ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον Δήμο το προσωπικό αρχείο του πρώην Δημ. Πάφου Χ. Γαλατόπουλου με σπάνια ντοκουμέντα

Σημαντικά και σπάνια έγγραφα των πρώτων δεκαετιών του τελευταίου αιώνα παρέδωσε ο κ. Γαλατόπουλος

ΚΥΠΕ

Σημαντικά και σπάνια έγγραφα των πρώτων δεκαετιών του τελευταίου αιώνα , φωτογραφίες , προεκλογικά φυλλάδια και χειρόγραφες ομιλίες περιλαμβάνονται στο προσωπικό αρχείο του πρώην Δημάρχου Πάφου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου που παρέδωσε σήμερα ο εγγονός του ιατρός Χριστόδουλος Γαλατόπουλος στο Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος.

Όπως ο εγγονός του πρώην Δημάρχου Πάφου Χριστόδουλου Γαλατόπου ανέφερε, από πολύ μικρός στο χώρο που μεγάλωσε υπήρχε μια κυρίως συλλογή βιβλίων, μια βιβλιοθήκη που ανήκε στον παππού του τον Χριστόδουλο Γαλατόπουλο . Η βιβλιοθήκη αυτή αποτελείται από πολύ σπάνιες εκδόσεις κυπριολογικές και σπάνια βιβλία ελληνικού ενδιαφέροντος, αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και τα λοιπά. Είναι, σημείωσε, μια από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές συλλογές βιβλίων, ενώ ανακοίνωσε στον Δήμαρχο Πάφου την πρόθεση του όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και η υποδομή η βιβλιοθήκη αυτή να παραχωρηθεί στον Δήμο Πάφου .

Όπως εκτίμησε ο κ. Γαλατόπουλος, αυτό είναι και το πλέον αρμόζον να βρεθεί στην Δημοτική βιβλιοθήκη Πάφου την οποία ίδρυσε ο Μακαρίτης Γαλατόπουλος και η οποία φέρει το όνομα .

Εκτός αυτού συνέχισε, υπήρχε και ένα πολύ σημαντικό αρχείο. Ο πρώην Δήμαρχος βασικά , όπως είπε, ο εγγονός του, είχε την τάση να μην πετάει τίποτα και να φυλάει τα πάντα. Πρόσθεσε πως στο αρχείο υπάρχουν από τα πιο ταπεινά προεκλογικά φυλλάδια τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια διότι, όπως εξήγησε, είναι εύκολο να διασώσεις ένα σπάνιο βιβλίο, όμως δεν είναι εύκολο να κρατήσεις κάποιο εφήμερο, κάποιο φυλλάδιο που δεν έχει καμία αξία ουσιαστικά.

Ο κ. Γαλατόπουλος σημείωσε ότι ο παππούς του διατήρησε όλη του την αλληλογραφία από τα πρώτα του χρόνια που ήταν βουλευτής το 30- 31, μετά για τέσσερα χρόνια φυλακίστηκε λόγω της δράσης του στα Οκτωβριανά , και μέσα στη φυλακή συνέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του λογοτεχνικού του έργου διότι ήταν λογοτέχνης κυρίως ποιητής. Μετά δε που βγήκε είχε μια έντονη πολιτική δράση . Επιπρόσθετα σημείωσε πως εξελέγη τρεις διαδοχικές φορές Δήμαρχος Πάφου από το 1943- 53 τότε που οι θητείες επί αγγλοκρατίας ήταν τριετείς, σημειώνοντας πως διατήρησε όλο αυτό το αρχείο από τα πιο σημαντικά μέχρι τα πιο ασήμαντα μέχρι σήμερα.

Ερωτηθείς σχετικά ο ιατρός Γαλατόπουλος είπε πως από το αρχείο ξεχωρίζει την περίοδο του 43- 53 που ο παππούς του ήταν Δήμαρχος Πάφου που αφορά άμεσα την πόλη, αλλά πολύ σημαντικό, χαρακτήρισε και το λογοτεχνικό του αρχείο . Όταν το αρχείο περιήλθε στην κατοχή την δική του, ανέφερε ,διαπίστωσε ότι υπήρχαν δύο βιβλία έτοιμα για έκδοση τα οποία όμως δεν είχε την ευκαιρία να εκδώσει. Υπενθύμισε πως ο παππούς του πέθανε σε ηλικία μόνον 50 χρόνων .

Το πιο σημαντικό ήταν το ημερολόγιο για τα Οκτωβριανά το οποίο κατάφερε και εξέδωσε το 2011 με το όνομα Στις φλόγες του κυβερνείου, καθώς επίσης και ένα μοναδικό μεγάλο ποίημα το παγκόσμιο άσμα το οποίο εξέδωσε ο Δήμος Πάφου το 2002.

Εκτός αυτού συνέχισε υπήρχαν πάρα πολλά ποιήματα και θεατρικά έργα, αναφέροντας πως εκτός του αρχείου σημαντικές είναι επίσης οι αφίσες και τα φυλλάδια τα οποία χαρακτήρισε μοναδικά. Είπε μάλιστα πως υπάρχει ολόκληρη σειρά που καλύπτει τις Δημοτικές εκλογές στην Πάφο από το 1926 μέχρι το 1953 που απεβίωσε, τις Μητροπολιτικές εκλογές στην Πάφο , την εκλογή του Λεοντίου και του Κλεόπα καθώς επίσης την περίοδο των Οκτωβριανών της βουλευτικής του θητείας .

Εξάλλου ο Δήμαρχος Πάφου χαρακτήρισε σημαντικότατη τη σημερινή ημέρα γιατί, όπως είπε ,ο εγγονός του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου, ο Δρ. Χριστόδουλος Γαλατόπουλος υλοποίησε μια πρόθεση που συζήτησαν τα τελευταία δύο χρόνια να αρχίσει ουσιαστικά να δίδεται στον Δήμο Πάφου το σπουδαίο αρχείο του πρώην Δημάρχου της Πάφου ενός από τους σημαντικότερους επιφανέστερους Δημάρχους αλλά και μια μεγάλη προσωπικότητα που πέρασε από την Πάφο. Αναφερόμενος στη σημαντική αυτή δωρεά ο κ. Φαίδωνος είπε πως “ξεδιπλώνεται μπροστά μας η ιστορία της πόλης τα τελευταία 100 χρόνια “, προσθέτοντας πως η περίοδος αυτή είναι και κυρίως από το 1920 μέχρι το 1950.

Ο κ. Φαίδωνος ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Πάφου σχεδιάζει να δημιουργήσει στο διατηρητέο κτήριο του πρώην αστυνομικού σταθμού Πάφου κέντρο ιστορικής τεκμηρίωσης της πόλης στο οποίο θα φιλοξενείται και θα συντηρείται το υλικό αυτό ψηφιοποιημένο .

Ανακοίνωσε ότι το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα ψηφιοποιηθεί, θα ταξινομηθεί και θα συντηρηθεί από ειδική επιστημονική ομάδα προκειμένου να φιλοξενηθεί στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης της πόλης, το οποίο σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Δήμος Πάφου στο διατηρητέο κτίριο του πρώην αστυνομικού σταθμού.

Ο Δήμαρχος Πάφου ευχαρίστησε το ιατρό Γαλατόπουλο για τη χειρονομία του αυτή και εξέφρασε τη πεποίθηση ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα αυτό.

Ακόμη ο Δήμος Πάφου προσπαθεί να εντοπίσει παρόμοιο υλικό της ιστορίας της πόλης των τελευταίων εκατό χρόνων και βρίσκεται σε επαφή, κατέληξε, με κληρονόμους ιστορικών οικογενειών της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση