ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:13
 

ΟΕΛΜΕΚ: Δυναμικά μέτρα αν δεν προχωρήσει ο θεσμικός διάλογος στη ΜΕΠΕΥ

Η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη εξαιρουμένων και των δυναμικών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την απογοήτευσή της για την κωλυσιεργία που καταγράφεται από την εργοδοτική πλευρά στη διεξαγωγή του διαλόγου, με αποτέλεσμα την απαράδεκτη καθυστέρηση και τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (τέλη Δεκεμβρίου) που τέθηκαν από την ίδια την Κυβέρνηση, εκφράζει, σε ψήφισμα της, το οποίο ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρία της, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ).

Στο ψήφισμα της με θέμα «Εργασιακά ζητήματα στη ΜΕΠΕΥ», το οποίο η Οργάνωση έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει ουσιαστικά και έγκαιρα ο θεσμικός διάλογος στη ΜΕΠΕΥ και συνεχιστεί η κωλυσιεργία από πλευράς εργοδοτικής πλευράς, η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη εξαιρουμένων και των δυναμικών.

«Τους τελευταίους μήνες αναλωθήκαμε στη συζήτηση ενός αποσπασματικού «εξορθολογισμού», ο οποίος, μέσα από τη στενά οικονομίστικη προσέγγισή του, προκάλεσε από τη μία την πρωτοφανή κρίση που βιώσαμε το καλοκαίρι και, ταυτόχρονα, αποπροσανατόλισε από τα πραγματικά προβλήματα του δημόσιου σχολείου», σημειώνεται.

Αναφέρεται, παράλληλα, ότι όλο αυτό το διάστημα εξέφραζαν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, μέσα όμως από τις ορθολογικές διαδικασίες ενός συστηματικού, εποικοδομητικού και ειλικρινούς θεσμικού και κοινωνικού διαλόγου, στα θεσμικά κατοχυρωμένα σώματα, που είναι η ΜΕΠΕΥ για τα εργασιακά θέματα.

Στο ψήφισμα της, η ΠΣΓΑ ζητεί την επίσπευση του ρυθμού του διαλόγου για τη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, της πίστωσης ωρών για τα μονομερή μέτρα που λήφθηκαν με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Υπ. Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου, της 4ης Σεπτεμβρίου και εν τέλει της 3ης Οκτωβρίου 2018, σε όλες τις περιπτώσεις των επηρεαζόμενων, από τα μέτρα, εκπαιδευτικών, των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών, που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011, την πρόωρη αφυπηρέτηση εκπαιδευτικών με όλα τα ωφελήματα χωρίς αναλογιστική μείωση, την καταβολή Οδοιπορικών για μετακινούμενους εκπαιδευτικούς, την αναγνώριση και κατοχύρωση του εξωδιδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν καθήκοντα μέντορα για το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης, των παγοποιημένων προσαυξήσεις, την οριστική ρύθμιση για την 30μηνη υπηρεσία των εκπαιδευτικών και τη μετατροπή των εν λόγω εκπαιδευτικών σε αορίστου χρόνου, την ευημερία Εκπαιδευτικών Λειτουργών, την ασφαλιστική κάλυψη εκπαιδευτικών για ατυχήματα στον χώρο των σχολείων ή και κατά την εκτέλεση καθήκοντος, την επαναφορά παροχής κινήτρων για υπηρεσία σε απομακρυσμένα σχολεία Επαρχιών, καθώς και σε Εσπερινά Γυμνάσια/Λύκεια, την δημιουργία Δευτεροβάθμιου σώματος εξέτασης των ενστάσεων των Εκπαιδευτικών Λειτουργών σχετικά με τις αξιολογήσεις τους.

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί τους αρμοδίους να μεριμνήσουν για την επίσπευση και ταχεία ολοκλήρωση του διαλόγου, με στόχο να καταλήξουν σε αποφάσεις που να είναι κοινώς αποδεκτές και οι οποίες θα κατοχυρωθούν πλέον νομοθετικά, έτσι ώστε στο μέλλον να μην έχει κανείς το δικαίωμα να αμφισβητεί εκπαιδευτικές ή άλλες πολιτικές.

Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι δεν θα αποδεχτεί να οδηγήσει η σημερινή κωλυσιεργία και οι καθυστερήσεις της εργοδοτικής πλευράς σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ή/και μονομερείς αποφάσεις αύριο, γεγονός που θα προκαλέσει εκ νέου την δυναμική αντίδραση της οργάνωσης.

Ψήφισμα για Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών Λειτουργών

Σε ψήφισμα της σχετικά με το θέμα «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών Λειτουργών», η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι διαχρονική θέση της ΟΕΛΜΕΚ για την αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών ήταν και παραμένει η κατάργηση του υφιστάμενου αναχρονιστικού, αυταρχικού, μονοδιάστατου και αντιπαραγωγικού συστήματος του Επιθεωρητισμού και η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος Αξιολόγησης, που θα σέβεται πρωτίστως την αξιοπρέπεια των Εκπαιδευτικών Λειτουργών.

«Συνεπώς, καθίσταται σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι τόσο η ΟΕΛΜΕΚ όσο και οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να αποδεχτούν σχέδιο Αξιολόγησης, το οποίο θα εμπεριέχει στοιχεία Επιθεωρητισμού», προσθέτει και σημειώνει ότι αναμένεται η συνέχιση του διαλόγου και η κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, που θα περιλαμβάνει, πέρα από τις αρχές και τις διαδικασίες Αξιολόγησης και την οικονομική πλευρά του όλου εγχειρήματος.

Ασφάλειας και Υγείας / Βίας και Παραβατικότητας

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), σε ψήφισμα της σχετικά με τα «Θέματα Ασφάλειας και Υγείας/Βίας και Παραβατικότητας», καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων, που θα αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα της βίας και παραβατικής συμπεριφοράς στους σχολικούς χώρους και θα διασφαλίζουν την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία εκπαιδευτικών και μαθητών στον χώρο εργασίας.

«Ο βροχερός καιρός των τελευταίων ημερών δικαίωσαν, δυστυχώς, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, τις καταγγελίες της ΟΕΛΜΕΚ για ακατάλληλους σχολικούς χώρους και προβληματικές υποδομές, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών», προσθέτει και καλεί το Υπουργείο Παιδείας, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εισηγήσεων/απαιτήσεων της ΟΕΛΜΕΚ.
Σημειώνει ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν επιδείξει την απαιτούμενη βούληση για τις εισηγήσεις της Οργάνωσής, η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη εξαιρουμένων και των δυναμικών.

Εσπερινά Γυμνάσια / Λύκεια

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, αναφορικά με τα προβλήματα στα Εσπερινά Γυμνάσια / Λύκεια, θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι τα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια βρέθηκαν στο περιθώριο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των δομικών / οργανωτικών και λειτουργικών τους προβλημάτων.

Ιδιαίτερα, υπογραμμίζει την ανάγκη εκπόνησης νέων Ωρολογίων και Αναλυτικών Προγραμμάτων συμβατών με τις αρχές μάθησης ενηλίκων και τις άλλες ιδιαιτερότητες των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία αυτά.

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί το ΚΔΣ της Οργάνωσης στην ανάληψη πρωτοβουλιών, προς κάθε κατεύθυνση, για εκσυγχρονισμό των Εσπερινών Γυμνασίων / Λυκείων και επαναφορά του εργασιακού καθεστώτος που ίσχυε σε αυτά προ του 2013.

Συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο 2011

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, συζήτησε χθες το θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο 2011, και υπογραμμίζει ότι ο διάλογος για τα συνταξιοδοτικά των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο 2011 θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018, όπως ήταν και η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να οδηγηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, αρχές του 2019.

Σημειώνει ότι σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί δίκαια, οριστικά και άμεσα το ζήτημα, το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ εξουσιοδοτείται να προχωρήσει σε σχετική καταγγελία και λήψη δυναμικών μέτρων.

Αναγνώριση Προϋπηρεσίας όσων διορίστηκαν από τον Κατάλογο Διορισίμων

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ επιβεβαίωσε τη θέση που κατάθεσε η ηγεσία της Οργάνωσης στη ΜΕΠΕΥ, στις 25 Οκτωβρίου 2018 , σύμφωνα με την οποία θεωρείται η μη αναγνώριση της Προϋπηρεσίας των συναδέλφων τους, οι οποίοι διορίστηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά από το νέο Κατάλογο των διορισίμων, ως παράνομη και παράτυπη με βάση τους «Κανονισμούς περί Εκπαιδευτικών Λειτουργών (Καθορισμός Αναγνωρισμένης Υπηρεσίας για Σκοπούς Διορισμού, Προαγωγής και Προσαυξήσεων) Κανονισμοί του 1997».

«Η μη αναγνώριση της Προϋπηρεσίας σε όσους εκπαιδευτικούς διορίστηκαν από τον Κατάλογο Διορισίμων είναι παραβίαση της βασικής συνταγματικής Αρχής της Ισότητας», προσθέτει και καλεί την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση της Προϋπηρεσίας όσων διορίστηκαν από τον Κατάλογο των Διορισίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X