ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:49
 

Υπόθεση Petrana: Παρουσιάστηκε φωτογραφικός χάρτης της περιοχής

Κατέθεσαν άλλοι δύο μάρτυρες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας αστυφύλακα 1105 Νίκου Ιωάννου που υπηρετεί στο ΤΑΕ Πάφου και που συμμετείχε σε διάφορες έρευνες και εξετάσεις αλλά και που έλαβε καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα καθώς, την αντεξέταση του, με την κατάθεση της διασώστριας Κωνσταντίνας Λαζάρου και με την παρουσίαση φωτογραφικού χάρτη της περιοχής που εντοπίστηκε η 46χρονη τέως από την Βουλγαρία, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο η υπόθεση Petrana.

Η κατάθεση του μάρτυρα κατατέθηκε ως τεκμήριο στο Δικαστήριο.

Στην κατάθεση του ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στις ενέργειες του μετά τον εντοπισμό της 46χρονης αλλά και στον έλεγχο που διενήργησε ο κτηνιατρικός λειτουργός Γιώργος Δημητρίου με ειδικό μηχάνημα όπου διαπιστώθηκε ότι μόνο ο σκύλος στο κλουβί 2 είχε μικροπομπό. Ο μάρτυρας μάλιστα, όπως αναφέρει στην κατάθεση του, πληροφόρησε τον κατηγορούμενο ότι οι 5 σκύλοι Rottweiler έπρεπε να παραληφθούν ως τεκμήριο και να κλειδωθούν στα κλουβιά τους. Ο κ. Ιωάννου είπε πως ο κατηγορούμενος επέδειξε συνεργασία. Στα πέντε κλουβιά συνέχισε, τοποθετήθηκαν κλειδαριές ασφαλείας και στο μέρος παρέμεινε Αστυνομικός υπό φρούρηση των σκύλων.

Ακολούθως ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην κατάθεση που πήρε από τον 27χρονο κατηγορούμενο αλλά και στις επιτόπιες εξετάσεις που διενήργησε στην παρουσία του ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους και του κτηνιατρικού λειτουργού Γιώργου Δημητρίου. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις έρευνες που διεξήγαγε στα υποστατικά και των συγγενών του κατηγορούμενου που βρίσκονται σε χωράφι στην περιοχή Γερμανίνα στην Γεροσκήπου. Όπως διαπίστωσε κατά την διάρκεια της έρευνας στο υποστατικό του Ηρόδοτου Ηλία, υπήρχαν είπε ο μάρτυρας στο μπροστινό μέρος αρκετά σημεία όπου έλειπε η περίφραξη και συνδέονταν το χωράφι του με τα χωράφια του Θεμιστοκλή Ηλία και Μάριου Παναγιώτου.

Οι σκύλοι, όπως εξήγησε, που παραλήφθηκαν από τα υποστατικά του κατηγορούμενου, μεταφέρθηκαν σε κλουβιά του κτηνίατρου Λάκη Πολεμίτη στην Γεροσκήπου.

Στην συνέχεια ο κ. Ιωάννου είπε πως ο διευθυντής του ξενοδοχείου Αλιάνθων στη Κάτω Πάφο, παρέδωσε στις ανακριτικές αρχές USB χωρητικότητας 8GB που περιέχει βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του πιο πάνω ξενοδοχείου για τις 22.2.2018. Εκεί είχε μεταβεί η θανούσα για την εξεύρεση εργασίας της, την ίδια ημέρα.

Ακολούθως ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου υπέδειξε στον μάρτυρα σειρά εγγράφων προς αναγνώριση ανάμεσα στα οποία το ένταλμα ερεύνης στις 22.2.2018 του υποστατικού του κατηγορούμενου, του υποστατικού του πατέρα του στις 4.3.2018 αλλά και το ημερολόγιο δραστηριοτήτων από πλευράς των ανακριτικών αρχών την ημέρα της ανεύρεσης της 46χρονης.

Επίσης κατατέθηκε στο Δικαστήριο η γραπτή κατάθεση του κατηγορούμενου για την λήψη δείγματος αίματος και ακτινογραφίας άνω και κάτω γνάθου των σκύλων, μέτρησης των δοντιών των σκύλων καθώς και η απομαγνητοφώνηση των κλήσεων από την Αστυνομία μεταξύ του 27χρονου κατηγορούμενου και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΓΝ Πάφου που κάλεσε για την μεταφορά της 46χρονης .

