ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι γάμοι στην Κύπρο γεφυρώνουν τα χάσματα της Μέσης Ανατολής

Εκατοντάδες Ισραηλινοί και Λιβανέζοι επιλέγουν να παντρευτούν στη μεγαλόνησο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

BEN HUBBARD / THE NEW YORK TIMES

Τρώνε φαλάφελ, ζουν στη Μεσόγειο και ανησυχούν ότι ένας ακόμα πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει στη συνοριακή γραμμή που τους χωρίζει. Αλλά πολλοί Ισραηλινοί και Λιβανέζοι έχουν ένα κοινό όραμα: την επιθυμία να παρακάμψουν τις θρησκευτικές αρχές για την τέλεση του γάμου τους.

Τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ισραήλ μόνο θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να τελούν γάμους και τα ζευγάρια που επιθυμούν να κρατήσουν τους ραβίνους και τους ιερείς μακριά πρέπει να παντρευτούν αλλού. Αυτό είναι θείο δώρο για τη Λάρνακα, όπου οι δημοτικές αρχές παρέχουν τη δυνατότητα να τελεστούν πολιτικοί γάμοι σε οποιονδήποτε εμφανιστεί με τα απαραίτητα έγγραφα και πληρώσει το αντίτιμο. Και καθώς αυτοί που χρησιμοποιούν την τοπική βιομηχανία γάμων προέρχονται από το Ισραήλ και τον Λίβανο, το γραφείο των γάμων γεφυρώνει τα μεγάλα χάσματα της Μέσης Ανατολής.

Καθημερινά, ζευγάρια από τα εχθρικά κράτη στέκονται στην ουρά μαζί, αλληλοσυγχαίρονται και κάποιες φορές συνάπτουν κοινωνικές σχέσεις στο δημοτικό καφενείο ενώ περιμένουν να παντρευτούν.

Οι αξιωματούχοι στη Λάρνακα γνωρίζουν την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Λίβανο, αλλά λένε ότι ουδέποτε αυτή προκάλεσε προβλήματα στο γραφείο γάμου.

Κάθε χρονιά πραγματοποιούνται στην Κύπρο 7.000 γάμοι, προσθέτοντας 1 εκατ. ευρώ στην οικονομία ετησίως, σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Οι Ισραηλινοί και οι Λιβανέζοι πηγαίνουν στη Λάρνακα, όπου μπορεί κανείς να φθάσει από το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό σε λιγότερο από μία ώρα. Το ταξίδι είναι τόσο εύκολο, που συχνά τα ζευγάρια που δεν έχουν χρήματα ή χρόνο φθάνουν το πρωί, παντρεύονται και επιστρέφουν στην πατρίδα τους το απόγευμα – και αν προλάβουν τρώνε ένα γεύμα ή κάνουν μια βόλτα στην παραλία.

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί που παντρεύονται στην Κύπρο το κάνουν για να αποφύγουν το ορθόδοξο εβραϊκό κατεστημένο, είτε επειδή δεν επιθυμούν θρησκευτική τελετή είτε επειδή ακολουθούν διαφορετικές θρησκείες και δεν θέλουν να αλλαξοπιστήσουν.

Ο Μιχαλάκης Μαλλάς, υπεύθυνος των γάμων, υπολόγισε ότι έχει τελέσει 2.600 γάμους στα επτά χρόνια του στο δημοτικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων και ο γάμος των 81 ζευγαριών από το Ισραήλ που παντρεύτηκαν ταυτόχρονα.

Στους Λιβανέζους αρέσουν τα άγρια πάρτι, ενώ στους Ρώσους η μεγαλοπρέπεια, λέει. Συχνά η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ένας εφιάλτης, ενώ στις 11 Νοεμβρίου 2011 (11/11/11) πραγματοποιήθηκαν 26 γάμοι. Μάλιστα, ο κ. Μαλλάς χρειάστηκε να παρέμβει σε έναν καβγά ανάμεσα σε δύο ζευγάρια για το ποιος θα παντρευόταν στις 11 π.μ.

Οι γάμοι στον Λίβανο γίνονται από τους κληρικούς και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τα ζευγάρια που πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες ή που δεν θέλουν να αφήσουν τη θρησκεία να παρέμβει στον γάμο τους. Επίσης, κάποια ζευγάρια από τον Λίβανο προτιμούν την Κύπρο, γιατί εκεί ο γάμος είναι ευκολότερος και φθηνότερος από ένα γάμο στην πατρίδα τους, όπου κάποιοι κληρικοί απαιτούν προγαμιαία μαθήματα και συχνά υπάρχει κοινωνική πίεση για μεγάλα και ακριβά πάρτι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X