ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τ. Χριστοφίδης: Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει κάνει τεράστια πρόοδο

Όραμά του είναι να ενισχυθεί το Πανεπιστήμιο, ούτως ώστε να συνεχίσει να παράγει ερευνητικό έργο πρώτης ποιότητας

ΚΥΠΕ

Τεράστια είναι η πρόοδος που έχει πετύχει από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και πρόσθεσε ότι αυτό που έγινε είναι ένα πολύ μεγάλο θαύμα, «γιατί ίσως το Πανεπιστήμιο είναι ο μόνος θεσμός που συγκέντρωσε την καθολική στήριξη της πολιτείας, ανεξαρτήτως Κυβέρνησης και αγκαλιάστηκε από την κοινωνία».

Σημείωσε ότι το όραμά του είναι να ενισχυθεί το Πανεπιστήμιο, ούτως ώστε να συνεχίσει να παράγει ερευνητικό έργο πρώτης ποιότητας, και να ανέβει ακόμα πιο ψηλά, διότι το διεθνές πεδίο το πανεπιστημιακό είναι πολύ ανταγωνιστικό.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια για την ίδρυση ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, η οποία χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά τη δημιουργία κοινοπραξιών Πανεπιστημίων, και στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοφίδης υπογράμμισε ότι η επένδυση στην εκπαίδευση μπορεί να μην αποδίδει καρπούς βραχυπρόθεσμα, αλλά αν δεν επενδύσει κανείς στην εκπαίδευση η ζημιά που θα γίνει σε βάθος χρόνου θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Είπε, ταυτόχρονα, ότι είναι καιρός τα θέματα παιδείας να θεωρηθούν θέματα εθνικά και να μην έχουμε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με κάθε κυβέρνηση.

Στόχοι και όραμα

Ερωτηθείς για τους στόχους και το όραμά του ως νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι στόχος του είναι να δει το Πανεπιστήμιο Κύπρου να πηγαίνει πάρα πολύ καλά σε θέματα έρευνας και σε θέματα παροχής ποιοτικής ανώτατης εκπαίδευσης.

«Αυτοί είναι οι δύο βασικοί στόχοι οποιουδήποτε Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα για το δικό μας Πανεπιστήμιο που θεωρούμε ότι έχει ερευνητικό προσανατολισμό. Ο τομέας της έρευνας είναι πάρα πολύ νευραλγικός. Θέλουμε λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, το ακαδημαϊκό προσωπικό έχει όλη εκείνη τη στήριξη που χρειάζεται για να παράγει ερευνητικό έργο άριστης ποιότητας. Πρέπει να ξέρετε ότι τα Πανεπιστήμια τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης γιατί παράγουν ερευνητικό έργο υψηλής ποιότητας και η αναγνώριση προέρχεται κυρίως από τους συνάδελφους ερευνητές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές των άλλων πανεπιστημίων», πρόσθεσε.

Το όραμά του, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, είναι να ενισχυθεί το πανεπιστήμιο σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομή, ούτως ώστε να συνεχίσει να παράγει ερευνητικό έργο πρώτης ποιότητας, «γιατί το διεθνές πεδίο το πανεπιστημιακό είναι πολύ ανταγωνιστικό και αν θέλουμε να διεκδικήσουμε ερευνητικά κονδύλια από εξωτερική χρηματοδότηση ή εάν θέλετε να συνεχίσουμε να το κάνουμε με επιτυχία, πρέπει να ανεβάσουμε τους ρυθμούς».

«Θέλουμε να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα, στους ερευνητές, να συνεχίσουν να παράγουν έργο υψηλής ποιότητας, κι από την άλλη, για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε και καλούς φοιτητές. Θέλουμε να απευθυνθούμε και σε μια άλλη πηγή άντλησης φοιτητών, τις ξένες χώρες», σημείωσε.

Συνεπώς, είπε, θα δώσουν μεγάλη έμφαση στο να προσελκύσουν ξένους φοιτητές με την προσφορά ξενόγλωσσων, καλών, προγραμμάτων, αλλά και με την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης στέγης κι εάν δεν το λύσουμε αυτό, όλες οι εξαγγελίες περί μετατροπής της Κύπρου σε Κέντρο Εκπαίδευσης, νομίζω ότι θα είναι κενές περιεχομένου. Και εγώ θεωρώ ότι η ανέγερση εστιών είναι μια πολύ καλή επένδυση, είναι επένδυση πραγματικά για να προσελκύσει κανείς καλούς ξένους φοιτητές. Στην Κύπρο δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά στον τομέα αυτό», είπε.

Η στέγη, επεσήμανε, «είναι πάρα πολύ ακριβή και το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ξένους φοιτητές. Οι φοιτητικές εστίες που διαθέτει είναι δυναμικότητος 208 δωματίων. Πολύ περιορισμένος αυτός ο αριθμός και συνεπώς θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε περισσότερες εστίες».

Στρατηγικός σχεδιασμός

Ερωτηθείς σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΠΚ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι περιλαμβάνει την προσπάθεια για διεθνοποίηση, η οποία περνά σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από την επιτυχία του εγχειρήματος προσέλκυσης ξένων φοιτητών.

Οι ξένοι φοιτητές είναι πλούτος για ένα Πανεπιστήμιο και μία χώρα, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Πανεπιστημίου και οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας, σημείωσε περαιτέρω.

«Όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, προσπαθούν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές στα προγράμματα σπουδών τους. Έχουμε ένα πολύ μικρό αριθμό ξένων φοιτητών. Θέλουμε να έχουμε καλούς φοιτητές σε μεταπτυχιακό επίπεδο γιατί και τα ερευνητικά μας προγράμματα στηρίζονται σε ένα βαθμό και στους φοιτητές και τα διδακτορικά προγράμματα στηρίζονται στους ξένους φοιτητές, στους καλούς φοιτητές. Συνεπώς, θέλουμε να έχουμε πολύ καλής ποιότητας φοιτητές», δήλωσε.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι πολλά έχουν αλλάξει από την ημέρα ίδρυσης του Πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι έχει κάνει τεράστια πρόοδο.

Αναφερόμενος στα έργα που βρίσκονται προς υλοποίηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι η ανέγερση του κτηρίου της Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2020, είναι η έναρξη της ανέγερσης του κτηρίου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη», του κτηρίου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Ν. Κ. Σιακόλας» και του κτηρίου Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών «Δρ. Αρτέμης Χατζηπαναγής».

Επίσης, «θα αρχίσει σύντομα η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα μας επιτρέψει να έχουμε μια αυτονομία σε θέματα ενέργειας, διότι αντιλαμβάνεστε ένας μεγάλος οργανισμός όπως ο δικός μας καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας», σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα πολύ σύντομα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για ανέγερση κτηρίων για τις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου, που αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε χώρους εκτός της Πανεπιστημιούπολης.

«Πρέπει να πω, επίσης, ότι στις εγκαταστάσεις της παλιάς ακαδημίας, στην Καλλιπόλεως, γίνεται η σεισμική αναβάθμιση των κτηρίων. Επομένως, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος οικοδομικός οργασμός αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο», πρόσθεσε.

Προτεραιότητα η στελέχωση και ενδυνάμωση

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν αυτή τη στιγμή 8 σχολές και 22 τμήματα, ενώ ο αριθμός των φοιτητών ανέρχεται περίπου στους 7.000, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

«Βεβαίως, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να στελεχώσουμε και να δυναμώσουμε τις οντότητες και τις σχολές του ΠΚ που ήδη λειτουργούν και οι οποίες έχουν υποστεί κάποιο κόστος λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με νέα προγράμματα σπουδών, ενδεχομένως και με νέες σχολές και νέα Τμήματα. Αυτό βεβαίως επαφίεται στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου για την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να πάρει το Πανεπιστήμιο σε θέματα ίδρυσης νέων σχολών και τμημάτων», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την ίδρυση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας με έδρα τη Λάρνακα, και το Πανεπιστήμιο θα την υλοποιήσει όταν θα εξασφαλιστούν και τα απαραίτητα κονδύλια, «γιατί αντιλαμβάνεστε η ίδρυση μιας νέας σχολής αυτού του μεγέθους, δεν είναι κάτι το οποίο δεν θα απαιτήσει χρηματοδότηση».

Αναφερόμενος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

«Μας ενδιαφέρει να την ενισχύσουμε γιατί αυτή η Σχολή θα προσφέρει πάρα πολλά πράγματα και στο Πανεπιστήμιο αλλά και στον τόπο. Πιστεύουμε ότι το επίπεδο της ιατρικής φροντίδας στην Κύπρο θα αναβαθμιστεί με τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής και ιδιαίτερα με την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών, στις οποίες οι συνάδελφοι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής μπορούν και να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στον κόσμο, και παράλληλα να κάνουν και το ερευνητικό τους έργο που είναι πάρα πολύ σημαντικό», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο το Πανεπιστήμιο Κύπρου προωθεί τον πολιτισμό, την έρευνα και καινοτομία, την κοινωνική προσφορά, την επιστημονική κουλτούρα, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τη διεθνή αναγνώριση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η διεθνής αναγνώριση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου χαίρει εκτίμησης διεθνώς.

«Δεν είναι τυχαίο βεβαίως ότι αρκετοί συνάδελφοι «κερδίζουν» ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εδώ ερευνητικά κέντρα που χρηματοδοτούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εξωτερικά κονδύλια. Στην καινοτομία, νομίζω ότι θα δείτε τα αποτελέσματα πολύ σύντομα. Έχει ιδρυθεί το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ΠΚ. Η νέα νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα να ιδρύουν εταιρείες με τις οποίες μπορούν να εκμεταλλεύονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής τους παραγωγής είναι ένα πολύ θετικό βήμα, που θα μας επιτρέψει, λοιπόν, να αναπτυχθούμε πολύ σε θέματα καινοτομίας», πρόσθεσε.

Στον τομέα πολιτισμού, είπε ο κ. Χριστοφίδης, το ΠΚ προσφέρει, αναφέροντας ενδεικτικά οργανωμένες εκδηλώσεις όπως το πολιτιστικό φεστιβάλ που γίνεται τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, υπάρχουν επίσης ημερίδες που διοργανώνονται από τα τμήματα του Πανεπιστημίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα που αφορούν καίρια θέματα της τοπικής κοινωνίας.

«Υπάρχει ερευνητικό πρόγραμμα στο ΚΟΙΟΣ – στο Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας που αφορά την παρακολούθηση των δικτύων ύδρευσης- ένα 20% του νερού χάνεται γιατί υπάρχουν απώλειες, βλάβες, και ούτω καθεξής. Αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα βοηθά τις αρμόδιες αρχές να εντοπίζουν αυτές τις βλάβες. Υπάρχει πρόγραμμα που τρέχει στο ΚΟΙΟΣ που αφορά τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους μεγάλων πόλεων, της Λευκωσίας για παράδειγμα, της Λεμεσού. Υπάρχει πρόγραμμα στη χρήση Drones για σκοπούς έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα. Υπάρχουν ένα σωρό προγράμματα, μια σειρά από δράσεις που δεν βλέπουν ίσως το φως της δημοσιότητας, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικές για τον τόπο», συμπλήρωσε.

Οικονομικοί πόροι

Ερωτηθείς από πού αντλεί οικονομικούς πόρους το ΠΚ και αν είναι επαρκείς για να καλύψει τις ανάγκες του, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται εν μέρει από την πολιτεία, και εν μέρει από τα λεγόμενα ίδια έσοδα, τα οποία έχει το Πανεπιστήμιο από ερευνητικά προγράμματα που έρχονται από πηγές χρηματοδότησης όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή άλλοι διεθνείς οργανισμοί, από έσοδα που προκύπτουν από τα μεταπτυχιακά δίδακτρα, από κάποιες δωρεές, από υπηρεσίες που προσφέρει το Πανεπιστήμιο.

«Αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου καλύπτεται κατά 60% από την κρατική χορηγία και κατά 40% από τα ίδια έσοδα. Θα θέλαμε να αυξηθεί περισσότερο η χορηγία γιατί αυτή τη στιγμή τα επίπεδα της χορηγίας είναι περίπου στο 50% των επιπέδων που ήταν πριν την κρίση την οικονομική και υπάρχουν αρκετές ανάγκες», είπε.

Το Πανεπιστήμιο έχει αναπτυχθεί, επεσήμανε. «Έχει μεγαλώσει και αντιμετωπίζει ουσιαστικά και το ίδιο οικονομικό πρόβλημα και βεβαίως, παρόλη την καλή προσπάθεια που κάνουμε στο να νοικοκυρέψουμε το Πανεπιστήμιο, να κάνουμε καλή χρήση των πόρων, εντούτοις υπάρχουν ανάγκες. Δεν μπορείς να μην δώσεις χρήματα στην εκπαίδευση. Η επένδυση στην εκπαίδευση μπορεί να μην είναι επένδυση που θα δώσει καρπούς βραχυπρόθεσμα, αλλά αν δεν επενδύσει κανείς στην εκπαίδευση η ζημιά που θα γίνει σε βάθος χρόνου θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τα αποτελέσματα της επένδυσης στην εκπαίδευση φαίνονται σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε.

Τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να δοθεί και η απαραίτητη σημασία στις ανάγκες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, διότι αυτή τη στιγμή, όπως έχουν τα πράγματα, τα πανεπιστήμια παίρνουν ό,τι μείνει.

«Δεν είμαστε αχάριστοι προς την πολιτεία, είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη, αλλά όπως είναι τα πράγματα, όπως είναι οι διαδικασίες κατανομής των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων, νομίζω ότι στην πραγματικότητα τα κονδύλια για την παιδεία ικανοποιούν σε πρώτη φάση άλλες πάγιες ανάγκες των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης και η τριτοβάθμια εκπαίδευση νομίζω παίρνει στην πραγματικότητα όχι αυτό που της αναλογεί», συμπλήρωσε.

Οι προκλήσεις

Ερωτηθείς ποιες είναι κατά τη γνώμη του οι νέες και μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει ενώπιον του το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η πρόκληση είναι να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να ανταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια για την ίδρυση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Είναι μια προσπάθεια που χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύμπτυξή κοινοπραξιών Πανεπιστημίων, με απώτερο στόχο την ενοποίηση τους και την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Το δικό μας Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε μια τέτοια κοινοπραξία», εξήγησε.

Έχουν, όπως είπε, υποβληθεί 54 προτάσεις πανευρωπαϊκά από 54 κοινοπραξίες πανεπιστημίων. Το ΠΚ συμμετέχει σε μια κοινοπραξία και ευελπιστούν ότι αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα, εάν εγκριθεί η πρόταση του, να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά. «Μιλάμε για την προσφορά σε πρώτη φάση κοινών προγραμμάτων σπουδών, για ανταλλαγή φοιτητών, προσωπικού, και ούτω καθεξής, αλλά σε βάθος χρόνου βλέπω αυτές τις κοινοπραξίες να εξελίσσονται σε ενιαία ενοποιημένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Και πιστεύω προσωπικά ότι εάν ένα πανεπιστήμιο δεν μπει σε μια τέτοια προσπάθεια δεν θα έχει και πολύ μεγάλες πιθανότητες να πάει μπροστά», σημείωσε ο Πρύτανης.

Κληθείς να σχολιάσει τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη διάπραξη ατασθαλιών σε οργανισμούς.

«Εμείς ως Πανεπιστήμιο δεν θα κρύψουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Αυτό είναι δεδομένο. Η παραμικρή καταγγελία για υπόνοια σκανδάλου διερευνάται πλήρως με κάθε σοβαρότητα και ενημερώνονται και οι αρμόδιες αρχές όπως η Γενική Εισαγγελία και ο Γενικός Ελεγκτής και η Αστυνομία. Άρα, σε ό,τι προσωπικά με αφορά δεν υπάρχει περίπτωση οποιοδήποτε σκάνδαλο να μην πάρει την οδό της διερεύνησης και της καταγγελίας, αν θέλετε της διαβίβασης της καταγγελίας και της όλης πληροφορίας στις αρμόδιες αρχές. Σε αυτό τον τομέα δεν θα υπάρχει ανοχή», τόνισε.

Να αλλάξουμε το σύστημα

Ερωτηθείς για την κρίση που είχε ξεσπάσει στο χώρο της παιδείας κι αν οι αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτά που γίνονται είναι σωστά, αλλά αποσπασματικά.

«Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία. Τα προβλήματα δεν είναι ούτε η έλλειψη αξιολόγησης του μαθητή, ούτε εάν οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν μια ώρα περισσότερη ή λιγότερη. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημά μας. Το σύστημά μας είναι εντελώς λανθασμένο», τόνισε.

«Είναι σύστημα που εξυπηρέτησε τις ανάγκες άλλων δεκαετιών, της δεκαετίας του 50 και του 60. Είναι ένα γνωσιοκεντρικό σύστημα, όπως το λέω εγώ. Επικεντρώνεται στην παροχή γνώσεων στους μαθητές, αλλά η σημερινή εποχή απαιτεί κάτι άλλο, απαιτεί την καλλιέργεια δεξιοτήτων και απαιτεί την κριτική σκέψη. Και είναι πρόβλημα το οποίο βλέπουμε και στο Πανεπιστήμιο. Έρχονται οι μαθητές, οι φοιτητές από τη μέση παιδεία και μπορεί να έχουν γνώσεις αλλά αδυνατούν να συνδυάσουν γνώσεις και να παράγουν κάτι καινούριο», ανέφερε.

Είπε, παράλληλα, ότι βλέπει ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την παιδεία μας, αλλά θα πρέπει να ζητηθεί η συμβολή του Πανεπιστημίου.

«Έχουμε άτομα που ειδικεύονται σε θέματα εκπαίδευσης. Έχουμε άτομα με μεγάλη εμπειρία σε όλα τα τμήματα σε θέματα εκπαίδευσης. Έχουμε άτομα, τα οποία μπορούν να υποδείξουν τι είναι το σημαντικό στην επιστήμη τους και τι δεν είναι. Μπορεί το Πανεπιστήμιο να συνεισφέρει. Νομίζω ότι είναι καιρός τα θέματα παιδείας να θεωρηθούν θέματα εθνικά και να μην έχουμε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με κάθε Κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχει μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που να σχεδιαστεί, να υπάρξει μια συμφωνία όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στην παιδεία, ώστε να ξεκινήσει μια εθνική προσπάθεια, να κάνουμε μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», υπογράμμισε.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει λόγο και ρόλο

Εχει η ακαδημαϊκή κοινότητα λόγο και ρόλο στην κοινωνική και δημόσια ζωή, ρωτήσαμε τον κ. Χριστοφίδη. «Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει ρόλο και πρέπει να έχει και λόγο, ιδιαίτερα σε θέματα για τα οποία έχει εμπειρογνωμοσύνη», είναι η θέση του.

«Αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ίσως είμαστε από τις λίγες χώρες, όπου η εμπειρογνωμοσύνη του Πανεπιστημίου δεν επιζητείται. Δεν μπορώ να δω τη λογική όπου σε ένα συμβούλιο παιδείας συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και δεν συμμετέχουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας», δήλωσε.

«Έχουν λόγο και πρέπει να έχουν λόγο. Έχουν ρόλο και πρέπει να έχουν ρόλο. Όπου ζητείται η συνεισφορά του Πανεπιστημίου, δίνεται με μεγάλη προθυμία. Εγώ προσωπικά έχω εκφράσει απόψεις, για κάποια θέματα, προσωπικές. Τώρα ως Πρύτανης θα εκφράζω τις απόψεις του Πανεπιστημίου. Εκεί όπου νομίζω ότι θα πρέπει να πω τη δική μου την άποψη θα την λέω, διευκρινίζοντας, βεβαίως ότι αυτό δεν είναι άποψη του Πανεπιστημίου, αλλά καθαρά προσωπική μου άποψη», σημείωσε περαιτέρω.

Μήνυμα προς φοιτητές και μαθητές

Κληθείς να δώσει το δικό του μήνυμα προς μαθητές και φοιτητές, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η εκπαίδευση είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον τους.

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές, ο Πρύτανης του ΠΚ πρόσθεσε ότι ένα πρώτο πτυχίο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μία πολύ καλή επένδυση.

Τους συμβουλεύει, παράλληλα, να σπουδάσουν αυτό το οποίο θέλουν, να μην παρασυρθούν από το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας και να ακολουθήσουν σπουδές που να τους ικανοποιούν και να τους αρέσουν.

«Το θέμα της εργοδότησης θα το κοιτάξουν σε μεταγενέστερο στάδιο και το λέω αυτό, όχι γιατί θέλω να υποτιμήσω τον παράγοντα εργασίας, αλλά οι συνθήκες στην Κύπρο είναι τόσο απρόβλεπτες που αλλάζουν οι συνθήκες εργοδότησης από μια πενταετία σε μια άλλη», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X