ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:07
 

Μεταδιδακτορικό πρόγραμμα για διερεύνηση πρωτογενών πηγών Συλλογών του ΠΙΤΚ

Για πρώτη φορά το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τρ.Κύπρου επελέγη ως Ανάδοχος Φορέας

Δελτίο Τύπου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας του, επελέγη ως Ανάδοχος Φορέας μεταδιδακτορικών έργων, με θέμα «Aspects of multiconfessionalism and human geography in early modern Cyprus from the Venetians to the Ottomans (CyChrist)».

Το έργο εξασφάλισε χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Didaktor» (Post-Doctoral Researchers) των προγραμμάτων «RESTART 2016-2020» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Με αυτή την επιτυχία, το ΠΙΤΚ πρωτοπορεί ως φορέας ερευνητικής αριστείας και ως αναγνωρισμένο ίδρυμα στον τομέα της έρευνας.
Το πρόγραμμα, με συντονίστρια τη Δρα Ιωάννα Χατζηκωστή - Διευθύντρια του ΠΙΤΚ και τον νεαρό ερευνητή Δρα Χρυσοβαλάντη Κυριάκου, εξετάζει μια ανεξερεύνητη πτυχή: τη συμβίωση διαφορετικών χριστιανικών ομολογιακών κοινοτήτων στην Κύπρο, μεταξύ του 1560 και του 1670 («πολυθρησκευτικότητα»).

Επίσης, εξετάζει την πρόσληψη της συμβίωσης αυτής από την πρώιμη νεότερη γραμματεία («ανθρωπογεωγραφία»), μέσα από τη διερεύνηση των χαρακτηριστικών της κυπριακής χριστιανικής συνύπαρξης και την επίδραση που ασκείται στη διαμόρφωση τοπικών και δυτικοευρωπαϊκών αντιλήψεων περί κυπριακής ταυτότητας και ανθρωπογεωγραφίας.

Το «CyChrist», εφαρμόζοντας καινοτόμο διεπιστημονική μεθοδολογία, αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία για διερεύνηση διαφόρων πρωτογενών πηγών των Συλλογών του Ιδρύματος, ένα ανέκδοτο και ανεξερεύνητο υλικό (χάρτες, χειρόγραφα, παλαίτυπα, φυλλάδες, χαρακτικά κ.ά.).

Μεταξύ των δράσεων του προγράμματος περιλαμβάνεται η ηλεκτρονική δημοσίευση της πρώτης αγγλικής μετάφρασης ενός σημαντικού χειρόγραφου κώδικα (Β-030) από τις Συλλογές του ΠΙΤΚ, ελεύθερα προσβάσιμο στο κοινό.

Το έργο, διάρκειας τριών ετών, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X