ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλατφόρμα στρατευσίμων φοιτητών: «Δώρον-άδωρον» η απόφαση του Υπ. Συμβουλίου

Κάνει λόγω για σενάρια συνωμοσιολογίας στη βάση ψιθύρων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και παραπλανητικών δημοσιευμάτων και ατεκμηρίωτης άποψης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για πολιτική εκμετάλλευση για το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με τους στρατεύσιμους και την αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια, τοποθετήθηκε με γραπτή ανακοίνωση η Πλατφόρμα Στρατεύσιμων φοιτητών 2020 ΕΣΣΟ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, των στρατεύσιμων της 2020 ΕΣΣΟ, του οποίου η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί θα έπρεπε να είναι καθολική. Αντ’ αυτού, αναπτύσσονται σενάρια συνωμοσιολογίας στη βάση ψιθύρων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και παραπλανητικών δημοσιευμάτων και ατεκμηρίωτης άποψης.

Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:

Η πλατφόρμα ήταν πρωτοβουλία γονέων η οποία άρχισε δράση στις 3 Ιουλίου, 2020, με μοναδικό στόχο την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το σύνολο των Στρατεύσιμων Φοιτητών οι οποίοι επηρεάζονται από την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, με ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2021/22. Επικαλούμενοι “extraordinary circumstances” δηλαδή έκτακτη συνθήκη λόγω Βrexit, από την οποία επηρεάζονται οι Στρατεύσιμοι της ΕΣΣΟ 2020 χάνοντας το αναφαίρετο δικαίωμα τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εν αντιθέσει με τις συμμαθήτριές τους.

Το συγκεκριμένο ζήτημα θα έπρεπε να είχε τεθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βρετανική Κυβέρνηση για τα θέματα των Βάσεων που προκύπταν από το Brexit. Στη συνέχεια, η αναμενόμενη λύση που θα έδιδαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Παιδείας, κατέληξε σε μια άνευ περιεχομένου ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε επιτυχείς και συντονισμένες προσπάθειες και παρέπεμπαν τα παιδιά σε απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με τα Βρετανικά Πανεπιστήμια. Η άγνοια των Πανεπιστήμιων ως προς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των Υπουργείων, μας κινητοποίησε και μας ανησύχησε, αφού είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Στις 6 Ιουλίου, σε γραπτή της δήλωση η Επίτροπος Ισότητας, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο εν λόγω πρόβλημα παραθέτοντας την εξής θέση: «ως γνωστόν, η ίση πρόσβαση ανδρών και γυναικών σε όλες τις μορφές και όλα τα επίπεδα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αποτελεί νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ανάλογες υποστηρικτικές δηλώσεις εξέδωσαν δύο πολιτικά κόμματα τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να προτείνουν οποιαδήποτε ρεαλιστική λύση. Το θέμα συζητήθηκε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής χωρίς και πάλι ουσιαστική πρόταση ή κατάληξη.

Από μόνοι μας οι γονείς, κινητοποιήσαμε την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, Βρεττανούς βουλευτές και τους Εκπαιδευτικούς Συμβούλους στην Κύπρο, οι οποίοι επίσης εξέδωσαν ανακοίνωση επικριτική για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος από την Κυβέρνηση. Από τις απαντήσεις των Βρετανικών Πανεπιστημίων και δη των Russel Group Universities, ήταν πλέον σαφές ότι από το 2021 οι Κύπριοι θα θεωρούνταν διεθνείς φοιτητές με δίδακτρα τα οποία θα κυμαίνονται από 22χιλιαδες Ευρώ μέχρι 60 χιλιάδες Ευρώ ετησίως και χωρίς δανειοδότηση από τις Βρετανικές αρχές. Πολλά από τα παιδιά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν ούτε με τα χαμηλά δίδακτρα αν δεν υπήρχε η δανειοδότηση, πόσον μάλλον με τις συνθήκες όπως διαμορφώνονταν.

