ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν διαθέτει δική της Ακαδημία Επιστημών

Η Ακαδημία αποτελεί το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα κάθε χώρας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο που δεν διαθέτει δική της Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδή, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής η οποία άρχισε την συζήτηση του «Ο περί της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Νόμος του 2017».

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Η Ακαδημία αποτελεί το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα κάθε χώρας, είναι ο χώρος ο οποίος αξιοποιεί τα πιο λαμπρά μυαλά, τους πνευματικούς ανθρώπους διεθνούς εμβέλειας κάθε χώρας και η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο που δεν διαθέτει δική της Ακαδημία, την στιγμή που διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέλη μιας τέτοιας Ακαδημίας και να αξιοποιηθούν από την πολιτεία. Πολλοί Κύπριοι πνευματικοί άνθρωποι, συμμετέχουν σε Ακαδημίες άλλων χωρών. Αυτό το κενό λοιπόν το έχουμε εντοπίσει. Έχουμε αξιοποιήσει τις εμπειρίες, τις γνώσεις τεσσάρων Ακαδημαϊκών. Έχουν διαμορφώσει την πρόταση για την δημιουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Αυτή η πρόταση μετατράπηκε σε νομοσχέδιο το οποίο ξεκίνησε να συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής», σημείωσε.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Καδής, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και με την Ελεγκτική Υπηρεσία που ήταν παρούσα στην συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, τις δικές της απόψεις οι οποίες είναι σίγουρα θετικές ως προς την πρωτοβουλία της δημιουργίας της Ακαδημίας.

«Τέθηκε ένα ζήτημα ως προς το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να προχωρήσουμε στην δημιουργία της Ακαδημίας, κατά πόσο, δηλαδή, θα πρέπει να δημιουργηθεί με νόμο και να είναι πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή αν θα πρέπει να είναι ένα Ίδρυμα. Αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε και με την Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά και με τη Νομική Υπηρεσία που σήμερα δεν παρευρέθηκε στην συνάντηση, ώστε να καταλήξουμε και να προχωρήσουμε αμέσως στην σύσταση της Ακαδημίας. Αμέσως μετά θα εκλεγούν τα ιδρυτικά μέλη από την ιδρυτική Επιτροπή ώστε η Ακαδημία να ξεκινήσει την λειτουργία της και να προσφέρει στην πολιτεία», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής είπε ότι πρόκριναν την πρόταση της τετραμελούς ιδρυτικής Επιτροπής.

«Αυτή την πρόταση την είχε στα χέρια της η Νομική Υπηρεσία η οποία μας συμβούλευσε να προχωρήσουμε με την διαμόρφωση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή. Ωστόσο δεν είμαστε δογματικοί, τέθηκε μια εναλλακτική άποψη από την Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία δεν επιμένει ούτε στην μια ούτε στην άλλη, γι’ αυτό και διευθετήθηκε μία συνάντηση ανάμεσα στους τρεις φορείς, Υπουργείο Παιδείας, Νομική Υπηρεσία, Ελεγκτική Υπηρεσία για να ξεκαθαρίσει και να αποφασιστεί τελεσίδικα το ποιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι Ακαδημίες είναι πλήρως ανεξάρτητα σώματα και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να προσφέρουν αυτά που αναμένεται μια πολιτεία, να πάρει από αυτές θα πρέπει να έχουν πλήρη αυτονομία.

«Άρα, ίσως το βασικότερο κριτήριο το οποίο θα ληφθεί υπόψιν για το μοντέλο που θα ακολουθήσουμε είναι ακριβώς το πως διασφαλίζεται καλύτερα η αυτονομία της Ακαδημίας. Η χρηματοδότηση των Ακαδημιών γίνεται με την συνεισφορά των χωρών στις οποίες ανήκουν, αλλά και με χορηγίες, με κληροδοτήματα τα οποία εξασφαλίζουν και έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Ήδη πριν από την δημιουργία της Ακαδημίας είμαστε σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις για την εξασφάλιση μιας μεγάλης χορηγίας από ίδρυμα του εξωτερικού η οποία θα καλύψει την ανέγερση των κτιρίων της Ακαδημίας. Άρα, βλέπεται ότι αμέσως δημιουργείται μια δυναμική. Έχει ακουστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην δημιουργία της δικής της Ακαδημίας Γραμμάτων, Επιστημών και Τεχνών», πρόσθεσε.

Είπε, ακόμα, ότι πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης της, αυτό το πράγμα έγινε δεκτό με πολύ θετικά σχόλια από την διεθνή επιστημονική κοινωνία και ήδη η κυπριακή Ακαδημία χωρίς να έχει ακόμη συσταθεί τυπικά, λαμβάνει προσκλήσεις για συμμετοχή σε συναντήσεις διεθνείς.

Ο κ. Καδής σημείωσε την μεγάλη σημασία που έχει η εκπροσώπηση της Κύπρου σε τέτοια επιστημονικά φόρα.

«Σε τέτοιες επιστημονικές συναντήσεις όπου συμμετέχουν οι Ακαδημίες όλων των χωρών, διαμορφώνονται πολιτικές, εισηγήσεις οι οποίες λόγω του κύρους των Ακαδημιών λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τόσο οι Κυβερνήσεις όσο και οι διεθνείς οργανισμοί. Από αυτές τις συναντήσεις η Κύπρος απουσίαζε μέχρι στιγμής και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακούγεται και η δική μας η φωνή, για επιστημονικούς, πολιτικούς και εθνικούς λόγους», συμπλήρωσε.

Το μέλος της Ιδρυτικής Επιτροπής της Ακαδημίας Λουκάς Χριστοφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι «όλοι μας αισθανόμαστε μεγάλη τιμή που αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας η οποία είναι όχι δική μας, είναι της Κύπρου, είναι δική σας».

«Επομένως αγκαλιάστε την Ακαδημία της Κύπρου. Θα ιδρυθεί η Ακαδημία της Κύπρου το συντομότερο δυνατό και καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες και θα είναι μια πραγματικότητα για την οποία όλοι θα είμαστε πολύ υπερήφανοι αλλά χρειάζεται να την αγκαλιάσουμε όλοι γιατί είναι δικιά μας», συμπλήρωσε.

Το μέλος της Ιδρυτικής Επιτροπής της Ακαδημίας Βάσος Καραγιώργης, σε δηλώσεις του είπε ότι έχει ήδη διανυθεί ένα μεγάλο μέρος του δρόμου που οδηγεί προς την ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

«Ελπίζω ότι πολύ σύντομα αυτός ο τόπος θα οργανώσει την Ακαδημία η οποία θα τον αντιπροσωπεύει στην Διεθνή Ένωση Ακαδημιών όπου η Κύπρος θα έχει ίση φωνή μαζί με όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, γιατί στα θέματα πολιτισμού, επιστημών δεν υπάρχουν μεγάλες και μικρές χώρες, υπάρχουν χώρες που έχουν κάτι να πουν και η Κύπρος έχει πάρα πολλά να πει», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι είναι ωφέλιμο σε μια χώρα που οι αρχές και οι αξίες, οι αρετές, δέχονται πιέσεις είτε από την οικονομική είτε από την κοινωνική ανάπτυξη «με τρόπο άτσαλο», αυτή η Ακαδημία έχει ρόλο να διαδραματίσει.

«Πραγματικά θα είναι η σοφία της, θα είναι άγκυρα, εξορθολογισμού του τρόπου λειτουργίας και της κοινωνίας και της πολιτείας, αλλά ευρύτερα του συστήματος μας. Γι’ αυτό το χαιρετίζουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας και δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί επιχειρήματα μέσω διαδικασίας προκειμένου να δημιουργεί καθυστερήσεις. Η σημερινή προσπάθεια κάποιων να καθυστερήσουν αυτή την διαδικασία δεν βασιζόταν πουθενά. Έχει γίνει προεργασία, έχει γίνει διαβούλευση, στην Βουλή είναι η τέταρτη συνεδρίαση. Απαντήθηκαν από πλευράς του Υπουργείου και από πλευράς της Επιτροπής που συστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο όλα τα σχετικά ερωτήματα και η οποιαδήποτε καθυστέρηση ή οποιαδήποτε εμμονή για περαιτέρω διαβούλευση, νομίζω κακές προθέσεις έχει και στόχος και σκοπός είναι ενόψει των εκλογών να μην γίνει ή να μην συσταθεί αυτή η Ακαδημία. Είναι πραγματικά και θλιβερό και άξιο χαρακτηρισμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε, τέλος, ότι προσωπικά στηρίζει όπως η Ακαδημία δημιουργηθεί σε μορφή ιδρύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X