ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

UNHCR Κύπρου: Αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η αναχαίτιση βαρκών από τις κυπριακές αρχές

Τι ξεκαθαρίζει στην «Κ» η Λειτουργός Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αιμιλία Στροβολίδου

Αντιτίθεται προς το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα στη Συνθήκη της Γενεύης και στο άρθρο 33, η πρακτική της Κύπρου με τις επιχειρήσεις των αρμόδιων αρχών για αναχαίτιση πλοίων και σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες. Αυτό ξεκαθάρισε στην «Κ» η Λειτουργός Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR Κύπρου) Αιμιλία Στροβολίδου, καλώντας  την Κυπριακή Δημοκρατία να τερματίσει τις συγκεκριμένες πρακτικές.

Το άρθρο 33 με τίτλο «Απαγόρευσις απελάσεως ή επαναπροωθήσεως» αναφέρει τα εξής:

Ουδεμία Συμβαλλομένη Χώρα θα απελαύνη ή θα επαναπροωθή, καθ' οιονδήποτε τρόπον, Πρόσφυγας, εις τα σύνορα εδαφών ένθα η ζωή ή ελευθερία αυτών απειλούνται δια λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητος, κοινωνικής τάξεως ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Το εκ της παρούσης διατάξεως απορρέον ευεργέτημα δεν δύναται πάντως να επικαλήται πρόσφυξ όστις, δια σοβαράς αιτίας, θεωρείται επικίνδυνος εις την ασφάλειαν της χώρας ένθα ευρίσκεται ή όστις, έχων τελεσιδίκως καταδικασθή δι' ιδιατέρως σοβαρόν αδίκημα, αποτελεί κίνδυνον δια την Χώραν.

Όπως ανέφερε στην «Κ» η Λειτουργός Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος στην επικράτεια προσωρινά τουλάχιστον μέχρι να εξεταστεί το αίτημα τους. Οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι γρήγορες καθώς η ζωή αυτών των ανθρώπων τίθεται σε κίνδυνο. Όσοι αναγνωριστούν ως πρόσφυγες κι ότι κινδυνεύει η ζωή τους να επιστρέψουν στη χώρα τους θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί.

Η διασφάλιση της πρόσβασης στην επικράτεια περιλαμβάνεται στη νομοθεσία τονίζει η ίδια. 

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρακτική εκ μέρους των κυπριακών αρχών ξεκίνησε τον Μάρτιο με αφορμή την πανδημία και δεν έχει εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Δεν χωρούν εκπτώσεις στην αρχή της μη επαναπροώθησης και στο δικαίωμα αναζήτησης ασύλου, τόνισε η ίδια. 

Σε ερώτηση στο κατά πόσο η Ύπατη Αρμοστεία θα προβεί σε κάποια ενέργεια, η κ. Στροβολίδου, ανέφερε ότι ο ρόλος της Αρμοστείας είναι συμβουλευτικός και εποπτικός. Την υποχρέωση για την προστασία των προσφύγων την έχουν τα κράτη σημείωσε η ίδια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση