ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Nομοθετική ρύθμιση για κατοχύρωση τρανς ατόμων

Υπάρχει μόνο μια άτυπη διοικητική διαδικασία αλλαγής των εγγράφων για επέμβαση αλλαγής φύλου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε την Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιχειρεί το κράτος να ρυθμίσει τα δικαιώματα των τρανς ατόμων όταν επιθυμούν να αλλάξουν τα επίσημα έγγραφά τους (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ) ώστε σε αυτά να αναφέρεται άλλο φύλο από αυτό της γέννησής τους.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία νομοθετική ρύθμιση, αλλά μια άτυπη διοικητική διαδικασία όπου η αλλαγή των εγγράφων γίνεται με προϋπόθεση να έχει υπάρξει επέμβαση αλλαγής φύλου. Στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτή τη στιγμή, απαλείφεται η υποχρέωση για επέμβαση ή ορμονοθεραπεία.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ελάχιστα κράτη που δεν έχουν νομοθεσία ή οποιεσδήποτε διαδικασίες για νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου, κάτι που αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο πρέπει να απολαμβάνει έκαστος.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις από το ΕΔΑΔ και το ΣτΕ που αναφέρουν ότι ένα άτομο δεν πρέπει να υποχρεούται να προχωρεί σε επεμβάσεις και ορμονοθεραπείες για αλλαγή των χαρτιών του.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Φθινόπωρο. Ανέφερε ότι τα άτομα αυτά, χωρίς τη νομική ρύθμιση, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες όταν παρουσιάζουν τα υφιστάμενα έγγραφά τους για εξεύρεση εργασίας, για εξυπηρέτηση στα δημόσια νοσηλευτήρια κλπ.

Στην Επιτροπή επίσης παρουσιάστηκαν δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τις κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες των τρανς ατόμων και τις νομικές πτυχές των ατόμων αυτών. Με βάση τα ευρήματα, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας, διακατέχονται από άγχος, φόβο, απογοήτευση και ντροπή, νοιώθουν αποκλεισμένα και αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές.

Η Σκεύη Κουκουμά, βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι αυτές οι έρευνες είναι χρήσιμες γιατί βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα με βάση τα οποία τα τρανς άτομα υφίστανται διακρίσεις και αντιμετωπίζουν δυσκολίες και θα πρέπει η πολιτεία να εντείνει τις προσπάθειές της στο τομέα της εκπαίδευσης για ανάπτυξη κουλτούρας αλληλοσεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Για τη νομική αναγνώριση του κοινωνικού φύλου, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η ετοιμασία του νομοσχεδίου και με τη νομική ρύθμιση δεν θα είναι πλέον προϋπόθεση η ορμονοθεραπεία ή η επέμβαση για να μπορεί να καταστεί δυνατή η αλλαγή των εγγράφων των ατόμων αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X