ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στήριξη της ΔΗΠΑ για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού απέσπασε ο Υπουργός Παιδείας

Το νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής και εξετάζεται

ΚΥΠΕ

Τη διαβεβαίωση της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ότι θα στηρίξει και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μακριά από πολιτικά παίγνια, τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, έλαβε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του κόμματος, Μάριο Καρογιάν.
 
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής και εξετάζεται από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Παιδείας και Πολιτισμού και «πιστεύω έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά».
 
Εξήγησε ότι «η πρόταση, σύμφωνα και με το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή πολιτική δομή, δομή διακυβέρνησης, αφιερωμένη στον πολιτισμό η οποία σίγουρα θα ευνοήσει τις υποθέσεις και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό».
 
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «πολιτισμός για την Κύπρο είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είμαστε μια χώρα πλούσια σε πολιτισμό και πρέπει και να επωφεληθούμε και να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας αλλά και να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό  να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες στα πολιτιστικά αγαθά, είτε μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά που θα είναι ο ένας βραχίονας του Υφυπουργείου είτε μιλάμε για την πολιτιστική δημιουργία, τη στήριξη, δηλαδή, των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών παραγόντων».
 
Πρόσθεσε ότι «η πρόταση που είναι ενώπιον της Βουλής πιστεύω ότι μπορεί να μας επιτρέψει να έχουμε ένα καλύτερο αύριο μία καινούργια κίνηση στα θέματα του πολιτισμού».
 
Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «δεν θα λυθούν όλα τα ζητήματα με μιας αλλά θα είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος προς τα εμπρός και ταυτόχρονα θα είναι μια δήλωση, αυτής της χώρας αυτής της πολιτείας ότι νοιάζεται, φροντίζει και δίνει ιδιαίτερη σημασία στον πολιτισμό».

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, «για την ανταλλαγή απόψεων για τη θετική στάση που έχει το κόμμα για τέτοια εθνικής σημασίας θέματα και βεβαίως επιφυλασσόμαστε για τη συγκεκριμένη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού».
 
Ο Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι «για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι απαραίτητη η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού διότι ο πολιτισμός είναι ένα κομμάτι της ταυτότητας αυτού του τόπου και του λαού μας και είναι οι ρίζες μας».
 
Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος έχει ένα πλούσιο πολιτισμό που θα πρέπει να τον διαφυλάξει αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να τον αναπλάσει» και να τον προωθήσει προς τα έξω μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας.
 
Όπως είπε ο κ. Καρογιάν, «ο πολιτισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τα ντόπια, έχει να κάνει και μια άλλη διάσταση στην οποία εμείς αποδίδουμε τεράστια σημασία και είναι η πολιτιστική διπλωματία η οποία είναι πολύ σημαντική στην ημικατεχόμενη πατρίδα και ιδιαίτερα με τους αγώνες που καταβάλλει αυτός ο λαός για την απελευθέρωση και την επανένωσή το»υ.
 
Σημείωσε ότι «χρειάζεται επαγγελματισμός και εξειδίκευση καθώς και η ανάδειξη όλων αυτών των καλλιτεχνικών παραγόντων που έχουμε και δόξα τω Θεώ αυτός ο τόπος έχει καλλιτέχνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και μπορούν να δώσουν τα σωστά μηνύματα για τον πολιτισμό μας και για την πατρίδα μας».
 
«Είναι κρίμα αυτός ο πλούτος να μένει στο περιθώριο και θεωρούμε ότι στη σύγχρονη εποχή όπως κάνουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναδείξουμε την πολιτιστική διάσταση αυτού του τόπου», είπε ο κ. Καρογιάν.
 
Πρόσθεσε ότι «εμείς ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, έχουμε πει στον Υπουργό ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα βοηθήσουμε στο να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος που δεν είναι στόχος μιας παράταξης ή μιας κυβέρνησης, είναι στόχος εθνικός , μακριά από μικροπολιτικά παίγνια και εμμονές».
 
«Αυτή η μεταρρύθμιση, αυτή η κίνηση προς τα εμπρός, έπρεπε να είχε γίνει χθες όμως ελπίζουμε το  συντομότερο δυνατό να γίνει πραγματικότητα γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία μας», είπε, τέλος, ο κ. Καρογιάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση