και 27 Οκτωβρίου και για τις 1,2,9,10,22,23 και 24 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί μετά από παραδοχή οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X