ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συζήτηση για Ταμείο τ/κ περιουσιών στην Επ. Προσφύγων

Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου Διαχείρισης τ/κ περιουσιών είναι πλεονασματικός

ΚΥΠΕ

Το θέμα του Ταμείου τουρκοκυπριακών περιουσιών συζήτησε την Τρίτη 20/2 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, με το ΑΚΕΛ να χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών είναι πλεονασματικός και παράλληλα το Ταμείο διαθέτει και αποθεματικό.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κοκουμά ανέφερε ότι θα έπρεπε, όχι μόνο να μην περισσεύουν χρήματα, αλλά να ζητούνται και επιπρόσθετα κονδύλια ειδικά για τη συντήρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, στις οποίες διαμένουν πρόσφυγες κάτω από άσχημες συνθήκες.

Όπως ανέφερε η κ. Κουκουμά το αποθεματικό του Ταμείου ανέρχεται σήμερα στο 1,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ανέρχεται στις 280 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, είπε πως η υλοποίηση του προϋπολογισμού ανέρχεται μόνο στο 75%.

«Συζητήσαμε στην Επιτροπή Προσφύγων τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Διαχείρισης των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Φαίνεται ο προϋπολογισμός να είναι πλεονασματικός και να διαθέτει και αποθέματα και είναι μια πτυχή την οποία συζητήσαμε, γιατί κατά πόσο ένας προϋπολογισμός είναι και πλεονασματικός και να έχει αποθέματα δηλαδή, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι συντηρήσεις των τ/κ κατοικιών κυρίως αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις πόλεις και θα έπρεπε όχι μόνο να περισσεύουν λεφτά, αλλά αντιθέτως να ζητούνται περισσότερα», είπε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αρειστίδου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ενεργεί σε ό,τι αφορά την προσφυγική πολιτική στη βάση των δυνατοτήτων της και στη βάση της εξυπηρέτησης των αναγκών του προσφυγικού κόσμου, για να προσθέσει ότι στη βάση αυτών των δεδομένων έχει αποφασιστεί από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών η αναστολή της αύξησης ενοικίου που είχε αποφασιστεί πριν ένα χρόνο και ήταν της τάξης του 7% για κάθε δύο χρόνια.

Είπε ακόμα ότι όπως έχουν ενημερωθεί από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας η απόφαση αυτή θα αναθεωρείται και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν.

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση των τ/κ κατοικιών ή αλλιώς περιουσιών, η κ. Αρειστίδου είπε πως έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα κριτήρια και όλα πλέον θα γίνονται με περισσότερη διαφάνεια, σημειώνοντας ότι για τις επιδιορθώσεις των τ/κ κατοικιών έγιναν διορθωτικά μέτρα, καθώς παρατηρήθηκε μια αταξία με αποτέλεσμα την σπάταλη κονδυλίων.

Όσον αφορά στο θέμα επιδοτήσεων από τον ΚΟΑΠ, ανέφερε πως έχει αλλάξει η πολιτική και τώρα θα γίνεται έλεγχος στη βάση των συμβάσεων που συνάπτονται μεταξύ των δικαιούχων και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

«Δηλαδή», είπε, «δεν θα πηγαίνει ο οποιοσδήποτε να δηλώνει εκτάσεις γης για να λαμβάνει επιδοτήσεις χωρίς να είναι δικαιούχος».
Επιπλέον, είπε πως η αφαίρεση στεγών αμιάντων από τουρκοκυπριακά υποστατικά έχει ολοκληρωθεί στις επαρχίες Λευκωσίας Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ πρόσθεσε πως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στην Πάφο και όπως έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Για την περιοχή Μακένζυ στη Λάρνακα, ανέφερε πως γίνεται έλεγχος σε όλα τα συμβόλαια τα οποία θα κρίνονται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ενώ σε ό,τι αφορά στις περιπτώσεις που είναι στα Πολεμίδια και έχουν πάρει δικαστικές κλήσεις από το δικηγόρο του Τ/Κ ιδιοκτήτη δεν τίθεται κανένα ζήτημα.

«Τους επηρεαζόμενους επισκέφθηκε και είχε κατ’ ιδίαν επαφή μαζί τους ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ο οποίος όπως μας ενημέρωσε στην Επιτροπή Προσφύγων τους καθησύχασε», είπε η κ. Αριστείδου.

Παράλληλα, ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταβάλει και τα έξοδα των επηρεαζόμενων προσφύγων εάν πάνε στο δικαστήριο, για να συμπληρώσει πως δεν πρέπει να ανησυχεί κανένας, καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα προστασίας όλων των προσφύγων.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί απαράδεκτο το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, η κ. Αριστείδου είπε: «Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε το ποσοστό υλοποίησης των κονδυλίων και αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για να δώσουμε περισσότερα στους πρόσφυγες φυσικά και αυτό θα πράξουμε. Το πλεόνασμα χρησιμοποιείται και αυτό κρίνεται με βάση τις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου και αυτό θα το κρίνει η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση