ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκάνδαλο ΤΕΠΑΚ: Υπό οκταήμερη κράτηση οι έντεκα ύποπτοι

Η Αστυνομία θεωρεί ως «εγκέφαλο» της υπόθεσης την πρώην υπεύθυνη Λειτουργό Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πλαστές βεβαιώσεις διεκπεραίωσης εργασιών ερευνητικών προγραμμάτων, πλαστογραφίες υπογραφών, πληρωμές για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ ή που αποδείχθηκαν λανθασμένες, άσκοπα ταξίδια, απειλές κατά καθηγητών, δωροδοκίες και άλλα πολλά συνθέτουν την πολύκροτη αλλά και πολύπλοκη υπόθεση ατασθαλιών σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, της περιόδου 2008- 2015, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία οι 11 ύποπτοι τελούν υπό 8ημερη κράτηση.

Η αστυνομία θεωρεί ως "εγκέφαλο" πίσω από όλα την πρώην υπεύθυνη Λειτουργό Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου, η οποία με εν ενεργεία καθηγητή του ΤΕΠΑΚ και εννέα ακόμη πρόσωπα - στην πλειοψηφία τους συγγενείς με την 1η ύποπτη - οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοση διατάγματος κράτησης τους.

Η πολύωρη διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 17:00, λόγω των ενστάσεων που έφεραν κάποιοι εκ των δικηγόρων υπεράσπισης, ωστόσο το δικαστήριο ενέκρινε τελικά το αίτημα της αστυνομίας για την 8ήμερη κράτησή τους.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης, το 2015 διενεργήθηκε εσωτερικός έλεγχος στο ΤΕΠΑΚ όπου καταγράφεται, μεταξύ άλλων, έλλειψη διαφάνειας, πιθανότητα αποκόμισης προσωπικών οφελών από την τότε λειτουργό, αλλά και εξαναγκασμός καθηγητών - επιστημονικών υπευθύνων, για πρόσληψη συγγενικών της προσώπων στα ερευνητικά προγράμματα.

Ακολούθησε πειθαρχική έρευνα από δικηγορικό γραφείο ενώ και οι δυο έρευνες στάλθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα από όπου δόθηκαν οδηγίες για διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία, σε σχέση με 20 ερευνητικά προγράμματα στα οποία υπήρχε ανάμειξη της λειτουργού. Στην πορεία των εξετάσεων προέκυψαν ποινικά αδικήματα για ακόμη τρία ερευνητικά προγράμματα.

Στην πολυσέλιδη αίτησή του για έκδοση διατάγματος κράτησης των 11 υπόπτων, ο ανακριτής αναφέρθηκε χωριστά σε κάθε ένα από τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία η 1η ύποπτη φέρεται πως ζητούσε από τους υπεύθυνους καθηγητής να εργοδοτήσουν τα συγγενικά της πρόσωπα.

Στην πρώτη περίπτωση, για το ερευνητικό πρόγραμμα "IKTIMED", σύμφωνα με μαρτυρία, η λειτουργός απαίτησε από τον επιστημονικό υπεύθυνο την εργοδότηση του γιου της και της αδελφής της, λέγοντας "Πιάστο γιο μου και την αδελφή μου για να βγει πληρωμή", χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο και χωρίς να παραδώσουν οποιανδήποτε εργασία.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσο και σε άλλα, διαπιστώθηκε πως, μέσα από πλαστά έγγραφα, έγιναν πληρωμένες σε άτομα που δεν είχαν καμία συμμετοχή, τα οποία αφού κρατούσαν ένα μικρό ποσό που τους υποδεικνυόταν από τη λειτουργό, της επέστρεφαν τα χρήματα. Στο δε πρόγραμμα "Premarpol" καταγράφεται η μαρτυρία γυναίκας που μετέφερε μέσω τραπεζικού εμβάσματος τα χρήματα στην 1η ύποπτη, η οποία όταν το αντιλήφθηκε της ανέφερε "Εν να μας πάρεις φυλακή εσύ".

Σε άλλες περιπτώσεις οι εργασίες ήταν λανθασμένες και καθηγητές αναγκάζονταν να ζητήσουν επιπρόσθετα κονδύλια για διεκπεραίωσή τους από άλλα πρόσωπα, ενώ στην περίπτωση του προγράμματος με την ονομασία "Ερμής", ο υπεύθυνος καθηγητής ανέλαβε μέρος των εξόδων, ώστε να μην μείνει εκτεθειμένο το Πανεπιστήμιο.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας καταγράφει ως άσκοπα 37 συνολικά ταξίδια της λειτουργού στο εξωτερικό στο πλαίσιο των προγραμμάτων, για τα οποία έλαβε αποζημίωση το ποσό των 20,568 ευρώ, την ώρα που άλλοι λειτουργοί είχαν ταξιδέψει μόνο σε μια περίπτωση.

Ο ίδιος ανέφερε δε στους αστυνομικούς ανακριτές πως, όταν το 2015 είχαν διαρρεύσει οι πρώτες πληροφορίες στα ΜΜΕ για εμπλοκή της συγκεκριμένης λειτουργού σε ατασθαλίες στο ΤΕΠΑΚ, η ίδια εκστόμισε απειλές εναντίον του θεωρώντας τον υπεύθυνο, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία που εξασφαλίστηκε, αυτή φέρεται να επικαλέστηκε πως γνωρίζει άτομα του υποκόσμου, λέγοντας "ένα τηλέφωνο χρειάζεται για να μπει μια πομπούα".

Σε άλλη περίπτωση, για το πρόγραμμα "Para-Mare Tourism", πέραν των χρημάτων που φέρεται να αποσπούσε το κύκλωμα, η 1η ύποπτη ζήτησε και αγοράστηκε, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για κάτι τέτοιο, υψηλών προδιαγραφών υπολογιστής αξίας 2 χιλιάδων ευρώ, τον οποίον η αστυνομία δεν έχει ακόμη εντοπίσει και διεξάγει σχετικές έρευνες.

Ανάμεσα σε άλλα, καταγράφεται η μαρτυρία καθηγητή ο οποίος ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό στο πλαίσιο σεμιναρίου, η λειτουργός του ΤΕΠΑΚ είπε "φαντάζομαι θα έχει και κάτι για σένα", ενώ όταν ξεκαθάρισε πως δεν ενδιαφέρεται, η ίδια φέρεται να δημιουργούσε προβλήματα στο έργο που είχε να επιτελέσει στα δικά του ερευνητικά προγράμματα.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των ερευνών που ξεκίνησε εδώ και έξι μήνες η αστυνομία, όταν κλήθηκε ζεύγος για ανάκριση, η 1η ύποπτη μαζί με τον 3ο ύποπτο, τον καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, τους απέστειλαν σχετικά έγγραφα για να τους καθησυχάσουν, με τη λειτουργό να τους υποδεικνύει τι έπρεπε και τι όχι να αναφέρουν στην αστυνομία.

Σημειώνεται πως ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε επτά από τα 23 συνολικά ερευνητικά προγράμματα και ανακρινόμενος ανέφερε πως η υπεύθυνη λειτουργός του ζήτησε να κάνει την οικονομική διαχείριση στα έργα του με το ανάλογο "αντίτιμο" και πως σκέφτηκε την επαγγελματική του ανέλιξη και τις επιπτώσεις που θα επέφερε μια αρνητική του απάντηση. Είπε ακόμη πως τα άτομα τα οποία του υποδείκνυε η 1η ύποπτη δεν έκαναν οποιανδήποτε εργασία και πως αυτή γινόταν από τον ίδιο, σε σημείο που αναγκαζόταν να εργαστεί πολλές ώρες, ενώ όταν παραπονέθηκε, κατά τα λεγόμενα του, η λειτουργός αντέδρασε έντονα. Ο δικηγόρος του καθηγητή ανέφερε στο δικαστήριο πως ο πελάτης του δεν φέρει ένσταση στην κράτησή του και θέτει εαυτόν στη διάθεση των αστυνομικών ανακριτών για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η πλειοψηφία των υπόπτων, μεταξύ αυτών και η πρώην λειτουργός του ΤΕΠΑΚ, δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει σε ερωτήσεις που τους έχουν τεθεί.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα 54 καταθέσεις και έχουν διενεργηθεί τέσσερις έρευνες, ενώ υπολείπονται άλλες 76 καταθέσεις από Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο καθώς και μια έρευνα. Αναμένεται ακόμη η λήψη και εξέταση δειγμάτων γραφής και υπογραφής από τους υπόπτους και θα ζητηθεί η έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X