ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οκτώ οργανώσεις στα κατεχόμενα ενάντια στην απόφαση Σκουρίδη

Μιλούν για αιτία σύγκρουσης για την επιστροφή της περιουσίας του Νικόλα Σκουρίδη

ΚΥΠΕ

Προβληματική απόφαση και αιτία σύγκρουσης θεωρούν την απόφαση της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» για επιστροφή της περιουσίας του Νικόλα Σκουρίδη στην Λάρνακα Λαπήθου, οκτώ σύνδεσμοι και ενώσεις, όπως ο «σύνδεσμος ηρώων ΤΜΤ», το «εθνικό συμβούλιο», το «σωματείο ηρώων Κοκκίνων», ο «σύνδεσμος συνταξιούχων υπαξιωματικών» κ.ά.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, εκ μέρους των οκτώ αυτών οργανώσεων σε γραπτή δήλωση προέβη ο «πρόεδρος» του «συνδέσμου ηρώων ΤΜΤ», Τζελάλ Μπαγιάρ στην οποία αναφέρει ότι «χωρίς λύση τέτοιου είδους αποφάσεις είναι πολύ επικίνδυνες και δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στην ειρήνη».

Προσθέτει ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» τον Σεπτέμβριο του 2017 πήρε την απόφαση επιστροφής οικοπέδου στον «παλιό ΕΟΚΑτζή» - όπως γράφει – Νικόλα Σκουρίδη, ο οποίος αποφάσισε να χτίσει εκεί αλλά αυτό προκάλεσε ένταση στο χωριό. «Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι δεν έγινε επαρκής έρευνα επιτόπου. Ενας νέος κυπριακής καταγωγής, που επέστρεψε από την Βρετανία και είναι 3 χρόνια παντρεμένος με μια κοπέλα από το χωριό, έχει χτίσει εκεί σπίτι. Η οικοδομή του Ε/κ παραβιάζει την αυλή του νέου σπιτιού του Τ/κ και κλείνει πλήρως την πρόσβαση σε αυτό. Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η κατασκευή, το ‘δικαίωμα πρόσβασης’ τριών γειτονικών οικογενειών θα επηρεαστεί με διάφορους τρόπους και θα είναι ενοχλημένοι. Ολόκληρο το χωριό είναι ανάστατο».

Ο Μπαγιάρ προσθέτει ότι οι οκτώ οργανώσεις έχουν αξιολογήσει τις διαστάσεις αυτής της υπόθεσης και υποστήριξε ότι απόφαση του ΕΔΑΔ το 2010 είναι ενάντια σε μια τέτοια επιστροφή (περιουσίας), η ε/κ «διοίκηση» - όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – προσέφυγε το 2014 σε δικαστήριο των ΗΠΑ για την επιστροφή των Ε/κ προσφύγων και εκείνο το δικαστήριο αποφάσισε χωρίς δικαίωμα έφεσης, πως οι Ε/κ δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα.

Ο Μπαγιάρ γράφει επίσης ότι είτε το αναγνωρίζει είτε όχι, στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν δύο «κράτη», και η ε/κ «διοίκηση» - κατά την έκφρασή του – έχει απαλλοτριώσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος τις τ/κ περιουσίες, ούτε πλήρωσε το αντίστοιχο αντίτιμο και παραπέμπει τον τ/κ «λαό» γι’ αυτές τις περιουσίες «μετά τη λύση».

Γράφει επίσης ότι το 1975 η συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών που είχε γίνει στη Βιέννη, είναι μόνιμη και όχι παροδική και ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας επιβεβαιώθηκε στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Ντενκτάς – Μακαρίου η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα. Εκείνη τη νύχτα της συμφωνίας ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είπε ξεκάθαρα στην τηλεόραση, σύμφωνα με τον Μπαγιάρ, ότι «οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν πίσω».

Ο Μπαγιάρ έκανε λόγο για «αναγκαιότητα διακρατικών σχέσεων» υπενθυμίζοντας την αρχή στις διαπραγματεύσεις ότι χωρίς συνολική λύση δεν είναι εφικτό να υπάρχουν συμφωνίες «κομμάτι κομμάτι». Ενώ υπάρχει η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών, στην οποία έκανε αναφορά και ο ΓΓ του ΟΗΕ την νύχτα της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, είναι πολύ λανθασμένο και δημιουργεί αιτία σύγκρουσης να εφαρμόζονται προβληματικές αποφάσεις.

Το εδαφικό και το περιουσιακό καθεστώς είναι συνολικό και πρέπει να λυθεί συνολικά, χωρίς την επίτευξη εμπιστοσύνης οι ατομικές λύσεις δημιουργούν προβλήματα και αυτό είναι το πρώτο που διαφάνηκε, σύμφωνα με τον «πρόεδρο» του «συνδέσμου ηρώων ΤΜΤ», ασκώντας κριτική και για τη θέση ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ της ε/κ πλευράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση