ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:54
 

Τριμελές σώμα για το νέο σύστημα διορισμών όρισε το Υπουργικό

Ως Πρόεδρο του τριμελούς σώματος που θα εποπτεύσει τη διαδικασία ορίστηκε ο Άκης Χατζηχαμπή

Newsroom K

Στο διορισμό του τριμελούς σώματος, το οποίο θα εποπτεύσει τη διαδικασία για το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών και θα εξετάζει τις οποιεσδήποτε ενστάσεις ή προβλήματα, προχώρησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή να δηλώνει πως η μέχρι στιγμής διαδικασία υλοποίησης του νέου συστήματος διορισμών εφαρμόζεται όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί και ότι έχουν διαφανεί πολύ θετικά στοιχεία μέσα από τη μελέτη των χαρακτηριστικών των υποψηφίων.

Μεταξύ άλλων σημείωσε, στις δηλώσεις του, πως το 55% των υποψηφίων έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα, το οποίο είναι είτε στο επίπεδο του μάστερ είτε στο επίπεδο του διδακτορικού, ενώ το 80% από τους πέραν των 5,5 χιλιάδων υποψηφίων που θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις είναι άτομα κάτω των 35 ετών.

`Οπως ανακοίνωσε ο κ. Καδής, το Υπουργικό όρισε ως Πρόεδρο του τριμελούς σώματος που θα εποπτεύσει τη διαδικασία για το νέο σύστημα τον κ. Ακη Χατζηχαμπή, πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μέλη την κ. Μαίρη Κουτσελλίνη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον κ. Κώστα Χρίστου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως η απόφαση αυτή κινείται προς την κατεύθυνση της στήριξης της νέας διαδικασίας που υιοθετούμε για το σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, σημειώνοντας πως "με βάση τη μεταρρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό και για την κατοχύρωση και την ανάδειξη του κύρους της όλης διαδικασίας και τη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης όλων των υποψηφίων προβλέπεται ο διορισμός ενός τριμελούς σώματος εποπτείας, το οποίο θα αποτελείται από έναν πρώην δικαστή του Ανωτάτου και δυο πανεπιστημιακούς".

Το σώμα αυτό, πρόσθεσε, θα εποπτεύσει την όλη διαδικασία και θα εξετάζει τις οποιεσδήποτε ενστάσεις ή προβλήματα στην όλη διαδικασία φθάνουν σε αυτό. Σημείωσε πως "θα έχουμε εντός των επόμενων ημερών συνάντηση με το τριμελές σώμα, ούτως ώστε να ρυθμίσουμε τις διαδικασίες εποπτείας της όλης διαδικασίας".

Ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως "η μέχρι στιγμής διαδικασία υλοποίησης του νέου συστήματος διορισμών εφαρμόζεται όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί και μάλιστα έχουν διαφανεί πολύ θετικά στοιχεία μέσα από τη μελέτη των χαρακτηριστικών των υποψηφίων οι οποίοι έχουν ενδιαφερθεί".

Ο κ. Καδής είπε συγκεκριμένα πως από τους πέραν των 5,5 χιλιάδων υποψηφίων που θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις το 80% είναι άτομα κάτω των 35 ετών, ενώ στον υφιστάμενο κατάλογο τα ποσοστά είναι ακριβώς τα αντίθετα, δηλαδή το 80% είναι άνω των 35 ετών.

Σημείωσε πως οι υποψήφιοι είναι άτομα που κατά μέσο όρο είναι πιο προσοντούχα και ότι αναμένεται ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει μια σημαντική ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στη βάση ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Πρόσθεσε πως "εντός των ημερών θα ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες των πρώτων εξετάσεων οι οποίες εν πάση περιπτώσει θα είναι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέβρη και όλες τις άλλες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τη διενέργεια των εξετάσεων".

Μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό επιτυχίας για τους ενδιαφερόμενους, ένα ποσοστό που σε κάποιες ειδικότητες μπορεί να είναι κάπως χαμηλό γύρω στο 5%, ενώ υπάρχει και μια ειδικότητα συγκεκριμένα όπου φθάνει μέχρι και το 100%, σημείωσε.

Δηλαδή, ανέφερε, όσοι επιτύχουν στις εξετάσεις τελικά θα προσληφθούν. Ο μέσος όρος είναι περίπου στο 12-13% δηλαδή περίπου ένας στους οκτώ υποψηφίους θα προσλαμβάνεται τελικά είτε με μόνιμο διορισμό είτε με διορισμό με σύμβαση, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής ανέφερε πως το 55% των υποψηφίων έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα το οποίο είναι είτε στο επίπεδο του μάστερ είτε στο επίπεδο του διδακτορικού.

Ερωτηθείς για το θέμα των Ελλαδιτών υποψηφίων και τα παράπονα που ακούστηκαν πως οι εξετάσεις θα γίνουν σε τρία διαφορετικά Σαββατοκύριακα για να εμποδιστούν οι Ελλαδίτες να έλθουν και να παρακαθίσουν σε αυτές, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και πως η πρόθεση είναι "να οργανώσουμε σωστά τις εξετάσεις".

Θα είναι σε περίοδο που λειτουργούν τα σχολεία μας και θα είναι ανά διήμερο το κάθε αντικείμενο. Θεωρούμε ότι αυτός που θα ενδιαφερθεί σοβαρά δεν θα έχει πρόβλημα να παρακαθίσει στις εξετάσεις που τον ενδιαφέρουν, ανέφερε.

Είπε πως δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των Ελλαδιτών που θα φθάσουν στην Κύπρο και πως υπάρχουν 355 μόλις ενδιαφερόμενοι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, επισημαίνοντας πως "αυτό καταρρίπτει και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί και τους προβληματισμούς ότι θα κατακλυστούμε από Ελλαδίτες οι οποίοι θα έλθουν και θα καταλάβουν ουσιαστικά τις θέσεις από τους Κύπριους υποψήφιους".

Ανέφερε ακόμη πως αν συγκρίνει κανείς το ποσοστό των Ελλαδιτών στο σύνολο των υποψηφίων στο νέο κατάλογο με τον υφιστάμενο κατάλογο είναι περίπου το μισό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Παιδίατροι σέρνουν στα Δικαστήρια τον ΟΚΥπΥ

«1η Ιουνίου 2019 ξεκινάει το ΓεΣΥ»
george  |  09:39

Η Wikipedia προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας

«H Wikipedia ξέρει και τιμωρεί!»
ΑΚΑ  |  08:20

Άρση απομόνωσης της τ/κ πλευράς ζητά από τις ΗΠΑ ο Όζερσαϊ

«Kαι μετά ξύπνησες ο Οζερσάϊ! »
ΑΚΑ  |  08:17

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν για τους S-400

«To μούτρο θα φάει τα μούτρα του! »
ΑΚΑ  |  08:15

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X