ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η οικονομική ευρωστία για τα πανεπιστήμια συζητήθηκε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Ισχυροποιείται μέσω της άντλησης εξωτερικών πόρων από ιδιώτες και επιχειρήσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

O σημαντικός ρόλος που κατέχει πλέον για τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης η οικονομική ευρωστία η οποία ισχυροποιείται μέσω της άντλησης εξωτερικών πόρων από ιδιώτες και επιχειρήσεις, η προώθηση της υπεύθυνης έρευνας και της καινοτομίας στην κοινωνία, η δημιουργία μιας σύγχρονης Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης και ο πολύπλευρος ρόλος της στην κοινωνία καθώς και δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν από την άντληση και διαχείριση κεφαλαίων ήταν τα κυρία θέματα που συζητήθηκαν κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2017.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι στη Σύνοδο συμμετείχαν περισσότερα από 40 άτομα από 16 χώρες, κυρίως πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες Πανεπιστημίων της Ευρώπης, όπως επίσης και ανώτεροι αξιωματούχοι που ασχολούνται με την άντληση κεφαλαίων και την ανάπτυξη και την σχέση των Πανεπιστημίων με τους απόφοιτους του.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν πολύτιμες εμπειρίες και καλές πρακτικές όσον αφορά στην άντληση εξωτερικών πόρων στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Με τη σειρά του το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασε το δικό του φιλανθρωπικό ταξίδι που οδήγησε στη επιτυχή ολοκλήρωση της μεγαλύτερης ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης του τόπου και του πρώτου Κέντρου Πληροφόρησης στην Κύπρο «Στέλιος Χρ. Ιωάννου».

Στο πλαίσιο των εργασιών της συνοδού οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου», να ξεναγηθούν από τους φοιτητές-πρεσβευτές στην Πανεπιστημιούπολη και πριν αναχωρήσουν να ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας και την παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Στο μεταξύ, σε σημερινή ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι συνήλθε χθες η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων υπό την Προεδρία του Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κώστα Γουλιάμου και στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή.

Στη συνεδρία συμμετείχε και το τακτικό µέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα των Φυσικών Επιστημών Καθηγητής Λουκάς Γ. Χριστοφόρου, ο οποίος είναι κυπριακής καταγωγής και έχει διορισθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων ανέφερε ότι «η Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στη δημιουργία των κατάλληλων δομών και υποδομών, στους όρους και στις προϋποθέσεις έτσι ώστε η Κύπρος να ενισχύσει, να εκκολάψει και να εμπεδώσει το στρατηγικό στόχο της ανάδειξής της σε Περιφερειακό Κέντρο Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Ο Καθηγητής Λουκάς Γ. Χριστοφόρου σχολιάζοντας την υπό ίδρυση Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αναφέρθηκε στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου ένας βουλευτής δήλωσε ότι “η Ακαδημία μας ενώνει”.
«Και η Ακαδημία πρέπει να μας ενώνει. Είναι της Κύπρου. Ανήκει σε όλους μας» συνέχισε ο Καθηγητής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση