ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το αλκοόλ η πιο δημοφιλής ουσία ανάμεσα σε νέους 16 ετών

H χρήση αλκοόλ κατά τον τελευταίο μήνα (15-34 ετών στο γενικό πληθυσμό) ήταν 63,6%

ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο το αλκοόλ είναι η πιο δημοφιλής ουσία ανάμεσα στους νέους ηλικίας 16 ετών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι στην πλέον πρόσφατη σχολική έρευνα ESPAD του 2015, εκ των 35 συμμετεχουσών ευρωπαϊκών χωρών, τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης αλκοόλ από παιδιά εντοπίστηκαν στη Γεωργία σε ποσοστό 72%, στην Τσεχία με 68% και στην Κύπρο με 66%.

Σε χαιρετισμό του, στη δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την 6η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, 3 με 9 Δεκεμβρίου του 2018, ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου είπε ότι «με βάση τα στοιχεία του 2018 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η Ευρώπη συνεχίζει να έχει τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης αλκοόλ στον κόσμο και το μεγαλύτερο μερίδιο όλων των θανάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως σημείωσε «800 περίπου άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω του αλκοόλ στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «το 2016 το 5.5% (291.000 άτομα) όλων των θανάτων, που καταγράφηκαν στην Ευρώπη, προκλήθηκε από το αλκοόλ».

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως «παρόλο που έχει σημειωθεί μείωση των θανάτων από το αλκοόλ από το 2010, το 23% όλων των θανάτων από τραυματισμούς και το 42% θανάτων από τροχαία ατυχήματα οφείλεται στο αλκοόλ», για να σημειώσει ότι «στην Κύπρο το 2017, 290 άτομα επισκέφθηκαν τα θεραπευτικά προγράμματα».

Στοιχεία για την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου είπε πως «η χρήση αλκοόλ κατά τον τελευταίο μήνα (15-34 ετών στο γενικό πληθυσμό) ήταν 63,6%, σημειώνοντας μικρή μείωση από το 2012 που ήταν 70%, συγκριτικά με την ΕΕ που ήταν 11,3% - 86,7%».

Επίσης, είπε πως «η χρήση αλκοόλ κατά τον τελευταίο μήνα (15-16 ετών) ήταν 68%, παραμένοντας σε σταθερή τάση, αφού από το 2011 είναι περίπου στο 70%, σε σύγκριση με 48% που καταγράφεται στην ΕΕ», για να συμπληρώσει ότι τα ποσοστά μέθης τον τελευταίο μήνα σε ηλικίες 15 με 16 ετών αγγίζουν το 14%, διατηρώντας σταθερή τάση από το 2011 της τάξης του 14%.

Επιπλέον, ο Δρ. Γεωργίου ανέφερε ότι «δεδομένου του ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας, αλλά και επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ ανάμεσα στα ανήλικα παιδιά, αυτό προϋποθέτει τη λήψη σειράς ειδικών μέτρων και καλών πρακτικών για αντιμετώπιση του φαινομένου και αντιστροφή της αυξητικής τάσης που παρατηρείται», σημειώνοντας ότι η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου μέσα από την Εθνική Στρατηγική και τα Σχέδια Δράσης 2013-2016 και 2017-2020 προωθεί στόχους και δράσεις για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με το αλκοόλ με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προστασία των πολιτών σε πλήρη αρμονία με τις ανάλογες πολιτικές στην ΕΕ.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 10 τομείς αποτελεσματικά τεκμηριωμένων επιλογών πολιτικής και παρεμβάσεων, όπως περιγράφονται στη Διεθνή Στρατηγική για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 2010), η Κύπρος έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της πολιτικής δέσμευσης, συντονισμό και ευαισθητοποίηση με ποσοστό επιτυχίας 97%, στον τομέα Κοινοτικές και εργασιακές δράσεις με ποσοστό επιτυχίας 78%, στις Πολιτικές και μέτρα για την οδήγηση υπό την επήρεια με ποσοστό επιτυχίας 85%, στον τομέα της Διαθεσιμότητας με ποσοστό επιτυχίας 78% και στον τομέα της παρακολούθησης και της εποπτείας με ποσοστό επιτυχίας 100%», είπε.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στη σειρά των μέτρων που προτάθηκαν από την Αρχή μέσω του προσχεδίου του τροποποιητικού Νόμου ΚΕΦ. 144 περί «Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών», τα οποία όπως είπε «έχουν απώτερο στόχο τη μείωση της διαθεσιμότητας αλκοολούχων ποτών σε ανήλικα άτομα συμπεριλαμβανομένου της ενίσχυσης της γνώσης σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική /βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ των επαγγελματιών φιλοξενίας, και την στήριξη των επαγγελματιών επιβολής του νόμου».

«Ευελπιστούμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει σύντομα τις εν λόγω τροποποιήσεις ώστε να τεθούν σε εφαρμογή. Εισήγηση μας είναι επίσης όπως ποσοστό φορολογίας μέχρι 1% των υφιστάμενων εσόδων του κράτους από τη φορολογία των αλκοολούχων ποτών να αξιοποιείται για την προώθηση των μέτρων αντιμετώπισης της προσβασιμότητας στο αλκοόλ ανάμεσα στους ανήλικους και για την προώθηση μέτρων μείωσης της προσβασιμότητας των ανήλικων στο αλκοόλ», συμπλήρωσε.

Η Ευρώπη παραμένει με διαφορά η πρώτη ήπειρος στον πλανήτη σε μέση κατανάλωση αλκοόλ ανά κάτοικο, λέει ο Υπ. Υγείας

Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του, η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Άννα Παραδεισιώτου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι τα σχετιζόμενα με το αλκοόλ προβλήματα υγείας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού όπως υπογράμμισε, η Ευρώπη παραμένει με διαφορά η πρώτη ήπειρος στον πλανήτη σε μέση κατανάλωση αλκοόλ ανά κάτοικο και στην προβληματική χρήση αλκοόλ, ενώ περισσότερο από 5% του συνολικού αριθμού θανάτων στην Ευρώπη, έχει βρεθεί ότι οφείλονται στο αλκοόλ.

Ανέφερε ακόμα ότι «οπωσδήποτε τα προβλήματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας συντηρούν και άλλες φορές ωθούν προς την υπερκατανάλωση αλκοόλ, για αυτό είναι συχνά άδικος ο στιγματισμός, η στοχοποίηση και οι διακρίσεις εις βάρος του πάσχοντα από αλκοολισμό», σημειώνοντας πως «η αποφυγή στιγματισμού, η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα θεραπευτικών προγραμμάτων, είναι αυτά που θα φέρουν τον ασθενή με αλκοολισμό κοντά στη θεραπεία».

Δεκατρία άτομα σκοτώθηκαν από οδική σύγκρουση λόγω κατανάλωσης αλκοόλης, δήλωσε ο Α. Τρύφωνος

Σε ομιλία του, ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, Αντρέας Τρύφωνος, εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με τους στατιστικούς αριθμούς, όπως διαμορφώθηκαν από την 01/01/2018 μέχρι 30/11/2018, οι οποίοι όπως είπε, αναφέρουν ότι «από τις 44 θανατηφόρες συγκρούσεις, οι 11 ήταν λόγω κατανάλωσης αλκοόλης (25%), με αποτέλεσμα το θάνατο 13 προσώπων».

Σημείωσε ότι «η οδική ασφάλεια εντάσσεται στον πρώτο άξονα των στρατηγικών στόχων της αστυνομίας», για να προσθέσει ότι «στόχος δεν είναι απλά η αριθμητική μείωση των τροχαίων συγκρούσεων, αλλά η ουσιαστική μεταστροφή μιας δεδομένης αρνητικής κατάστασης, που στοιχίζει πρώτα από όλα σε ζωές και σε ανθρώπινο πόνο, ενώ έχει επίσης κόστος από άποψη εθνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής».

«Ο εκσυγχρονισμός και η χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της νομοθεσίας, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση με τη χρήση σύγχρονης και έξυπνης τεχνολογίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η επέκταση της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, η αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και η διαφώτιση του κοινού μέσω διαλέξεων βιωματικών – διαδραστικών εργαστηρίων και σεμιναρίων είναι μερικά από την πληθώρα των μέτρων που λαμβάνονται από την Αστυνομία και τα συναρμόδια Υπουργεία», είπε ο κ. Τρύφωνος.

