ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θάνατος Μιχάλη Πιερή - Η ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας

Εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του πανεπιστημιακού και λογοτέχνη Μιχάλη Πιερή, σημειώνοντας ότι «ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον πολιτισμό και στην επιστήμη».
 
«Ο Μιχάλης Πιερής, έφυγε σήμερα από τη ζωή, ήταν μια ακέραια προσωπικότητα διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, ένας ποιητής και άνθρωπος» αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας.
 
Η κηδεία του Μιχάλη Πιερή, «θα τελεστεί σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στη γενέτειρά του Εφταγώνια της επαρχίας Λεμεσού», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Ο Μιχάλης Πιερής γεννήθηκε το 1952 στην Σπούδασε φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και Θέατρο στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. Εργάστηκε σε πολλά ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
 
Από το 1992 και εξής δίδαξε μεσαιωνική και νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Η συμβολή του στη μελέτη της μεσαιωνικής, αναγεννησιακής και νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ οι δεκάδες μελέτες του για το έργο του Μαχαιρά, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Μόντη και του Σινόπουλου αποτελούν σημείο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το λογοτεχνικό του έργο.
 
Εξέδωσε κυρίως ποιητικά βιβλία, καθώς και μια θεατρική διασκευή του μεσαιωνικού Χρονικού της Κύπρου του Λεοντίου Μαχαιρά, το οποίο δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Δημοσίευσε, επίσης, διηγήματα. Ποιητικά του έργα έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, καταλανικά, ρωσικά και τουρκικά και έχει τιμηθεί με διακρίσεις σε χώρες του εξωτερικού.
 
Ο Μιχάλης Πιερής ήταν ο ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και επίτιμος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, μια θέση στην οποία μεγαλούργησε, διοργανώνοντας,  άρτια καλλιτεχνικά, θεατρικές παραστάσεις από έργα της ελληνικής και κυπριακής γραμματείας και φιλοξενώντας σημαντικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
 
Υπό τη διεύθυνσή του, το Θεατρικό Εργαστήρι παρουσίασε επί σκηνής τα έργα Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου του Λεόντιου Μαχαιρά, Ο Φιάκας του Δημοσθένη Μισιτζή, τη Λυσιστράτη σε μετάφραση και διασκευή στην κυπριακή διάλεκτο του Κώστα Μόντη, Η Ρωμιοσύνη εν` φυλή συνότζιαιρή του κόσμου, Το Άσμα του Γιοφυριού, Ερωτόκριτος, Διγενής Ακρίτας και Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη. Το Πολιτιστικό Κέντρο της Αξιοθέας, με τον ακάματο ζήλο του, το είχε μετατρέψει σε έναν αστείρευτο πυρήνα καλλιτεχνικής ενέργειας  και δημιουργίας.
 
Ο Μιχάλης Πιερής τιμήθηκε το 2010 με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση