ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:25
 

Στον έλεγχο του κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών το Κτήμα Μακένζι

Το ΥΠΕΣ προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου στο θέμα της ανάκτησης τεμαχίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στον έλεγχο του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών πέρασε από σήμερα το πρωί το τεμάχιο που είναι κτισμένη η αίθουσα δεξιώσεων "Κτήμα Μακένζι" στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σήμερα γύρω στις έξι το πρωί μετέβη στο Κτήμα Μακένζι αστυνομική δύναμη και μετά από οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, εφαρμόζοντας ουσιαστικά απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας του 2016, προχώρησε σε ανάκτηση της συγκεκριμένης περιουσίας.

Με την άφιξη της Αστυνομίας στη σκηνή, απομακρύνθηκαν μέλη του προσωπικού της αίθουσας δεξιώσεων που βρίσκονταν εντός του κτιρίου και πραγματοποιούσαν διάφορες εργασίες.

Η ανάκτηση έγινε στη παρουσία του ενοικιαστή της περιουσίας και η όλη διαδικασία διεξήχθη ομαλά, χωρίς φασαρία και χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Η σκηνή επιτηρείται από μέλη της Αστυνομίας.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στις 21 Ιανουαρίου 2016 εξέδωσε απόφαση σχετικά με την τουρκοκυπριακή περιουσία όπου είναι κτισμένη η γνωστή αίθουσα δεξιώσεων Κτήμα Μακένζι στη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η περιουσία παρανόμως περιήλθε στον έλεγχο του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, άρα παρανόμως έχει ανεγερθεί η αίθουσα δεξιώσεων και καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να παραδώσει την κατοχή του μισού μεριδίου της γης στο νόμιμο ιδιοκτήτη της σε πέντε μήνες, δηλαδή τον Ιούνιο του 2016.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο από τον νόμιμο κληρονόμο του ιδιοκτήτη του μισού της γης όπου είναι κτισμένο το Κτήμα Μακένζι. Ιδιοκτήτης της γης ήταν ο Τουρκοκύπριος Φικρέτ Αλί Ρίζα και νόμιμος κληρονόμος του ο γιος του Ρέιμοντ Ρίζα ο οποίος στράφηκε νομικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ζητώντας κατοχή της περιουσίας του αλλά και αποζημιώσεις.

Το Δικαστήριο έκανε αποδεκτό το βασικό επιχείρημα του ενάγοντα, σύμφωνα με το οποίο η περιουσία του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουρκοκυπριακή με την έννοια της σχετικής νομοθεσίας επειδή ούτε ο ίδιος ούτε ο πατέρας του είναι Κύπριοι πολίτες αλλά Βρετανοί υπήκοοι.

Ο πατέρας του γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1926 και μετανάστευσε στην Αγγλία το 1951 όπου πέθανε το 2000. Ο γιος του γεννήθηκε στην Αγγλία το 1955, οπότε ούτε ο πατέρας ούτε ο γιος είναι Κύπριοι πολίτες, αφού ο μεν πατέρας έφυγε από την Κύπρο πριν την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ο γιος γεννήθηκε εκτός Κύπρου πριν την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.

Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης επιχειρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία δήλωσε άγνοια στο ότι ο πατέρας και ο γιος διέμενε και διαμένει μόνιμα στη Μεγάλη Βρετανία, επιμένοντας ότι η περιουσία νομίμως περιήλθε στην κατοχή του Κηδεμόνα.

Ακόμα σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Ρίζα αναγνωρίζεται ως ο μόνος που δικαιούται σε κατοχή του 1/2 μεριδίου της γης ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κηδεμόνας διατάσσονται όπως εκκενώσουν και παραδώσουν στον ιδιοκτήτη κενής και ελεύθερης κατοχής του μεριδίου. Το υπόλοιπο μισό της γης ανήκει στον αδελφό του πατέρα του ενάγοντα ο οποίος επίσης έχει πεθάνει.

Το Δικαστήριο εξέδωσε επίσης διάταγμα με το οποίο εμποδίζονται οι Εναγόμενοι, είτε οι ίδιοι είτε μέσω οποιωνδήποτε τρίτων από του να κατέχουν, εισέρχονται, χρησιμοποιούν ή επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο επί του ½ μεριδίου της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Το κράτος διατάσσεται ακόμα όπως απομακρύνει τις οποιεσδήποτε κατασκευές από την περιουσία, δηλαδή το Κτήμα Μακένζι, το οποίο ανεγέρθηκε από ιδιώτες μετά από ενοικίαση της γης από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, λόγω της φύσης των εργασιών της αίθουσας δεξιώσεων, ανέστειλε την εκτέλεση των διαταγμάτων για πέντε μήνες και κανονικά το Κτήμα Μακένζι θα έπρεπε να απομακρυνθεί από το χώρο στις 21 Ιουνίου 2016, ενώ επιδίκασε και αποζημιώσεις στον ιδιοκτήτη της γης.

