ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύνδρομο προσβάλλει παιδιά που νόσησαν με Covid – Οκτώ περιπτώσεις στην Κύπρο

Τι δηλώνει στην «Κ» ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου

Της Ιωάννας Κυριάκου

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα η επιστημονική κοινότητα λόγω της εμφάνισης του πολυφλεγμονώδες συστηματικού συνδρόμου MIS-C στα παιδιά τα οποία έχουν νοσήσει με κορωνοϊό. Μιλώντας στην «Κ», ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβράαμ Ηλία εξήγησε ότι το εν λόγω σύνδρομο είναι όψιμη επιπλοκή του κορωνοϊού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κλινική εικόνα στα παιδιά ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο, εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. 

Τι είναι το MIS-C

Το MIS-C προσβάλλει παιδιά ηλικίας 6-12 ετών τα οποία νόσησαν με Covid-19 δύο με έξι εβδομάδες νωρίτερα, διεγείροντας μια σειρά από φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά, τα έντερα, οι πνεύμονες και το δέρμα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Ανορεξία
  • Καταβολή
  • Κακουχία
  • Εξανθήματα
  • Κοκκίνισμα στα μάτια
  • Διόγκωση στους λεμφαδένες
  • Μετεωρισμός κοιλιάς
  • Γαστρεντερικές διαταραχές (εμετοί και διάρροιες)
  • Βήχας / Αναπνευστική δυσχέρεια

Σύμφωνα με τον Δρα Ηλία, το MIS-C παρουσιάζει παρόμοια συμπτωματολογία με το σύνδρομο Kawasaki, ωστόσο δεν είναι το ίδιο αφού το δεύτερο είναι πιο σοβαρό και προσβάλλει κυρίως νήπια.

Οκτώ παιδιά νόσησαν στην Κύπρο

Μέχρι στιγμής οκτώ παιδιά στη χώρα μας νοσηλεύτηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο αφού παρουσίασαν το σύνδρομο MIS-C. Κάποια από αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, ενώ τα μισά εισήχθησαν στο νοσοκομείο τον τελευταίο μήνα, κάτι που όπως τόνισε ο Δρ Ηλία αντικατοπτρίζει την αυξημένη δραστηριότητα του κορωνοϊού στην κοινότητα τους τελευταίους τρεις μήνες. Διευκρίνισε ότι και τα οκτώ παιδιά έχουν αναρρώσει και καθησύχασε ότι οι γονείς δεν πρέπει να είναι θορυβημένοι καθώς «αναμένουμε μια φθίνουσα πορεία των περιστατικών λόγω του μειωμένου αριθμού κρουσμάτων Covid-19 αυτή την περίοδο».

Διάγνωση και θεραπεία

Ο Δρ Ηλία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εργαστηριακή εξέταση η οποία να τεκμηριώνει με ακρίβεια την συγκεκριμένη νόσο. «Η διάγνωση προκύπτει από την κλινική εικόνα του παιδιού, οπόταν η επιτυχής αντιμετώπιση του συνδρόμου έγκειται στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ως εκ τούτου, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια εάν το παιδί τους εμφανίσει οποιοδήποτε από τα πιο πάνω συμπτώματα». Προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν δεν γίνει διάγνωση στον κατάλληλο χρόνο, η εν λόγω επιπλοκή θα μπορούσε να έχει μοιραία κατάληξη, προκαλώντας σοκ ή και καταπληξία στον οργανισμό του παιδιού. Τέλος, ερωτηθείς για τον τρόπο αντιμετώπισης του MIS-C, είπε ότι η θεραπεία είναι παρόμοια με αυτή του συνδρόμου Kawasaki. «Χορηγούμε ανοσοσφαιρινες μαζί με κορτιζόνη, ενώ σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγήσουμε και μονοκλονικα αντισώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση