ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοιξαν τα νέα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας (φωτος-βίντεο)

Οι κατοχικές αρχές προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία του δρόμου αλλά και των υποδομών.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δύο νέα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα άνοιξαν το μεσημέρι στις 12.00, τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας- Απλικίου.

Στη Δερύνεια, άνοιξε για πρώτη φορά μετά την εισβολή η λεωφόρος Αμμοχώστου.  Στο οδόφραγμα Δερύνειας επικράτησε ένταση κατά την διάρκεια κατά την μετακίνηση των συρματομπλεγμάτων. «Παρών» ήταν και πατέρας του Σολωμού. Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι κάτοικοι της Κάτω Δερύνειας έχουν στήσει περίπτερο που θα παραμείνει στο σημείο.

Πολίτες δήλωσαν στην «Κ» πως η σημερινή ημέρα μοιάζει σαν όνειρο, αφού θα μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές για να δουν τα σπίτια τους μετά από 44 χρονιά. Με δάκρυα στα μάτια ο κ. Ανδρέας από την Κάτω Δερύνεια, μας ανέφερε πως «σήμερα νιώθω λες και ξαναγεννήθηκα αφού θα πάω να δω το σπίτι μου που μεγάλωσα».

«Αυτόν τον δρόμο, τον περπατούσαμε καθημερινά και φαίνεται σαν ψέμα ότι μπορούμε να τον περπατήσουμε ξανά», δήλωσε.

Τη στιγμή  όπου μετακινήθηκαν τα συρματοπλέγματα ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ δεν αποφεύχθηκε η ένταση από άτομα που θεωρούν λανθασμένη την απόφαση της διάνοιξης.


Κόσμος έξω από το οδόφραγραμα Δερύνειας

Οι κατοχικές αρχές από νωρίς είχαν προβεί σε όλες τις απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία του δρόμου αλλά και των υποδομών.
Σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή, το πρωί πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών για έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, το συνολικό μήκος του βελτιωμένου δρόμου στην πλευρά των κατεχομένων, περιλαμβανομένης και της νεκρής ζώνης, ανέρχεται στα 3 χιλιόμετρα.


Πανό που αναρτήθηκε από τη νεολαία του ΕΛΑΜ, έξω από το οδόφραγμα Δερύνειας

Τα έργα περιλαμβάνουν οδικές σημάνσεις, αγωγούς αποχέτευσης και σήματα τροχαίας και έχουν όλα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο προγράμματος Βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ηρεμία στο οδόφραγμα της Λεύκας-Απλικίου

Με ενθουσιασμό περίμεναν τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λεύκας - Απλικίου οι κάτοικοι της περιοχής, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, το οποίο άνοιξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Προηγήθηκε στη Λεύκα σύντομη τελετή με κυπριακούς χορούς και όταν το οδόφραγμα άνοιξε, άρχισε πρώτα η διέλευση αυτοκινήτων από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές. Τουρκοκύπριοι υποδέχονται όσους περνούν το οδόφραγμα με φύλλα ελιάς και προσφέρουν πορτοκάλια και μανταρίνια της περιοχής.


Το οδόφραγμα Απλικίου - Λεύκας στην επαρχία Λευκωσίας

Ο κατοχικός στρατός σταματούσε μέχρι και ένα χιλιόμετρο από το οδόφραγμα της Δερύνειας τα οχήματα των πολιτών και δημοσιογράφων που ήθελαν να μεταβούν στην περιοχή, ενώ λίγο μετά τις 11.00, ο στρατός παρέδωσε τον έλεγχο στην «αστυνομία» επιτρέποντας την είσοδο μόνο των ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στρατιώτες σταματούσαν τους οδηγούς λέγοντας τους ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν και ότι πρέπει να επιστρέψουν πίσω αποχωρώντας από την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, οι εργασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος συνεχίζονται πυρετωδώς, στην περιοχή μεταβαίνουν οχήματα των Ηνωμένων Εθνών, του «δήμου» Αμμοχώστου, της «αστυνομίας» αλλά και της «κυβέρνησης» για να επιθεωρήσουν τις τελευταίες εργασίες πριν τη διάνοιξη.

Συγκινημένος ο Δήμαρχος Δερύνειας

Με ελιά, η οποία θα φυτευτεί από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους κοντά στο οδόφραγμα υποδέχθηκαν τον Δήμαρχο Δερύνειας, Άντρο Καραγιάννης, ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου.

Σ. Ζακχαίος: Όλα τα συμφωνηθέντα έχουν εφαρμοστεί

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Επικεφαλής της Ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για το άνοιγμα οδοφραγμάτων, Σώτου Ζακχαίου, όλα τα συμφωνηθέντα για το διάνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων έχουν εφαρμοστεί.

Οσον αφορά το θέμα της Δερύνειας, μετακινήθηκε η τουρκική σκοπιά και δεν υπάρχει σκοπός στο δρόμο, ούτε πάνω ούτε μπροστά από τη σκοπιά. Ο σκοπός παραμένει στο πίσω μέρος του κτιρίου στο δρόμο που δεν είναι ορατός από το σημείο διέλευσης.

Επίσης, έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες και τα συνθήματα από το κτίριο.

Ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας δεν θα επηρεάσει τυχόν εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στην περιοχή.

Επεσήμανε επίσης ότι μετά την παλαιότερη διάνοιξη σημείων διέλευσης προς τα κατεχόμενα, τα δυο αυτά νέα οδοφράγματα ανεβάζουν σε εννιά τον αριθμό των ανοικτών διόδων από και προς τα κατεχόμενα.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη. Αύριο είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής. Η πλευρά μας διατηρεί τις θέσεις της και θα εξακολουθεί να θέτει στο τραπέζι το θέμα της διόδου Αγλαντζιάς – Πυροϊου και εξεύρεσης λύσης για διευκόλυνση των αποκλεισμένων για τόσα χρόνια κατοίκων του Πύργου Τηλλυρίας.

Γαλανός: Να τεθεί εκ νέου θέμα Αμμοχώστου με αφορμή το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

Την ανάγκη διεκδίκησης της επιστροφής, τουλάχιστον στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με την ευκαιρία του ανοίγματος του οδοφράγματος στη Δερύνεια, τόνισε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Αναφέροντας ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος δεν είναι αυτοσκοπός, είπε ότι περνώντας από αυτό τον δρόμο που ανοίγει «βλέπουμε την τραγωδία σε όλο της το μέγεθος».

«Τα οδοφράγματα ανοίγουν για να μας οδηγήσουν στην ουσία, στη λύση του Κυπριακού και στην εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», είπε, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου την Δευτέρα.

Κάλεσε την Κυβέρνηση να θέσει επιτακτικά το θέμα της Αμμοχώστου, ως μέρος της ευρύτερης λύσης του Κυπριακού με την ευκαιρία του ανοίγματος του οδοφράγματος.

«Καλούμε προσωπικά τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά ταυτόχρονα καλούμε και τον ΓΓ του ΟΗΕ, με το άνοιγμα του οδοφράγματος να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά την εφαρμογή των ψηφισμάτων , του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία υπηρετεί», είπε.

Πρόσθεσε ότι η απόδοση της Αμμοχώστου δεν είναι ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και κακώς ετέθη έτσι με επιμονή του Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου, σημείωσε, είναι μια διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 αλλά και μια δέσμευση της τουρκοκυπριακής πλευράς με βάση την δεύτερη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντεκτάς.

Αναφέροντας ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Κύπρου υποβάθμισαν το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου που είναι κλειδί για το υπόλοιπο Κυπριακό, είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει το άνοιγμα της Αμμοχώστου, ή τουλάχιστον να επιμένει να εισέλθουν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για να κάνουν μελέτη πως θα ξαναχτιστεί η πόλη. Κάτι τέτοιο, είπε, δοκιμάστηκε στο παρελθόν και το απέρριψε η τ/κ πλευρά πρωτοστατούντος του κ. Οζερσάι.

«Αναμένουμε από την Κυβέρνησή μας να θέσει άμεσα στις συνομιλίες οι οποίες ελπίζουμε να ξαναρχίσουν, το θέμα της Αμμοχώστου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος ζήτησε ήδη κάτι τέτοιο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Απ’ ό,τι ξέρουμε, ο ΓΓ του ΟΗΕ κατόπιν δικής μας παρέμβασης προς την κα. Σπέχαρ, έγραψε ότι είναι στη διάθεσή μας για να συζητηθεί θέμα Αμμοχώστου, όπως πρέπει να είναι, γιατί είναι μέσα στους όρους εντολής του ΓΓ η εφαρμογή των ψηφισμάτων», είπε.

Πρόσθεσε ότι συζήτηση θέματος Αμμοχώστου θα βοηθήσει και στο ευρύτερο κλίμα για το Κυπριακό.

Ο κ. Γαλανός εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων δεν πρέπει να διχάζει τους Έλληνες της Κύπρου και θα πρέπει το θέμα αυτό να χρησιμοποιηθεί θετικά για να διεκδικηθούν κάποια θέματα ουσίας που έχουν σχέση με το Κυπριακό και την επανένωση του τόπου.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι ο τρόπος για επανένωση της Κύπρου, ανεξάρτητα του τελικού χαρακτήρα που θα πάρει θα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία γιατί η πραγματική εναλλακτική είναι η διχοτόμηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X