Η απάντηση του Υπ. Εσωτερικών

Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για ανάκτηση του τεμαχίου όπου είναι κτισμένη η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζι» στη Λάρνακα.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ Λειτουργός της Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, η υπόθεση αφορά τεμάχιο στην ενορία Σκάλα της Λάρνακας, η διαχείριση του οποίου θεωρήθηκε ότι είναι από τις περιοχές που αναφέρονται στο Νόμο του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και ως εκ τούτου τύγχανε της Διαχείρισης του Κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών από την τουρκική εισβολή του 1974 μέχρι πρόσφατα.

Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο ήταν ιδιοκτησία ατόμων που μετανάστευσαν στη Βρετανία πριν από την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύμφωνα με το Νόμο, δεν θεωρούνται ότι είναι Τουρκοκύπριοι, ενώ είναι Βρετανοί υπήκοοι, κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου ενώ δεν ενεγράφησαν ποτέ ως Τουρκοκύπριοι.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, συνέχισε, η συγκεκριμένη περιουσία δεν θα έπρεπε να είναι στην διαχείριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας το οποίο με απόφαση του, τον Ιανουάριο του 2016, αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη περιουσία δεν είναι Τουρκοκυπριακή και πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να προχωρήσει σε διαχωρισμό του τεμαχίου για να δοθεί εξ ημισείας στους δύο κληρονόμους, ενώ αρχές του 2018 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας είχε εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία η περιουσία έπρεπε να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Ωστόσο, σημείωσε, στην πορεία ο νομικός εκπρόσωπος της μιας πλευράς των ιδιοκτητών, προσέφυγε στο Δικαστήριο με αγωγή εναντίον του Υπουργείου Εσωτερικών για παρακοή διατάγματος Δικαστηρίου, υπόθεση που εκδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2018.

Στην διαδικασία του Νοεμβρίου για απόδοση της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, που έγινε στην παρουσία εκπροσώπων των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών, το Δικαστήριο έδωσε παράταση 45 ημερών ούτως ώστε να φτάσουν τα δύο μέρη σε συμφωνία και να γίνει αγοραπωλησία του τεμαχίου.

Είπε ακόμα ότι η παράταση των 45 ημερών έχει περάσει, δεν προέκυψε τελικά συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αύριο έχει ακρόαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για την υπόθεση, να προχωρήσει σε ανάκτηση της περιουσίας.

Ο Λειτουργός του ΥΠΕΣ ανέφερε ακόμα ότι "το Υπουργείο αναγνωρίζει πως χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου να μεταφερθούν οι επενδύσεις των ενοικιαστών, αφού στόχος μας δεν είναι η καταστροφή επιχειρήσεων. Ωστόσο οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι γεγονός και πρέπει να εφαρμόζονται».

Από την πλευρά του ο Πάρης Λοϊζου εκ των δικηγόρων της εταιρείας «Κτήμα Μακένζι» μιλώντας στο ΚΥΠΕ δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος ζητώντας χρόνο για διαβούλευση με τους πελάτες του.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις διάφορες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένο να γίνουν στην αίθουσα δεξιώσεων, ο κ. Λοϊζου απάντησε πως «θα γίνει το άπαν προκειμένου οι εκδηλώσεις να γίνουν κανονικά».

Πρόσθεσε ότι «οι οδηγίες προς την Αστυνομία για ανάκτηση της περιουσίας δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και μας ξενίζει το γεγονός γιατί οι οδηγίες δόθηκαν από το Υπουργείο, αφού το ακίνητο δεν εμπίπτει στην διαχείριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, με βάση σχετική απόφαση του Δικαστηρίου. Από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία μεταξύ των νόμιμων ιδιοκτητών και της εταιρείας «Κτήμα Μακένζι» δεν θα έπρεπε να επέμβει η Αστυνομία σε μια ιδιωτική συμφωνία».

Σε ερώτηση κατά πόσον όντως υπάρχει ιδιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Λοϊζου απάντησε «βεβαίως και υπάρχει. Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο της παρουσίας της Αστυνομίας στη σκηνή, αφού σήμερα δεν μας παρουσιάστηκε διάταγμα ανάκτησης ή οποιοδήποτε ένταλμα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X