ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:55
 

Ναυάγιο με πρόσφυγες ανοιχτά της Γιαλούσας - Αυξάνονται οι νεκροί (βίντεο)

Στους 30 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών - Ετοιμη η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεισφέρει στη διάσωση με πλοία και ελικόπτερα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, που επέβαιναν σε πλοιάριο με Σύρους πρόσφυγες έχασαν την ζωή τους ανοικτά της Γιαλούσας όταν αυτό βυθίστηκε, ενώ έχουν διασωθεί 95 άνθρωποι μέχρι τώρα. Ένα παιδί, μία γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες είναι οι διασωθέντες του ναυαγίου πλοιαρίου με μετανάστες ανοικτά της Γιαλούσας σήμερα νωρίς το πρωί με την τ/κ ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί να επικαλείται πληροφορίες πως μία εκ των θυμάτων ήταν έγκυος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πλοιάριο μετέφερε 147 με 150 πρόσφυγες από τη Συρία που αναζητούσαν καταφύγιο από τον εμφύλιο και βυθίστηκε 15-16 μίλια ανοιχτά της Γιαλούσας. Το πλοιάριο άρχισε να μπάζει νερά στο μηχανοστάσιο του και δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα. Από τις 06.00 το πρωί επεμβαίνουν σκάφη του λιμενικού σώματος της Τουρκίας για να βοηθήσουν. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο Μπαρμπαρός και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας συμμετέχουν επίσης στις έρευνες, καθώς και άλλα σκάφη που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή.To NTV σημειώνει ότι το συμβάν έλαβε χώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Ο «υπουργός Συγκοινωνιών» των κατεχομένων Τολγκά Ατακάν δήλωσε στον τουρκικό τύπο ότι αγνοούνται 25 άτομα και καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια για τον εντοπισμό τους. «Αυτή την στιγμή δεν έχουμε ξεκάθαρες πληροφορίες στην διάθεση μας» σημείωσε. «Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία, στα πλαίσια της διακρατικής κοινής εποπτείας, διάσωσης και επέμβασης καταβάλλουν προσπάθειες από τον ΟΗΕ και τις χώρες της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα εργάζονται μόνες τους στην περιοχή», τόνισε. Την λύπη του εκφράζει ο «Πρωθυπουργός», ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν άτομα ακόμη, τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί.

Οι τουρκικές αρχές εκφράζουν προβληματισμό για τον τελικό αριθμό νεκρών. Ο Ατακάν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες που έχουν διασωθεί μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και εάν χρειαστεί, λήφθηκαν μέτρα, για να μεταφερθούν κάποιοι στα κατεχόμενα. Γίνονται προετοιμασίες στα νοσοκομεία των κατεχομένων για υποδοχή τραυματιών, ενώ ήδη ένας τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Κερύνεια. Οι έρευνες συνεχίζονται και γίνεται προσπάθεια διάσωσης για τα υπόλοιπα άτομα. Εξαιτίας του συμβάντος οι «αρχές» στα κατεχόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Παράλληλα ξεκίνησαν έρευνες για την ταυτότητα, τη σημαία του πλοίου καθώς και τον τελικό προορισμό του.

Έτοιμο το ΚΣΕΔ να συνεισφέρει στη διάσωση

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης των προσφύγων που επέβαιναν στο πλοιάριο μετέφερε σε διεθνείς οργανισμούς το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ το ΚΣΕΔ ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη την ύπατη αρμοστεία για τους πρόσφυγες αλλά και γειτονικές χώρες πως η Κύπρος είναι έτοιμη να συνδράμει τις προσπάθειες με πτητικά και ναυτικά μέσα με την προϋπόθεση ασφάλειας των μέσων που θα διατεθούν.

Το ναυάγιο σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν οι αρχές της Δημοκρατίας είναι κοντά στη διαχωριστική γραμμή του FIR Λευκωσίας και της Τουρκίας βόρεια του Αποστόλου Ανδρέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Άντρος Κυπριανού: Η δεξιά εξυμνεί την Ευρώπη αλλά αγνοεί τις υποδείξεις της

«Κατάντησε παπαγαλία κάποιοι σαν τον ΑΚΑ να κατηγορούν τον οποιοδήποτε του ΑΚΕΛ λέει κάτι, ανεξάρτητα ...»
Giannos  |  11:25

Νεοκλής Συλικιώτης: Μήνυμα επανένωσης η ψήφος των Τ/κ

«Και μετά ξύπνησες κ. Συλικιώτη?»
ΑΚΑ  |  11:07

Έδωσε απαντήσεις για τις νέες ιδέες ο Πρόεδρος

«Kαι αμέσως άρπαξες την απάντηση Ακιντζί / Άντρου.»
ΑΚΑ  |  09:33

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X