ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώνεται ο νομοτεχνικός έλεγχος των κανονισμών για τα πνευματικά δικαιώματα

Η Νομική Υπηρεσία δεσμεύτηκε ότι εντός μιας εβδομάδας θα έχει ολοκληρώσει τον νομοτεχνικό έλεγχο

ΚΥΠΕ

Εντός μιας εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία, που αφορά την εναρμονιστική νομοθεσία για την είσπραξη συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων, όπως δεσμεύτηκε η Νομική Υπηρεσία κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία εξέτασε το θέμα.

Αν και η Επιτροπή Εμπορίου αναμένει από τον Νοέμβριο του 2018 ότι η Νομική Υπηρεσία θα γνωμοδοτούσε επί των τριών κανονισμών που έχει ενώπιον της, ώστε με τις απαντήσεις της να οδηγηθούν οι κανονισμοί αυτοί, για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, εντούτοις καθυστερεί -όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία- με τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου να κάνουν λόγο για «αλαλούμ» και «ασυνεννοησία» μεταξύ Υπουργείων ή κρατικών τμημάτων.

Ωστόσο, κατά τη σημερινή συνεδρία, η Νομική Υπηρεσία δεσμεύτηκε ότι εντός μιας εβδομάδας θα έχει ολοκληρώσει τον νομοτεχνικό έλεγχο και θα στείλει πίσω στο Υπουργείο Ενέργειας τα νομοσχέδια και τους κανονισμούς νομοτεχνικά επεξεργασμένα.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Αντρέας Κυπριανού, είπε ότι «υπάρχει δυστυχώς ένα τεράστιο αλαλούμ στην αγορά», για να προσθέσει πως «αυτό έχει να κάνει με τη μη ολοκλήρωση της ψήφισης των κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

«Η καθυστέρηση φαίνεται να είναι στη Νομική Υπηρεσία, η οποία σήμερα έχει δεσμευτεί ότι εντός μιας εβδομάδας θα έχει ολοκληρώσει τον νομοτεχνικό έλεγχο. Θα συνεχίσει η διαβούλευση του Υπουργείου βάσει των απόψεων της Νομικής Υπηρεσίας και εντός ενός μηνός αναμένουμε ότι θα έχουμε ενώπιον μας τους κανονισμούς και τη νομοθεσία, ώστε να προχωρήσουμε στη ψήφιση, για να ξέρουν και αυτοί που χρεώνουν και αυτοί που πληρώνουν το τι, πώς, πότε και πόσα δικαιούνται οι δικαιούχοι πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων να χρεώνουν και υποχρεούται η αγορά να συμφωνεί μαζί τους σε ιδιωτικές συμβάσεις», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι «το σίριαλ με τα πνευματικά δικαιώματα συνεχίζεται», για να σημειώσει ότι «δυστυχώς για άλλη μια φορά η Επιτροπή Εμπορίου αντιμετώπισε το γνωστό γραφειοκρατικό πρόβλημα και γραφειοκρατική νοοτροπία, η οποία αφήνει κρίσιμα νομοσχέδια να χάνονται μέσα στις καλένδες του συστήματος».

Εξήγησε ότι η Επιτροπή Εμπορίου ανέμενε ότι «το Νοέμβριο του 2018, όπως είχε δεσμευτεί η Νομική Υπηρεσία, θα γνωμοδοτούσε επί των τριών κανονισμών, που είναι ενώπιον της, οι οποίοι με τις απαντήσεις της Νομικής Υπηρεσίας θα οδηγούνταν για ψήφιση και θα αντιμετώπιζαν την ασάφεια που υπάρχει σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα, δηλαδή το ποιος πληρώνει, πόσα πληρώνει και πότε πληρώνει».

«Ήταν ερωτήματα», είπε, «τα οποία μας απασχολούσαν τα τελευταία δύο χρόνια θα έλεγα. Σήμερα για άλλη μια φορά ενημερωθήκαμε ότι δεν είναι έτοιμη η Νομική Υπηρεσία. Τελικά μετά από χίλιες δύο πιέσεις εντός της εβδομάδας θα στείλουν απόψεις και εισηγήσεις διευκρινιστικές και εισηγήσεις που αφορούν το πώς θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν οι κανονισμοί για να ξαναπάνε πίσω στη Νομική Υπηρεσία να τους μελετήσει».

Πρόσθεσε πως δεν ξέρει ποια χρονιά θα ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα, για να συμπληρώσει πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα «ο τομέας των πνευματικών δικαιωμάτων να παραμένει σε μια ασάφεια, να μην ξέρουν οι δικαιούχοι από που πρέπει να εισπράξουν»

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι «ενώ οι εναρμονιστικές νομοθεσίες για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα ψηφίστηκαν από τον Ιούνιο 2017, ακόμα αναμένουμε τους σχετικούς Κανονισμούς, την ίδια ώρα που σε όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, καθημερινά μπαίνουν διάφοροι, άλλοι για πνευματικά άλλοι για συγγενικά δικαιώματα, οι οποίοι ζητούν να εισπράξουν τέλη που οι ίδιοι καθορίζουν».

Ως ΑΚΕΛ, είπε, «στις συνεδρίες της Επιτροπής για το θέμα στις 6/3/18 και 11/9/18, είχαμε ζητήσει όπως σε Κανονισμούς καθορίζονται κριτήρια για τον τρόπο υπολογισμού των τελών που θα εισπράττουν οι Οντότητες Διαχείρισης από τους χρήστες, κάτι το οποίο τελικά έγινε αποδεκτό από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, όπως επίσης την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή από το Τμήμα για να μεταφερθεί η Οδηγία 115/2006, σύμφωνα με την οποία μόνο μία οντότητα θα μπορεί να εισπράττει από τις επιχειρήσεις πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα, Οδηγία η οποία εκκρεμεί από το 2006».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι είχαν συμφωνήσει απόλυτα με τη θέση της Αστυνομίας ότι συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα θα πρέπει να εισπράττονται μόνο από επιχειρήσεις, οι οποίες αποκομίζουν όφελος από τη χρήση μουσικής ή εικόνας, σημειώνοντας ότι εδώ και πάνω από δύο χρόνια, η Αστυνομία αναμένει τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα.

Επίσης, είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία και ένα χρόνο μετά «διαπιστώσαμε ότι οι Κανονισμοί για τα κριτήρια, τα τέλη και για τη λειτουργία της Αρχής, αλλά και τα νομοσχέδια μεταφοράς της Οδηγίας 115/2006 και της υιοθέτησης της θέσης στης Αστυνομίας, ακόμα δεν είναι έτοιμα, αφού αναμένεται ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία».

Σημείωσε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη η Επιτροπή Εμπορίου είχε ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το αν μπορούν ή όχι και από που να εισπράττουν δικαιώματα από τους χρήστες οι οντότητες διαχείρισης, μέχρι την ψήφιση των Κανονισμών και την εγγραφή τους στο Μητρώο, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ακόμα να σταλθούν οι παρατηρήσεις της Νομικής Υπηρεσίας επί των κειμένων των νομοθετημάτων στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, κάτι που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Κάλεσε τόσο το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, όσο και τη Νομική Υπηρεσία, να προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος και να προστατεύσουν τους πολίτες, για να προσθέσει ότι «δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, κωλυσιεργία είτε λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ Υπουργείων ή κρατικών τμημάτων είτε λόγω προχειρότητας, σε βαθμό εμπαιγμού της Βουλής».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση