ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις πόρτες των σχολείων τα ναρκωτικά

Άμεσες λύσεις προτού πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το φαινόμενο ζητούν οι οργανωμένοι γονείς και οι εκπαιδευτικοί

Διάχυτη είναι η ανησυχία που επικρατεί στην κοινωνία εφόσον όλο και συχνότερα βγαίνουν στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα αναφορές για έξαρση του φαινομένου χρήσης ναρκωτικών στα σχολεία. Το θέμα πήρε και πάλι διαστάσεις μετά και τον θάνατο ανήλικου από τη χρήση ναρκωτικών την περασμένη Πέμπτη, γεγονός που αν και δεν έγινε σε σχολικό χώρο δημιουργεί ερωτήματα προς τους φορείς για την αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι πλέον έχουν παρεισφρήσει παντού και χρησιμοποιούν είτε ανήλικους μαθητές ως βαποράκια είτε προμηθεύοντας ανήλικους με ναρκωτικά.

Η κατάσταση που επικρατεί περιγράφεται και από το ίδιο το κακουργιοδικείο Λευκωσίας, το οποίο σε πρόσφατη απόφαση επιβολής ποινής για ναρκωτικά, σημείωνε το γεγονός ότι «η καθημερινή και σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα ναρκωτικά έχουν εξαπλωθεί παντού ακόμη και στα σχολεία και αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία στην Κύπρο». Παράλληλα με την διαπίστωση αυτή του Κακουργιοδικείου, τις δικές του αποκαλύψεις όσον αφορά την εξάπλωση των ναρκωτικών κυρίως στην πόλη της Πάφου έκανε κατά διαστήματα και ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος μάλιστα σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε ότι μαθητής πήγε στο σχολείο με ζυγαριά ακριβείας, με σκοπό την εμπορία ναρκωτικών.

Ο ίδιος μάλιστα σε συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη Κυριακή, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε μια τάξη γυμνασίου που έχει 27 παιδιά, υπάρχουν 8-9 χρήστες ναρκωτικών. Τα δεδομένα αυτά, αλλά και ο θάνατος του 18χρονου από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, ήγειρε εκ νέου ερωτήματα στην κοινή γνώμη για τη χρήση ναρκωτικών και κυρίως αν γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες από το κράτος για μείωση του φαινομένου. Η μεγάλη ανησυχία μάλιστα της κοινωνίας έχει καταγραφεί και στην τελευταία δημοσκόπηση της «Κ» πριν από ένα σχεδόν μήνα, όπου εκεί το 79% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τις πολιτικές ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Μάλιστα σημειώνεται ότι μόλις ένα ποσοστό 16% δήλωσε πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τις δράσεις του κράτους, ποσοστό που επίσης είναι ενδεικτικό της απογοήτευσης που αισθάνεται η κοινωνία, η οποία ζητά λύσεις για μείωση του φαινόμενου πριν αυτό πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Και το τι γίνεται

Η «Κ» επικοινώνησε με τον υποδιοικητή της ΥΚΑΝ Στέλιο Σεργίδη με στόχο να διαπιστώσει τη θέση της ΥΚΑΝ πάνω σε αυτές τις αναφορές αλλά και να ρίξει φως στα όσα οι ίδιοι κάνουν ως αρμόδια αρχή για μείωση της χρήσης ναρκωτικών κυρίως σε αυτή την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα. Όπως σημείωσε ο κ. Σεργίδης, στην βάση των στατιστικών που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ηλικία των 15-16 ετών είναι αυτή στην οποία πολλά άτομα προχωρούν στη χρήση ναρκωτικών. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει έξαρση του φαινομένου των ναρκωτικών στα σχολεία, σημείωσε ότι η ΥΚΑΝ βασίζεται σε στοιχεία και όχι σε φημολογίες, επισημαίνοντας ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 7% των ανήλικων έκανε τουλάχιστον μια φορά χρήση ναρκωτικών. Μάλιστα, όπως σημείωσε, η ΥΚΑΝ γνωρίζει ότι υπάρχουν μαθητές με προβλήματα εθισμού στα ναρκωτικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία με τα σχολεία για δική τους επέμβαση σε περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών εντός σχολικών χώρων, σε περίπτωση μάλιστα που εντοπιστούν μαθητές -χρήστες γίνεται προσπάθεια μέσω μια πολυθεματικής ομάδας του σχολείου, να απαλλαγούν οι μαθητές αυτοί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα από την κατάσταση αυτή.

Ο κ. Σεργίδης, κληθείς να σχολιάσει πώς βλέπει η ΥΚΑΝ να προδιαγράφονται οι εξελίξεις στο κεφάλαιο των ναρκωτικών μετά και τον θάνατο του 18χρονου από υπερβολική χρήση, και δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός χρηστών είναι νεαρής ηλικίας, σημείωσε ότι αν και ως χώρα βρισκόμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ευρώπη αυτό δεν φέρνει καμιά χαλάρωση καθώς η Υπηρεσία έχει στόχο να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα. Ανέφερε δε ότι η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής από χρήση ναρκωτικών θίγει την αστυνομία. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, όλες οι προσπάθειές της κατατείνουν στην παροχή βοήθειας στους χρήστες για απεξάρτηση με απώτερο στόχο την πλήρη, ει δυνατόν, αποθεραπεία τους. Σημείωσε μάλιστα ότι ο αριθμός χρηστών που απεβίωσαν από υπερβολική χρήση το 2016 ανήλθε στους έξι αλλά πρόσθεσε ότι κατά τη συγκεκριμένη χρονιά υπήρξαν και έμμεσοι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών, οι οποίοι οφείλονται είτε σε θανατηφόρα δυστυχήματα είτε σε αυτοκτονίες οι οποίες μετά από τις απαραίτητες τοξικολογικές αναλύσεις διαφάνηκε ότι έλαβαν χώρα υπό την επήρεια ναρκωτικών. Έτσι οι άμεσοι και οι έμμεσοι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών ουσιών ανήλθαν κατά το 2016 στους 15.

Ανησυχητικά κρούσματα

Μιλώντας στην «Κ», από πλευράς οργανωμένων γονέων μέσης εκπαίδευσης o πρόεδρος της συνομοσπονδίας Κυριάκος Νικηφόρου, σημείωσε ότι είναι πολύ ανησυχητικό το φαινόμενο των ναρκωτικών καθώς φαίνεται να μην δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στο παρελθόν. Αυτό, όπως είπε, σπέρνει το φόβο ότι μπορεί τα επόμενα χρόνια να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το φαινόμενο. Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι ίδιοι, ως οργανωμένοι γονείς, εστιάζουν στο τεράστιο όπως το χαρακτήρισε θέμα της πρόληψης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι φαίνεται να έχουν αρχίσει να γίνονται ενέργειες από το υπουργείο για ενημέρωση των μαθητών στους σχολικούς χώρους. Καταληκτικά ο κ. Νικηφόρου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη συνεργασία όλων για να υπάρξουν και λύσεις, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι« ψάχνοντας δεν βρίσκουμε σχολείο που να μην έχει μαθητή ο οποίος να μην έχει μπλέξει με τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά βρίσκονται σε όλα τα σχολεία».

Ασφάλεια και υγεία

Σημειώνεται ότι το όλο θέμα της παραβατικότητας στους σχολικούς χώρους είναι μέσα στις προτεραιότητες των γονέων και των εκπαιδευτικών στα πλαίσια του διαλόγου που ξεκίνησε στο τέλος Μαΐου για θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, μετά τον θάνατο του 10χρονου μαθητή στο μάθημα της Γυμναστικής. Γεγονός που έφερε στην επικαιρότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στους σχολικούς χώρους με τους πρώτους μάλιστα να σημειώνουν ότι πλέον οι ίδιοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εξωσχολικούς οι οποίοι εισέρχονται στα σχολεία, προβαίνοντας σε παραβατικές συμπεριφορές. Ζητούν όπως βρεθεί άμεσα λύση και στο θέμα αυτό, για να υπάρξει μείωση της παραβατικότητας αλλά και παρεμπόδιση εισόδου των εξωσχολικών στα σχολεία καθώς ενέργειες στις οποίες θα προβούν μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια και υγεία μαθητών.

Κοινές δράσεις

Η «Κ», με στόχο να δει εάν υπάρχουν στοιχεία όσον αφορά τους ανήλικους χρήστες στην χώρα, επικοινώνησε με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ). Όπως μας τονίστηκε από πλευράς ΑΑΕΚ, σε ό,τι αφορά τους ανήλικους χρήστες αλλά και γενικά τους ανήλικους, τα μόνα στοιχεία που διαθέτει η Κύπρος προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ερευνών στον Μαθητικό Πληθυσμό σχετικά με το αλκοόλ και τα άλλα ναρκωτικά. Το εν λόγω Πρόγραμμα διεξάγει έρευνες κάθε τέσσερα χρόνια και σε αυτές συμμετέχουν 16χρονοι μαθητές. Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2015 στη σχετική έρευνα πήραν μέρος μαθγητές από 35 χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης σειράς της έρευνας (2015) το ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν χρήση κάνναβης έστω και μια φορά στη ζωή τους ανήλθε στο 7%. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΑΑΕΚ, ένας από τους στενούς συνεργάτες της στην εφαρμογή της Στρατηγικής είναι και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, του οποίου είναι θερμός υποστηρικτής και ειδικά της εφαρμογής του μαθήματος της Αγωγής Υγείας στα αναλυτικά προγράμματα εκπαίδευσης. Μάλιστα στα πλαίσια της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα της ΑΑΕΚ, αποφασίστηκε δύο φορές η ενίσχυση του συγκεκριμένου μαθήματος. Πέρα από αυτό, όπως σημειώνεται από πλευράς της Αρχής στην «Κ», μέσα στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος, εφαρμόζεται το προληπτικό πρόγραμμα Fred Goes to School (στοχοθετημένο πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης για νεαρούς καπνιστές στα Γυμνάσια), καθώς και το πρωτόκολλο παραπομπής μαθητών στα θεραπευτικά προγράμματα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα, έχουν αδειοδοτηθεί από την ΑΑΕΚ πέραν των 15 προληπτικών προγραμμάτων που απευθύνονται στον μαθητικό πληθυσμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X