Όταν διαφάνηκε η αναποτελεσματική διαχείριση από πλευράς Υπουργείων και ήταν πλέον δεδομένο ότι ουδεμία ουσιαστική λύση προσφερόταν, εξασφαλίσαμε νομική συμβουλή για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με αυτήν, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών που πέραν των 14 μηνών θητείας, θα έπρεπε να υπερχρεωθούν για να σπουδάσουν, επιβάλλετο να προηγηθεί διοικητική πράξη. Δηλαδή, αίτηση αναστολής/προσωρινής απόλυσης και να ακολουθήσει απόρριψη από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου. Τη δεδομένη στιγμή υπήρχε δήλωση του τέως Υπουργού Άμυνας στο δελτίο ειδήσεων του ΟΜΕΓΑ, ότι αποκλείονται οι αναστολές/προσωρινές απολύσεις. Μετά από ανοικτή συγκέντρωση των επηρεαζόμενων γονέων στις 05/08, αποφασίστηκε μαζική αποστολή αιτήσεων προσωρινής απόλυσης/αναστολής από επηρεαζόμενα παιδιά, ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση, προκειμένου να εξετάσουν την νομική πτυχή του θέματος στη βάση της παραβίασης της Αρχής της Ισότητας. Τα στρατεύσιμα αγόρια, εν αντιθέσει με τις συμμαθήτριες τους, χάνουν χρόνια σκληρής εργασίας και προσπάθειας, αφού καθίσταται αδύνατο για τις οικογένειες τους να αντέξουν το οικονομικό βάρος. Υπενθυμίζουμε ότι στην Εθνική Φρουρά σήμερα, υπηρετούν ως έμμισθες πολλές γυναίκες.

84 στρατιώτες υπέγραψαν και υπέβαλαν τη σχετική αίτηση στη βάση νομικού κειμένου που ετοιμάστηκε. Κάποιοι από αυτούς είχαν θέση για το 2021/22 υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων των Α-Levels, ενώ κάποιοι δεν είχαν καν αιτηθεί. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση από το Υπουργείο Άμυνας. Όταν υποβαλλόταν το αίτημα υπήρχε η βεβαιότητα απόρριψης λογω των δηλώσεων του τέως ΥΠΑΜ.

Μέλη της Πλατφόρμας, εκ μέρους επηρεαζόμενων γονέων, σε συνάντηση με Κυβερνητικούς Αξιωματούχους υπέβαλαν οικονομική μελέτη που αφορούσε σε όλους τους επηρεαζόμενους στρατεύσιμους, στη βάση της φιλοσοφία του Βρετανικού δανείου. Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου, προσωρινής απόλυσης όσων στρατιωτών θα έχουν εξασφαλίσει θέση σε Βρετανικά πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2020/21. Μετά την ανακοίνωση, πολλοί γονείς έσπευσαν είτε να μετακινήσουν θέσεις από το 21/22, είτε να εξασφαλίσουν θέσεις για το 20/21.

Αριθμός στρατιωτών είχε εξασφαλίσει θέση πριν από την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διαδικασία του clearing, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις θέσεις τους για το ακαδημαϊκό έτος 2021/22. Θεωρούσαν ότι θα είχαν δικαίωμα στα χαμηλά δίδακτρα λόγω του ότι κάποια πανεπιστήμια είχαν ήδη ενημερώσει, ότι για τους δικούς τους φοιτητές που είχαν εξασφαλίσει θέση το 2020 για το 2021/22 με τη διαδικασία του Deferal, θα πρόσφεραν τα home fees (χαμηλά δίδακτρα). Ήλπιζαν ότι αυτό θα γινόταν πρακτική όλων των Βρετανικών πανεπιστήμιων. Αυτό δεν έγινε.

Είναι σαφές ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν λύνει το πρόβλημα για το σύνολο των στρατεύσιμων της 2020 ΕΣΣΟ που επηρεάζονται. Ζητούμε από την Κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, όπως καταθέσουν εποικοδομητικές προτάσεις που να επιλύουν το πρόβλημα και για τα παιδιά που δεν μπορούν να επωφεληθούν από την προσωρινή απόλυση.

Υπογραμμίζουμε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και έχει καταλήξει να είναι «δώρον - άδωρον» για πολλά παιδιά. Επιπρόσθετα δημιουργείται ανισότητα μεταξύ των επηρεαζόμενων στρατεύσιμων της 2020 ΕΣΣΟ.

Η προσπάθεια παραπληροφόρησης, η εσκεμμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης είναι εγκληματική από όσους το πράττουν, ενώ το μόνο που πετυχαίνουν είναι να στοχοποιούν παιδιά που σήμερα υπηρετούν την πατρίδα τους και βρίσκονται στα στρατόπεδά τους. Η αδιαφορία που επιδείχθηκε από όλους στα αρχικά στάδια δραστηριοποίησης της Πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων και κομμάτων, αλλά και οι αντιδράσεις στη συνέχεια, αποδεικνύουν ότι αντί τα παιδιά να είναι προτεραιότητα, τοποθετούνται στο επίκεντρο πολιτικών σκοπιμοτήτων. Με λύπη μας παρατηρούμε ότι η «ευαισθητοποίηση» όλων προέκυψε μετά από ειλημμένες αποφάσεις και εκ τους ασφαλούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση