ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιτροπή Παιδείας: Πολυφωνία προτάσεων για την ασφάλεια στα σχολεία

Οι Κ. Χατζηγιάννης και Μ. Γιωργάλλας κατέθεσαν πρόταση για τίτλο «Σύστημα Αυτοέλεγχου των Κινδύνων»

Πολύωρη ήταν η συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία συνήλθε το πρωινό της Τετάρτης με θέμα την ασφάλεια και υγεία στα σχολεία. Στην επιτροπή παρευρέθηκαν πέραν των 35 αρμοδίων για να εισακουστούν απόψεις και να διαφανεί τι μέλλει γενέσθαι σε δεύτερη φάση για την αναβάθμιση τους συστήματος ασφαλείας στα σχολεία. Το συμπέρασμα που βγήκε από την σημερινή συνάντηση είναι πως επικρατεί πολυφωνία ως προς τα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά τα τρία μέτρα ασφαλείας που επικύρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεγάλος προβληματισμός επίσης για το αν και κατά πόσο το κονδύλι το 10 εκατομμυρίων που εγκρίθηκε από το Υπουργικό αφορά μόνο τα τρία άμεσα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή αν θα πρέπει να γίνει διαχείριση αυτού του κονδυλιού και για τα μέτρα που θα αποφασιστούν σε μεταγενέστερο από τις συνεδρίες της Επιτροπής. Σημειώνεται πως η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη βδομάδα όπου οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Παιδείας θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε μια σωρεία ερωτημάτων που τέθηκαν επί της τραπέζης. Ορισμένα από τα ερωτήματα που αναδείχθηκαν ενώπιον της επιτροπής έχουν να κάνουν με θέματα όπως το κατά πόσο υπάρχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων όσων εργάζονται στο σχολείο όχι μόνο των μαθητών, αλλά και πως θα εξαλειφτούν τα περιστατικά βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και μπουλινγκ στα σχολεία. 

Ο Υπουργός Παιδείας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι για το Υπουργείο, για την Κυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών και πρόσθεσε ότι ως Υπουργείο Παιδείας έδωσαν επιπλέον το καλοκαίρι 1 εκατομμύριο ευρώ στις σχολικές εφορείες παγκύπρια για να επιληφθούν θεμάτων, τα οποία προέκυπταν ως έκτακτες ανάγκες στα πλαίσια του καλοκαιριού, για να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και να βρουν ότι καλύτερο. «Επιπλέον, είχαμε εγκρίνει μισό εκατομμύριο για να αναβαθμιστούν και να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις στις μονάδες ειδικής εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία. Επαναλαμβάνω, επιπλέον κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Λόγω του θλιβερού συμβάντος στο Αλεθρικό, δώσαμε άλλο μισό εκατομμύριο για αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Δώσαμε μισό εκατομμύριο για να αλλαχτούν τα δάπεδα των παιχνιδότοπων και όποιοι άλλοι παιχνιδότοποι στα νηπιαγωγεία χρειάζονταν», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το θέμα των Πρώτων Βοηθειών, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι όλοι υπεύθυνοι τμήματος σε όλες τις σχολικές μονάδες είναι πυρήνες, οι οποίοι θα επιμορφωθούν και θα έχουν άμεση επαφή με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας και σημείωσε ότι υπάρχουν δάσκαλοι που ήταν πριν νοσοκόμοι και θα δουν πως θα τους αξιοποιήσουν.

Η έκθεση του Υπουργείου

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο προϊστάμενος Ασφαλείας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας, Ηλίας Μακράτζιης, μετά από συναντήσεις που είχε με εμπειρογνώμονες, εκπαιδευτικές οργανώσεις, σχολικές εφορίες και οργανωμένους γονείς, έχει συσταθεί μια έκθεση η οποία θα παρουσιάζει αναλυτικά το τι προτείνει το Υπουργείο σε συνεννόηση με τους προαναφερθέντες για την πλήρη αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας στα σχολεία. Η εν λόγω έκθεση δεν μπορεί να παρουσιαστεί στο παρών στάδιο γιατί όπως είπε ο κ. Μαρκατζιής αναμένονται οι τελευταίες εισηγήσεις μέχρι την Παρασκευή (12/10) από τους αρμόδιους φορείς ούτως ώστε να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής Παιδείας. Βάσει αυτού του δεδομένου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η έκθεση να ετοιμαστεί και να παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρία της επιτροπής. 

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Παιδείας θέλει να προχωρήσει άμεσα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα και στη συνέχεια να γίνουν εισηγήσεις για τα μακροπρόθεσμα. «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι ένα μέρος της όλης προσπάθειας. Είναι κατά την ταπεινή μου άποψη υποκριτικό να ερχόμαστε και να λέμε ότι διαφωνούμε για τα τρία μέτρα που ανακοινώθηκαν. Ήταν πράματα τα οποία είχαν συζητηθεί, είχαν ζητηθεί από πολλούς φορείς για να γίνουν και μάλιστα θεωρούταν ότι ήταν αδυναμία που δεν υπάρχουν. Χρειάζονται αυτά τα μέτρα και όπου υπάρχουν, υπάρχει αποτέλεσμα», πρόσθεσε. 

Η πρόταση Χατζηγιάννη και Γιωργάλλα

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας και υγείας κατέθεσαν στη σημερινή συνεδρία ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο βουλευτής Αμμοχώστου Μιχάλης Γιωργάλλας. Η πρόταση η οποία συστάθηκε από τους δύο βουλευτές Αμμοχώστου φέρει τίτλο «Σύστημα Αυτοέλεγχου των Κινδύνων» και δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία. Το εν λόγω σχέδιο το οποίο έχει αποκλειστικά στην κατοχή της η «Κ» θα καλύπτει όλους του κινδύνους που έχουν να κάνουν με τη συνολική λειτουργία του σχολείου, όπως την μεταφορά μαθητών, την απουσία μαθητών από τις αίθουσες, τις υλικοτεχνικές υποδομές, την παραβατικότητα (καβγάδες, εκβιασμός, χρήση ναρκωτικών κτλ), την προσβασιμότητα στο σχολικό χώρο, την πολεοδομία, την ασφάλεια των εκπαιδευτικών, ασφάλεια προσωπικού, την φύλαξη χώρου, την υγιεινή του σχολείου, κατά την διεξαγωγή μαθήματος, την προστασία προσωπικών δεδομένων και την παρακολούθηση και επιτήρηση του σχολικού χώρου.

Αυτούσια η πρόταση:

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X