ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:53
 

Τέσσερις φορές δια βίου φυλάκιση στον Μπέννυ

«Τύψεις συνειδήσεως θα τον βασανίζουν για μια ολόκληρη ζωή», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπέννυ

Newsroom K

Ποινή τέσσερις φορές δια βίου φυλάκισης επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου, στον κατηγορούμενο Μάριο Χριστοδούλου, άλλως Μπέννυ, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή σε 17 κατηγορίες που αφορούν την υπόθεση του τετραπλού φόνου της Αγίας Νάπας που έγινε το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2016 στην Οδό Καταλυμάτων.

Το Δικαστήριο επέβαλε την ποινή δια βίου φυλάκισης στον κατηγορούμενο για κάθε μία από τις κατηγορίες που αφορά τον φόνο εκ προμελέτης των Θεοφάνη Θεοφάνους, άλλως Καλοψιδιώτη, τον Ηλία και Σκεύη Χατζηευθυμίου και στον Yani Vogli, ένα εκ των δραστών του φονικού.

Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με την Ελλη Παπαγαπίου, εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής να αναφέρει τα γεγονότα της υπόθεσης σύμφωνα με τα οποία το βράδυ της 23/6/2016 ο Θεοφάνης Θεοφάνους, άλλως Καλοψιδιώτης συνέτρωγε σε εστιατόριο στην Αγία Νάπα με το ζεύγος Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και το Γιώργο Χαραλάμπους, ενώ σε παρακείμενο τραπέζι καθόταν ο Παναγιώτης Καλλιτσιώνης.

Γύρω στις 10 το βράδυ εισήλθαν στο εστιατόριο δύο άτομα και ρίχνοντας πυροβολισμούς με επιθετικό τυφέκιο ΑΚ47 και πιστόλι Glock σκότωσαν τους Θεοφάνη Θεοφάνους, τον Ηλία Χατζηευθυμίου που ήταν Λοχίας στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, τη σύζυγο του Σκεύη και προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς στους Γιώργο Χαραλάμπους, αστυνομικό της ΜΜΑΔ και Παναγιώτη Καλλιτσιώνη, φρουρό του Θεοφάνους. Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών σκοτώθηκε και ένας από τους εκτελεστές, ο Jani Vogli,

Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο ενώ τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου λήφθηκε πληροφορία ότι σε σημείο παρά τον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας – Λάρνακας ακούστηκαν πυροβολισμοί και υπήρχε φωτιά. Λίγο αργότερα η Αστυνομία εντόπισε ένα όχημα να καίγεται στο συγκεκριμένο χώρο και αποδείχθηκε ότι ήταν το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες του 4πλου φόνου.

Την επομένη λήφθηκε πληροφορία ότι σε συγκεκριμένο διαμέρισμα στην Αγλαντζιά ιδιοκτησίας της Σωτήρας Νεοφύτου (πρώην κατηγορουμένης στην υπόθεση) με την βοήθεια του Χαράλαμπου Ανδρέου (επίσης πρώην κατηγορουμένου) κρυβόταν ένας εκ των δραστών, ωστόσο με την άφιξη της Αστυνομίας στο χώρο δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε.

Στη συνέχεια σε θεληματική της κατάθεση η Σωτήρα Νεοφύτου ενέπλεξε τον Χαράλαμπο Ανδρέου στη διάπραξη αδικημάτων σε σχέση με το τετραπλό φονικό. Ακολούθησε η θεληματική κατάθεση στην Αστυνομία του Χαράλαμπου Ανδρέου στην οποία εμπλέκει τον εαυτό του στη διάπραξη των αδικημάτων και αναφέρθηκε στην εμπλοκή του Μάριου Χριστοδούλου.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αρχές Μαΐου του 2016 ο Μάριος Χριστοδούλου ζήτησε τη συνδρομή του Ανδρέου για την εξεύρεση διαμερίσματος στη Λευκωσία με σκοπό τη διαμονή ενός φίλου του. Ο Ανδρέου βρήκε τελικά διαμέρισμα στην Αγλαντζιά και λίγες μέρες αργότερα ο Μάριος Χριστοδούλου μετέφερε σ’ αυτό τους δύο Αλβανούς εκτελεστές Alex Burelli και Yani Vogli, η άφιξη των οποίων στη Δημοκρατία διευθετήθηκε με σκοπό τη διάπραξη δολοφονιών συγκεκριμένων ατόμων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Χαράλαμπος Ανδρέου, ο Μάριος Χριστοδούλου παρέδωσε σε μεταγενέστερο στάδιο τρία όπλα, δύο εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία και τον τραυματισμό των θυμάτων του τετραπλού φόνου.

Όπως αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης, η πρόθεση του Μάριου Χριστοδούλου ήταν η δολοφονία των Αλέξη Μαυρομιχάλη άλλως Αλεξούϊ, Χρίστου Δημητρίου άλλως Τσιάκκα και Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφη, ωστόσο η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια ματαιώθηκε επειδή ο Αλέξης Μαυρομιχάλης πήγε στην Ελλάδα. Πρόθεση του Μάριου Χριστοδούλου ήταν επίσης και η δολοφονία του Θεοφάνη Θεοφάνους και γι’ αυτό το λόγο τον Ιούνιο του 2016 διευθέτησε τη μεταφορά και διαμονή των δύο εκτελεστών στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά.

Όπως ανέφερε η κ. Παπαγαπίου ο Μάριος Χριστοδούλου ανέλαβε την οργάνωση του εγκληματικού σχεδίου, δηλαδή της δολοφονικής ενέργειας και γι’ αυτό διευθέτησε όπως οι δύο εκτελεστές δουν από πριν την περιοχή της διάπραξης του εγκλήματος δηλαδή το εστιατόριο The Stone Garden στην Αγία Νάπα. Ακόμα με υπόδειξη άλλου ατόμου ετοιμάστηκε το δρομολόγιο που θα ακολουθούσαν μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, ενώ ο Χριστοδούλου στις 19/6/2016 έκλεψε ένα αυτοκίνητο στη Λευκωσία.

Το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 ο Μάριος Χριστοδούλου υπέδειξε στους δύο εκτελεστές και στον πρώην κατηγορούμενο Χαράλαμπο Ανδρέου, ένα μήνυμα που πήρε στο κινητό του τηλέφωνο και έγραφε «ΟΚ1» και έδωσε οδηγίες στους τρεις να ετοιμαστούν για να φύγουν. Συγκεκριμένα, ο Χαράλαμπος Ανδρέου θα εκτελούσε χρέη οδηγού, δηλαδή θα μετέφερε με αυτοκίνητο τους δύο εκτελεστές στο χώρο στάθμευσης του εστιατορίου και θα τους ανέμενε εκεί μέχρι την πραγματοποίηση της εγκληματικής ενέργειας για να τους φυγαδεύσει.

Μετά τη διάπραξη του φόνου ο Alex Burelli επέστρεψε στο όχημα, αφού ο Vogli σκοτώθηκε στο εστιατόριο κατά την ανταλλαγή πυρών και μαζί με τον Χαράλαμπο Ανδρέου διέφυγαν. Ωστόσο μέχρι σήμερα ο Alex Burelli αγνοείται. Ο Μάριος Χριστοδούλου, σύμφωνα πάντα με τα γεγονότα της υπόθεσης υποσχέθηκε αμοιβή στον Χαράλαμπο Ανδρέου για τη συμμετοχή του στη διάπραξη του εγκλήματος.

Μετά την ομολογία του Χαράλαμπου Ανδρέου το βράδυ της 30ης Ιουνίου 2016 συνελήφθη ο Μάριος Χριστοδούλου, ο οποίος ανακρινόμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Ο Μιχάλης Πικής συνήγορος υπεράσπισης του Μάριου Χριστοδούλου αγορεύοντας ανέφερε ότι ο πελάτης του «εκφράζει με τον πλέον έντονο τρόπο μέσα από τη παραδοχή του την πλήρη και ειλικρινή του μεταμέλεια για όλα τα αδικήματα για τα οποία παραδέχθηκε ενοχή. Ιδιαίτερα εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη και ειλικρινή του συγγνώμη στα θύματα και τους συγγενείς αυτού του στυγερού εγκλήματος, έχοντας συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της εγκληματικής του συμπεριφοράς. Τύψεις συνειδήσεως θα τον βασανίζουν για μια ολόκληρη ζωή», είπε.

Ο κ. Πικής διευκρίνισε ότι «βασικός στόχος του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος ήταν ο Θεοφάνης Θεοφάνους και κανένας άλλος. Ο πελάτης μου βέβαια δέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες του μέσα από την παραδοχή του για τη φόνευση και απόπειρα φόνου των υπολοίπων προσώπων, ως πράξεις αλληλένδετες και προκύπτουσες ως προβλεπτή και πιθανή συνέπεια της εκ προμελέτης δολοφονίας του Θεοφάνη Θεοφάνους».

Ο Μιχάλης Πικής ανέφερε μάλιστα τη θέση του ότι ο πελάτης του «δικαιούται ίσης ποινολογικής μεταχείρισης με τον Χαράλαμπο Ανδρέου, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή και καταδικάστηκε για τα ίδια ακριβώς αδικήματα. Ο ρόλος του Μάριου Χριστοδούλου στην διάπραξη των αδικημάτων δεν ήταν σημαντικότερος ή ενεργότερος από αυτόν του Χαράλαμπου Ανδρέου» είπε και σημείωσε πως «η παραδοχή του στο στάδιο αυτό της διαδικασίας επιτυγχάνει διάσωση πολύτιμου δικαστικού χρόνου».

Διαβάζοντας την απόφαση του Κακουργιοδικείου η Πρόεδρος του Σώματος ανέφερε ότι επιβάλλεται στον Μάριο Χριστοδούλου ποινή δια βίου φυλάκισης σε κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες που αφορούν φόνο εκ προμελέτης των Θεοφάνη Θεοφάνους άλλως Καλοψιδιώτη, Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου και Yani Vogli.

Το Δικαστήριο επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης 5 χρόνων σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες που αφορούν τη συνωμοσία για φόνο των Αλέξη Μαυρομιχάλη άλλως Αλεξούϊ, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφη και Χρίστο Δημητρίου άλλως Τσιάκκα.

Ακόμα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 χρόνων σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες που αφορούν την απόπειρα φόνου των Γιώργου Χαραλάμπους και Παναγιώτη Καλλιτσιώνη, ποινή φυλάκισης 2 χρόνων στην κατηγορία της κλοπής και ποινή φυλάκισης 4 χρόνων στην κατηγορία του εμπρησμού.

Οι ποινές για τον Μάριο Χριστοδούλου συντρέχουν.

Σημειώνεται ότι η ακροαματική διαδικασία για τους εναπομείναντες δύο κατηγορούμενους στην υπόθεση, δηλαδή Παναγιώτη Πένταυκα και Loy Dejan θα συνεχιστεί στις 28 Απριλίου και από τις 2 – 15 Μαΐου 2017.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X