ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:48
 

Νέα μέτρα για άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις

Αυξάνονται κατά 4,2 εκατ. ετησίως οι δαπάνες του κράτους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κατά €4,2 εκατ. ετησίως, αυξάνονται οι δαπάνες του κράτους για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες και άτομα με χρόνιες παθήσεις, με τα μέτρα που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι από τις αυξήσεις και επεκτάσεις αυτές επωφελούνται περίπου 6000 άτομα που αντιμετωπίζουν κινητική αναπηρία ή οπτική αναπηρία ή νεφροπάθεια ή θαλασσαιμία. Το κόστος των αυξήσεων ανέρχεται σε €4,2 εκατ. ετησίως και αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 30% της σημερινής δαπάνης για τα επιδόματα φροντίδας και διακίνησης του Τμήματος Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Οι συνολικές παροχές του τμήματος για άτομα με αναπηρίες ανέρχονται συνολικά στα €40 εκατ. ετησίως.

Σύμφωνα με τα μέτρα που εγκρίθηκαν 750 τετραπληγικοί που λαμβάνουν σήμερα Επίδομα Φροντίδας για Τετραπληγικά Άτομα, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, από €854,30 σε €900 μηνιαίως από αυτό τον μήνα. Επιπρόσθετα, όσοι τετραπληγικοί αντιμετωπίζουν πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών της αναπηρίας στην υγεία τους με κίνδυνο της ζωής τους, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας €1.100 μηνιαίως.

Επίσης 950 παραπληγικοί που λαμβάνουν σήμερα Επίδομα Φροντίδας για Παραπληγικά Άτομα, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, από €350 σε €400 μηνιαίως από αυτό τον μήνα. Επιπρόσθετα, όσοι παραπληγικοί αντιμετωπίζουν πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών της αναπηρίας στην υγεία τους με κίνδυνο της ζωής τους, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας €500 μηνιαίως.

Ακόμα 2.300 άτομα με τετραπληγία, παραπληγία, άλλη κινητική αναπηρία, οπτική αναπηρία, νεφροπάθεια ή θαλασσαιμία, που σήμερα λαμβάνουν ή βρίσκονται στη διαδικασία να λάβουν Επίδομα Διακίνησης, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, μόλις ψηφιστεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, από €102 σε €150 μηνιαίως ή από €51 σε €75 μηνιαίως.

Επίσης 1.900 τυφλοί που σήμερα δεν λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης γιατί δεν εργάζονται και δεν φοιτούν θα λάβουν, μόλις ψηφιστεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, Επίδομα Διακίνησης €75 μηνιαίως ανεξαρτήτως αν δεν εργάζονται ή δεν φοιτούν και ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.

Το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες θα επιληφθεί όλων των ενεργειών, χωρίς να χρειαστεί οι λήπτες των επιδομάτων να προβούν σε αίτηση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια τους. Οι επωφελούμενοι θα λάβουν τις αυξήσεις στον λογαριασμό στον οποίο εμβάζονται τα επιδόματα τους ήδη. Μόνο οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί που θα δικαιούνται τη μεγαλύτερη αύξηση για ενισχυμένη φροντίδα θα χρειαστεί να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το αρμόδιο Τμήμα για αξιολόγηση και πιστοποίηση των αναγκών τους.

Ακόμα, όπως ανέφερε η Υπουργός, ενθαρρύνοντας την ένταξη στην απασχόληση ατόμων με χρόνιες παθήσεις το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης ενέκρινε στις 15.5.2019 την επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι δύο εκατομμύρια με στόχο την πρόσληψη 100 ανέργων χρόνιων πασχόντων. Το έργο θα προκηρυχτεί από το Τμήμα Εργασίας. Είπε ότι το σχέδιο θα προκηρυχθεί στις 20 Μαΐου και κάλεσε όλους τους εργοδότες να αξιοποιήσουν το σχέδιο ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις να εργαστούν.

Περίπου 6000 άτομα επωφελούνται από τις αυξήσεις

Σημείωσε παράλληλα ότι την περασμένη Δευτέρα 13 Μαΐου, προκηρύχτηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες δημόσιος διαγωνισμός για την δημιουργία δέκα νέων κατοικιών σε όλες τις πόλεις παγκύπρια και την παροχή υπηρεσιών υποστηριζόμενης διαβίωσης κυρίως για άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό, που δεν διαθέτουν επαρκές οικογενειακό και υποστηρικτικό περιβάλλον και χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες για να διαβιούν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής. Η Υπουργός κάλεσε δήμους και κοινότητες, οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα να συνεργαστούν με το αρμόδιο Τμήμα για την λειτουργία των δέκα αυτών νέων κατοικιών.

Σημείωσε ότι με άλλη απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο στις 6.5.2019 ενέκρινε αναθεωρημένη πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ίδρυση από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες Κέντρου Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό, που θα παρέχει νέες κατ’ οίκον υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και εκπαίδευσης στα παιδιά με αυτισμό προσχολικής ηλικίας προετοιμάζοντας τα για ένταξη στο σχολικό πλαίσιο αλλά και προς τους γονείς τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η κα. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι η στήριξη προς τα άτομα με αναπηρίες θα συνεχίσει και με ένα πλέγμα πολύ σημαντικών υπηρεσιών.

Ανέφερε επίσης ότι ένα πολύ επιτυχημένο σχέδιο παροχής υπηρεσιών έχει ήδη υλοποιηθεί σε συνεργασία με την οργάνωση παραπληγικών για παροχή φροντίδας στα άτομα που την χρειάζονται. Κάλεσε όλες τις οργανώσεις σε συνεργασία ώστε να προχωρήσουν σε περισσότερα σχέδια.

Είπε επίσης ότι στόχος είναι η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στον καλύτερο δυνατό βαθμό στην κοινωνία, να συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος με τις οργανώσεις και να διευρυνθεί η στήριξη που δίνεται από το κράτος.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών Χριστάκης Νικολαΐδης είπε ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται σήμερα ότι έχουν μείζονα σημασία για τα άτομα με αναπηρίες, την κοινωνικοοικονομική τους ενσωμάτωση και την άσκηση αναφαίρετων δικαιωμάτων τους. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά εξαγγέλλονται στην Κύπρο ολοκληρωμένα μέτρα που είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις πρόνοιες της σύμβασης του ΟΗΕ.

Ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο για εργοδότηση ατόμων με αναπηρίες που ήδη τρέχει, στο οποίο επιχορηγείται ο μισθός και οι κοινωνικές ασφαλίσεις κατά 75%, έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην εργοδότηση 85 ατόμων και υπάρχουν περιθώρια για εργοδότηση ακόμα 20 ατόμων.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, ευχαρίστησε την Υπουργό για τον εποικοδομητικό διάλογο που προηγήθηκε των μέτρων και είπε ότι η κοινωνική πρόνοια του κράτους δείχνει με καλύτερο τρόπο πλέον ότι αναγνωρίζει το αυξημένο κόστος αναπηρίας μεταξύ διαφορετικών ατόμων και ομάδων ατόμων με αναπηρίες.

«Θεωρούμε ότι είναι η αρχή για πιο στοχευμένη και δίκαιη κοινωνική πολιτική, σε συνδυασμό με εξαιρετικά σημαντικές υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί την περίοδο που είναι Υπουργός η κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενσωμάτωση στον διάλογο των απόψεων των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρίες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Όπως είπε, αυτά τα στοχευμένα μέτρα και πολιτικές, δίνουν την ευκαιρία στα άτομα αυτά αν έχουν καλή ποιότητα ζωής, κοινωνική ενσωμάτωση και κοινωνική συμμετοχή. Είπε επίσης ότι τα άτομα με χρόνιες παθήσεις έχουν επωφεληθεί αφάνταστα από τα προηγούμενα σχέδια εργοδότησης και 75 άτομα συνεχίζουν να εργοδοτούνται λόγω των προγραμμάτων αυτών.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου Μίλτος Μιλτιάδους ευχαρίστησε την Υπουργό για τη σημασία που δίνεται στην ανατροφοδότηση η οποία παρέχεται από τους οργανωμένους ασθενείς και τη συμπερίληψη των απόψεών στα μέτρα. Είπε ότι προσβλέπουν σε ένα πακέτο μέτρων για τα άτομα με θαλασσαιμία, κάτι για το οποίο είναι σε διαβουλεύσεις με τη Υπουργό και θα δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X