Η κυπριακή νομοθεσία που αφορά τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών συνάδει με των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με την Πρ. της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης

Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Ρόνα Πετρή Κασάπη, ανέφερε ότι κατά τη φετινή χρονιά στα πλαίσια των δράσεων για τα 20χρονα της, η Αρχή ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες, με στόχο την προστασία των νέων από την ανεξέλεγκτη έκθεσή τους σε διαφημιστικά μηνύματα αλκοολούχων ποτών.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως «ανάμεσα στις δράσεις αυτές, ήταν η έρευνα που διεξήγαγε η Αρχή τον περασμένο Απρίλιο σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με τους περιορισμούς που υπάρχουν στις εθνικές νομοθεσίες στη μετάδοση διαφημίσεων αλκοολούχων ποτών, βάσει της περιεκτικότητας τους σε αλκοόλ, της ώρας μετάδοσης τους ή το είδος του προγράμματος, στο οποίο μεταδίδονταν», για να σημειώσει ότι από την έρευνα διαφάνηκε ότι η κυπριακή νομοθεσία συνάδει με αυτή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών και επομένως δεν φαίνεται να προκύπτει άμεση ανάγκη τροποποίησης της.

Παρουσίαση Οδηγού για την Ασφαλή Οδήγηση χωρίς αλκοόλ και άλλες ουσίες

Εξάλλου, στη Διάσκεψη παρουσιάστηκε ο «Οδηγός για την Ασφαλή Οδήγηση χωρίς αλκοόλ και άλλες ουσίες», ο οποίος ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Γενικού Χημείου του Κράτους με την Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Η Προϊστάμενη του Εργαστηρίου Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας του Γενικού Χημείου του Κράτους, Μαρία Αυξεντίου, είπε ότι 26.670 άτομα σκοτώθηκαν στην ΕΕ το 2016, λόγω τροχαίων συγκρούσεων, ενώ σημείωσε ότι το 25% όλων των τροχαίων συγκρούσεων στην ΕΕ σχετιζόταν με την κατανάλωση αλκοόλης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «5.120 θάνατοι θα είχαν προληφθεί, εάν οι οδηγοί δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ», συμπληρώνοντας ότι «οι τροχαίες συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται νεαροί οδηγοί τις νυχτερινές ώρες, οφείλονται κυρίως σε κατανάλωση αλκοόλης».

Στη διάσκεψη Τύπου ακολούθησαν, επίσης, παρουσιάσεις από τον Δρ. Λάμπρο Σαμαρτζή, Ψυχίατρο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, καθώς επίσης και από τον Δρ. Μιχάλη Μιχαηλίδη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας, για την πώληση των αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους.

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ 03 – 09 Δεκεμβρίου 2018

Η φετινή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ εστιάζει κυρίως στην προώθηση της πολιτικής για το αλκοόλ και των δράσεων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας για τα προβλήματα που προκαλεί η επιβλαβής κατανάλωση του αλκοόλ.

Η πολιτική και οι δράσεις που προωθούνται συμπεριλαμβάνουν προληπτικά μέτρα, αλλά και μέτρα ελέγχου που στοχεύουν στην μείωση των κινδύνων συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της πρόσβασης στο αλκοόλ από ανήλικα άτομα και της μείωσης των επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ καθώς και προγράμματα προστασίας της εγκύου και του εμβρύου της.

Στην πρωτοβουλία της Αρχής, που θα διαρκέσει από τις 3 μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2018, συνδράμουν το Υπουργείο Υγείας, η Αστυνομία Κύπρου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, και το Πρόγραμμα άμεσης πρόσβασης και μείωσης της βλάβης «ΣΤΟΧΟΣ» του Παγκύπριου Αντιναρκωτικού Συνδέσμου και των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα πραγματοποιούν δραστηριότητες, με στόχο την ενθάρρυνση της κοινωνίας για ενεργή συμμετοχή σε σχέση με την αποτροπή της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και την μείωση των επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X