ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναινετικά διαζύγια: Τι προνοούν για διατροφή και φύλαξη των παιδιών

Δέσμη οκτώ νομοσχεδίων με αλλαγές προς την βελτίωση των διαζυγίων συζητά αυτό το διάστημα η Επιτροπή Νομικών

Δέσμη οκτώ νομοσχεδίων με αλλαγές προς την βελτίωση των διαζυγίων συζητά αυτό το διάστημα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, αλλαγές οι οποίες θα κατατεθούν ενώπιων της Βουλής προς ψήφιση.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, τα νομοσχέδια αυτά έχουν συνταχθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και 3 χρόνια. Όπως μας εξήγησε αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα εισαχθεί νόμος για συναινετικό διαζύγιο κατόπιν συμφωνίας των συζήγων στην Κύπρο, εάν και εφόσον ψηφιστούν τα νομοσχέδια από την Βουλή.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα μας εξήγησε η Επίτροπος, για να εκδοθεί η απόφαση για συναινετικό διαζύγιο θα πρέπει η αίτηση να συνοδεύεται με έγγραφη συμφωνία των συζύγων η οποία θα ρυθμίζει το μέλλον των παιδιών.

Για το θέμα της διατροφής, δεν υπάρχει κάποια απόφαση στα νομοσχέδια, διότι δεν συγκαταλέγεται στα θέματα που πρέπει να προσυμφωνηθούν, ούτως ώστε να εκδοθεί ένα διαζύγιο. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους νομοθέτες είναι η δυνατότητα επικοινωνίας και η επιμέλεια των παιδιών. Για παράδειγμα οι διανυκτερεύσεις των παιδιών είτε στον πατέρα είτε στην μητέρα και το πόσες μέρες θα βρίσκεται στον κάθε γονιό ενδιαφέρει περισσότερο τους νομοθέτες. Το Δικαστήριο, σύμφωνα με την κα. Ζαννέτου μπορεί να αποφασίσει μέχρι και μισή φύλαξη την εβδομάδα με την συγκατάθεση και των δύο γονιών. Για τις αποφάσεις αυτές θα λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση της οικίας του κάθε γονέα, το κατά πόσο μπορούν να διανυκτερεύουν τα παιδιά εκεί όπως και οι αποστάσεις από τα σχολεία. Όλα αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

Για το αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των συζύγων σε αυτά τα κριτήρια, η κα. Ζαννέτου μας είπε ότι τα ζευγάρια τώρα έχουν ακόμα ένα μέσο γεφύρωσης των διαφορών τους, τους διαμεσολαβητές, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν. Σε περίπτωση που ούτε οι διαμεσολαβητές καταφέρουν να εξεύρουν μια συναινετική λύση μεταξύ των συζύγων τότε το διαζύγιο που θα εκδοθεί δεν θα είναι συναινετικό και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι «παραδοσιακές» διαδικασίες.

Επιχειρείται επίσης η εξέταση της κάθε υπόθεσης να γίνεται από ένα δικαστή ούτως ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην απόφαση. Στο παρελθόν, τα διάφορα θέματα ενός διαζυγίου, όπως πχ η φύλαξη, η διατροφή και τα περιουσιακά, τύγχαναν εκδίκασης από διαφορετικούς δικαστές με αποτέλεσμα απλές υποθέσεις να διαρκούσαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Για το αν υπάρχουν ερεθίσματα σε αυτά τα νομοσχέδια από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και το αν βλέπουν θετικά να τα ψηφίσουν, η κα. Ζαννέτου είπε ότι γενικά υπάρχει μια τάση προώθησης αυτών των νομοσχεδίων από τα κόμματα. Ήδη, είπε, έγινε αρκετή δουλεία στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία αποφάσισε να διορίσει και μια ύπο-επιτροπή για να δοθεί περισσότερη έμφαση σε κάποια σημεία που προκύπτουν μικροδιαφωνίες.

Όπως μας εξήγησε η κα. Ζαννέτου, αυτά τα νομοσχέδια επικυρώνονται γύρω από τα δικαιώματα του παιδιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση