ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:45
 

Τα πάνω κάτω στο ΔΣ της Cyta από γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα

Θέματα νομιμότητας θέτει ο Γενικός Ελεγκτής από την παρουσία Σταυρινίδη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μια γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αλλά και μια επιστολή του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με τη συμμετοχή του Γιάννου Σταυρινίδη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta ενδεχομένως να φέρει τα πάνω κάτω στον ημικρατικό οργανισμό περίπου δυο μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του ΔΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Κώστας Κληρίδης μετά από αίτημα του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδης φαίνεται να έχει εντοπίσει πρόβλημα με τη συμμετοχή του Γιάννου Σταυρινίδη στο ΔΣ του ημικρατικού οργανισμού ένεκα της κουμπαριάς του, με τον ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη γνωμάτευσή του ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει πως ενδεχομένως να προκύπτει πρόβλημα από τον διορισμό του κ. Σταυρινίδη στο ΔΣ της cyta, από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, διορισμός που ενδεχομένως να μην εμπεριέχει το στοιχείο της αμεροληψίας. Στη γνωμάτευση γίνεται αναφορά στη σχέση Σταυρινίδη – Γεωργιάδη (πατέρα και αναδόχου). Επίσης αναφορά γίνεται και για ενδεχόμενες επιπτώσεις που λήφθηκαν από το ΔΣ με προβληματική σύνθεση όπως αναφέρεται.

Επιστολή Οδυσσέα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο Γενικός Ελεγκτής έχει αποστείλει ήδη τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα στην πρόεδρο του ΔΣ της Cyta Ρένα Ρουβιθά με συνοδευτική επιστολή του ιδίου στην οποία υπάρχει η εισήγηση για απομάκρυνση του κ. Σταυρινίδη από το ΔΣ προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με αποφάσεις του σώματος.

Οι αποφάσεις

Με τα δεδομένα αυτά τόσο η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα όσο και του Γενικού Ελεγκτή δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά για το τι μέλει γενέσθαι με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην παρουσία του κ. Σταυρινίδη. Εδώ οι νομικές απόψεις που υπάρχουν για το εύρος επίδρασης διίστανται. Η μια πλευρά των απόψεων που εκφράζονται θέλει το σύνολο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τα τελευταία πέντε χρόνια να είναι ευάλωτες σε νομικό επίπεδο.

Η άλλη πλευρά επικαλείται κανονισμό που υπάρχει και αφορά το δημόσιο ότι η όποια απόφαση παρθεί μπορεί να αμφισβητηθεί μέσα σε διάστημα 75 ημερών. Ωστόσο το σύνολο των απόψεων που εκφράζονται συγκλίνουν πως η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επηρεάζει την διαδικασία επιλογής νέου CEO. Ωστόσο και εδώ η προσέγγιση του όλου θέματος γίνεται από διαφορετική σκοπιά. Η πλευρά εκείνη που βλέπει καθολική επίδραση θεωρεί πως η διαδικασία για το νέο CEO επηρεάζεται και μπορεί ο οποίος διορισμό΄ς αποφασισθεί να πέσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η άλλη πλευρά εντοπίζει πρόβλημα μόνο στο αποτέλεσμα της διαδικασίας. Δηλαδή αν ο κ. Σταυρινίδης παραμείνει στη θέση του και το ΔΣ επιλέξει έναν από τους τέσσερεις υποψηφίους που είναι στη τελική φάση. Στην περίπτωση που της τελικής απόφασης προηγηθεί απομάκρυνση Σταυρινίδη θεωρείται πως η επιλογή δεν θα είναι προβληματική.

Ο Γενικός Εισαγγελέας

Το όλο θέμα σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Σταυρινίδη στο ΔΣ της Cyta προέκυψε μετά τα όσα είπε ο ίδιος ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό σχετικά με την κουμπαριά με τον ΥΠΟΙΚ. Την επομένη ο Γενικός Ελεγκτής σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση για τι κατά πόσο προκύπτει θέμα από τον διορισμό του Γιάννου Σταυρινίδη στο ΔΣ της Cyta.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X