ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:35
 

Υπ. Δικαιοσύνης: Ριζική η μεταμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος

Ο νομοτεχνικός έλεγχος των νομοσχεδίων για αναθεώρηση του Νόμου και των Κανονισμών για τις Φυλακές ολοκληρώνεται

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το σωφρονιστικό σύστημα στην Κύπρο έχει μεταμορφωθεί ριζικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας πρότυπο μελέτης από εμπειρογνώμονες χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Είπε επίσης ότι ο νομοτεχνικός έλεγχος των νομοσχεδίων για αναθεώρηση του Νόμου και των Κανονισμών για τις Φυλακές ολοκληρώνεται εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων.

Μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου του ευρωπαϊκού προγράμματος “Ready…Go”, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, που αφορά στην ενασχόληση με τον αθλητισμό στον χώρο των φυλακών, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το σωφρονιστικό σύστημα «τυγχάνει πλέον αναγνώρισης από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς», συνέχισε ο Υπουργός.

Όπως είπε, επισφράγιση όλων των θετικών αλλαγών και γεγονός που τιμά την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η ανάθεση στο Τμήμα Φυλακών από το Συμβούλιο της Ευρώπης, της διοργάνωσης του 24ου Συνεδρίου των Διευθυντών Σωφρονιστικών Υπηρεσιών και Φυλακών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ετήσιου Συνεδρίου του οργανισμού EUROPRIS τον Μάιο του 2019.

Ο κ. Νικολάου απαρίθμησε ακολούθως κάποια από τα μέτρα που καθιερώθηκαν «με σαφή προσανατολισμό την ανθρωπιστική μεταχείριση των κρατουμένων και την παραγωγική επανένταξη τους στην κοινωνία». Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκε στη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών σε όλους τους κρατούμενους χωρίς καμία διάκριση, σε θέματα εκπαίδευσης, ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας, άθλησης και δημιουργικής ψυχαγωγίας, αλλά και στην ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Επίσης, έκανε λόγο για εξατομικευμένη μεταχείριση των κρατουμένων, κατηγοριοποίηση των κρατουμένων με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ευάλωτους και ενδυνάμωση των επαφών των κρατουμένων με τις οικογένειές τους.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια για αναθεώρηση του Νόμου και των Κανονισμών για τις Φυλακές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι προκαλεί ενδιαφέρον η διά νόμου κατοχύρωση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και οι καινοτόμες αλλαγές.

«Στο πλαίσιο αυτό, η ενασχόληση των κρατουμένων με τον αθλητισμό και η εκγύμναση στο χώρο των φυλακών θα αποτελεί δικαίωμα και όχι προνόμιο το οποίο θα μπορεί να του στερηθεί για λόγους πειθαρχίας» είπε και ανέφερε ότι
οι καινοτόμες αλλαγές αναμένεται να συζητηθούν κατά το Συνέδριο του EUROPRIS στην Κύπρο τον προσεχή Μάιο.

Νέο γήπεδο και γυμναστήριο το 2019

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είπε εξάλλου ότι στο πλαίσιο εκγύμνασης των κρατουμένων έχουν δημιουργηθεί έξι γυμναστήρια, ενώ στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2019 προγραμματίζονται άλλα δύο έργα. Πρόκειται για την κατασκευή γηπέδου minifootballγια τις πτέρυγες 5 και 8, και το Γυμναστήριο της Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι τα γυμναστήρια έχουν αναβαθμιστεί με σύγχρονο αθλητικό εξοπλισμό και έχουν εμπλουτιστεί τα προγράμματα των αθλητικών δραστηριοτήτων με καθημερινή επίβλεψη από καθηγητές φυσικής αγωγής, στα πλαίσια υπογραφής της στρατηγικής συνεργασίας του Τμήματος Φυλακών με τον ΚΟΑ και τον ΟΠΑΠ.

Ανέφερε τέλος ότι η ομάδα ποδοσφαίρου των φυλακών συμμετέχει συχνά σε ποδοσφαιρικές συναντήσεις με άλλες ομάδες, επιδεικνύοντας αθλητοπρεπή συμπεριφορά, χωρίς να υπάρχει βία στα γήπεδα ή ανάγκη για κάρτα φιλάθλου, όπως είπε.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους ανέφερε ότι το πρόγραμμα “Ready…Go” αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με θέμα τον αθλητισμό στις φυλακές.

«Ο αθλητισμός εντάσσεται στις προτεραιότητες της εκπαιδευτικής μας πολιτικής» καθώς η εξάσκηση είναι βασικός παράγοντας στη πνευματική ανάπτυξη και στη διαμόρφωση του ήθους και της συμπεριφοράς του ανθρώπου, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, γυμναστές του ΚΟΑ μαζί με το προσωπικό των φυλακών διοργάνωσαν διάφορα αθλητικά προγράμματα και δραστηριότητες για τους κρατούμενους.

Η κ. Αριστοτέλους είπε εξάλλου ότι επιδιώκεται η συμμετοχή του προσωπικού και των κρατουμένων σε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα, αφού συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος και στην αλλαγή στάσεων και νοοτροπίας στο οργανισμό.

Είπε τέλος ότι το Τμήμα Φυλακών συμμετείχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε περισσότερα από 12 ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το συνέδριο χαιρέτισε και ο Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Λεοντής Δημητρίου, ο οποίος ανέφερε ότι η εδραίωση της συνεργασία του ΚΟΑ με το Τμήμα Φυλακών επικυρώθηκε με την υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας.

Στη βάση αυτής της συνεργασίας, απασχολούνται στο Τμήμα Φυλακών 9 γυμναστές επί καθημερινής βάσης, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά και στο πρόγραμμα “Ready…Go”, πρόσθεσε.

Το τριετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο το Τμήμα Φυλακών συμμετέχει ως εταίρος μαζί με άλλες 6 Ευρωπαϊκές χώρες, χρηματοδοτείται από την ΕΕ, κάτω από την εποπτεία του προγράμματος Erasmus+ ενώ ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αργότερα την Πέμπτη με παρουσιάσεις του προγράμματος, καθώς και τηλεδιάσκεψη με άλλους εταίρους που επίσης πραγματοποιούν συνέδρια ταυτόχρονα με την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X