ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:13
 

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεύτερη ευκαιρία στους κρατούμενους οι στόχοι του σωφρονιστικού

Τα ¾ των κρατούμενων αγκαλιάζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα διά βίου μάθησης σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Γιώργος Σαββίδης παραθέτοντας τους στόχους του σωφρονιστικού συστήματος είπε πως αυτοί είναι η παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους καταδικασθέντες.

Σημείωσε ότι η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, η διεύρυνση των οριζόντων, η καλλιέργεια δεξιοτήτων που συμβάλλουν στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και αυτοεικόνας του κρατούμενου, με έμφαση στη γνώση, τη διαμόρφωση αξίων, την καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης, της ευαισθησίας, είναι συνθετικά που στοχεύουν στην παροχή της «δεύτερης ευκαιρίας».

Σε ομιλία τους στη μουσικοχορευτική παράσταση των Σχολείων του Τμήματος Φυλακών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι τα Σχολεία του Τμήματος Φυλακών προσφέρουν: μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία», που μετατρέπει τον «αδρανή» χρόνο της κράτησης σε χρόνο παραγωγικό, σε αποτύπωμα ζωής, σε επένδυση για το μέλλον.

Πρόσθεσε ότι η μαθησιακή μόρφωση που παρέχεται, ίδια σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με ό,τι παρέχει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου περιλαμβανομένης και της επαγγελματικής, με πιστοποίηση απόκτησης της γνώσης, είναι εφόδιο για επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αποφυλάκιση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε αξιοσημείωτο και αξιέπαινο το γεγονός ότι τα ¾ των κρατουμένων, άνδρες και γυναίκες, αγκαλιάζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα διά βίου μάθησης και επιλέγουν να τύχουν επιμόρφωσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης στα επτά Σχολεία που λειτουργούν στο Τμήμα Φυλακών.

Περαιτέρω ανέφερε ότι στους άξονες της σωφρονιστικής προσέγγισης που ακολουθείται, οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες, στο διάστημα παραμονής στις φυλακές, θα υποστηριχθούν και θα ενισχυθούν – εκπαιδευτικά και ψυχολογικά – για να επιστρέψουν μετά την αποφυλάκιση στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον, έχοντας διορθώσει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία τους οδήγησαν στις Φυλακές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμα ότι είναι πολύ τιμητικό για τη χώρα μας να λαμβάνει εύσημα από αρμόδιες επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί στο σωφρονιστικό ίδρυμά της, οι οποίες δεν εξαντλούνται στο κομμάτι της δημιουργικής απασχόλησης και του σχολείου, αλλά επεκτείνονται καλύπτοντας τις αναβαθμισμένες ιατρικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες απεξάρτησης, αποθεραπείας και στήριξης, τη σίτιση, την εκγύμναση, τη ψυχαγωγία, την επικοινωνία των κρατουμένων.

«Ομοίως πολύ τιμητικό είναι το γεγονός πως οι εκσυγχρονιστικές πρακτικές που εφαρμόζονται στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Κύπρου αναγνωρίζονται ως βέλτιστες πρακτικές σε εγχειρίδια διεθνών Οργανισμών και επιτροπών», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι επιθέσεις κατά Χριστοδουλίδη και η νέα λίστα του Οδυσσέα

«Δια της πλαγίας η Καθημερινή πλασάρει τον Υπουργό Εξωτερικών ως εν δυνάμει υποψήφιο στις προεδρικές ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X