Στο πλαίσιο της σημερινής δικαστικής διαδικασίας κατατέθηκε ως τεκμήριο μεγάλος φωτογραφικός χάρτης στον οποίον απεικονίζονταν η περιοχή που εντοπίστηκε η 46χρονη τέως από την Βουλγαρία Petrana Milchova Nikolova. Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο συγκεκριμένος φωτογραφικός χάρτης του 2014 παραλήφθηκε από το Κτηματολόγιο.

Ακολούθως η κατηγορούσα αρχή αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του φωτογραφικού χάρτη που απεικονίζονταν μεταξύ άλλων ο χώρος που εντοπίστηκε η θανούσα, ο χώρος του ξενοδοχείου που επισκέφτηκε η 46χρονη για την εξεύρεση εργασίας, τα υποστατικά της οικογένειας, το υποστατικό που διέμενε η θανούσα με τον σύντροφο της και γήπεδα που γειτνιάζουν με την συγκεκριμένη περιοχή. Ο μάρτυρας στην συνέχεια υπέδειξε τα υποστατικά των Ηρόδοτου Ηλία και Θεμιστοκλή Ηλία συγγενικά πρόσωπα του κατηγορούμενου.

Ερωτηθείς από την κατηγορούσα αρχή ο μάρτυρας, κατά πόσο κατά τον επίδικο χρόνο το 2018 δηλαδή, στο χώρο που βρίσκεται μεταξύ του χώρου στάθμευσης του ξενοδοχείου Αλιάνθων και του χωραφιού που εντοπίστηκε το θύμα εντοπίστηκε οτιδήποτε, ο αστυφύλακας Ιωάννου αναφέρθηκε σε σίδερα οριοθέτησης που υπήρχαν εντός του χωραφιού για ανέγερση κτιρίου.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στις πατημασιές σκύλων και άλλων ζώων που εντοπίστηκαν εντός του χωραφιού που ανεβρέθηκε η θανούσα και κατόπιν αναφοράς του κτηνιάτρου, στη είσοδο του υποστατικού του κατηγορούμενου, στην είσοδο του υποστατικού του Ηρόδοτου Ηλία αλλά και το κάγκελο που χώριζε τα υποστατικά των Θεμιστοκλή και Ηρόδοτου Ηλία μετά την υπόδειξη φωτογραφικού υλικού από τον κ. Χατζηκύρου.

Ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι μεταξύ των υποστατικών υπήρχε η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των σκύλων Rottweiler ιδιοκτησίας του 27χρονου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, απηύθυνε έκκληση στο Δικαστήριο για επιτόπια επίσκεψη στο σημείο που εντοπίστηκε η 46χρονη, κατά τις επόμενες δικάσιμους. Το αίτημα του ωστόσο αναμένεται να εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Στην αντεξέταση του ο κ. Στεφάνου υπέβαλε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις στον μάρτυρα. Ο κ. Ιωάννου απαντώντας σχετικά ανέφερε πως υπηρετεί στην Αστυνομία της Κύπρου για 11 έτη εκ των οποίων τα 7 στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου. Πρόσθεσε μάλιστα πως προχωρούσε στις έρευνες κατόπιν οδηγιών που λάμβανε από τον επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας Υπαστυνόμο Σάββα Σάββα, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στις έρευνες.

Ερωτηθείς σχετικά ο μάρτυρας, ανέφερε πως στις πρώτες ημέρες διερεύνησης του περιστατικού από ανακριτικής ομάδας διερευνάτο και το ενδεχόμενο τα κτυπήματα που δέχτηκε η θανούσα να ήταν από γεωργικό μηχάνημα.Παραδέχτηκε επίσης πως μετά τις πρώτες έρευνες η σκηνή απελευθερώθηκε. Επίσης πρόσθεσε πως έρευνες έγιναν και για τον εντοπισμό τριχών της θανούσας σε όλο το υποστατικό, κοπράνων και τα λοιπά Παραδέχτηκε ωστόσο πως ενώ υπήρχαν υποψίες για ενέργεια σκύλων ερευνήθηκε αρχικά όλος ο υπόλοιπος χώρος του χωραφιού εκτός των κλουβιών που φυλάσσονταν οι σκύλοι. Αυτό είπε έγινε σε μεταγενέστερο στάδιο και συγκεκριμένα την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε γιατί δεν ερευνήθηκε ο χώρος φύλαξης των σκύλων στις 26.2.2018 δεδομένου όπως ανέφερε ότι ήταν σημαντικό στοιχείο της διερεύνησης της υπόθεσης, η ταύτιση των σκύλων με οποιοδήποτε στοιχείο που αφορά την θανούσα. Ο μάρτυρας απήντησε ότι ίσως η έρευνα να έγινε την επόμενη ημέρα προκειμένου αυτή να γίνει στην παρουσία ιατροδικαστή για αυτοψία της σκηνής.

Επεσήμανε επίσης πως το κάθε κλουβί εξετάστηκε για χρονικό διάστημα 5 λεπτών.Αυτό σημείωσε έγινε στις 27.22018 ενώ οι έρευνες ξεκίνησαν με επίκεντρο το χώρο που βρίσκονταν τα κλουβιά των σκύλων, συμπλήρωσε. Ο δικηγόρος ωστόσο ζήτησε εξήγηση για το ότι στα πέντε πρώτα λεπτά της έρευνας εντοπίστηκε στο 5ο κλουβί το πλακάζ με αίμα και υπέβαλε την θέση ότι τα κοκκινωπά σημεία δεν είναι σίγουρο ότι αφορούν αποτυπώματα σκύλων με τον μάρτυρα να συμφωνεί.

Βάση των φωτογραφιών είπε που τραβήχτηκαν πέντε μέρες μετά το συμβάν υπήρχαν δύο γραμμές που εντοπίστηκαν πατημασιές σκύλων. Ο μάρτυρας είπε επίσης πως σύμφωνα και με την γνωμάτευση του κτηνιάτρου ο θάνατος της 46χρονης προκλήθηκε από δαγκωματιές μεγάλων σκύλων και όχι κυνηγετικών. Επίσης συνέχισε, σε έρευνα που έγινε στην περιοχή δεν εντοπίστηκαν άλλοι μεγάλοι σκύλοι. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν και άλλα ζώα αλλά και σκύλοι για τα οποία δεν έγινε περαιτέρω έλεγχος παρά μόνο οπτικός.

Οι πρώτες ακτινογραφίες έγιναν στους σκύλους Dezy και Drakon επειδή όπως εξήγησε την ώρα του επεισοδίου αυτοί ήταν ελεύθεροι, ενώ μετά όπως είπε, ελέγχθηκαν και οι υπόλοιποι τρεις με τις σχετικές εξετάσεις.

Ο μάρτυρας κατηγορίας παραδέχτηκε ότι πριν από την 2η νεκροψία, δηλαδή στις 26.2.2018, οι ανακριτικές αρχές είχαν υποψίες για πρόκληση θανάτου από γεωργικό μηχάνημα αλλά και για πρόκληση θανάτου από σκύλους. Εκείνη μάλιστα την περίοδο τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν ήταν μόνο ψεκαστήρες για αυτό εξήγησε οι υποψίες στράφηκαν στο ενδεχόμενο ο θάνατος της 46χρονης να προκλήθηκε από μεγάλους σκύλους.

Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμη ότι οι πέντε σκύλοι που κατείχε ο 27χρονος ράτσας Rottweiler δεν ανήκουν στην επικίνδυνη φυλή. Ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος ήταν βοηθητικός στο ανακριτικό έργο της Αστυνομίας.

Ο Δικηγόρος υπέβαλε την θέση ότι στην περιοχή υπήρχε σκύλος ράτσας Pitbull που είναι επικίνδυνη ράτσα.

Επόμενη μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε η Κωνσταντίνα Λαζάρου η οποία αναγνώρισε την κατάθεση της. Η Κωνσταντίνα Λαζάρου την επίδικη περίοδο εργάζονταν ως διασώστης στο ΓΝ Πάφου. Η κ. Λαζάρου αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έτυχε για αναίσθητο πρόσωπο κοντά στον κυκλικό κόμβο Καλιγούλα. Κατά την μετάβαση της εκεί όπως είπε, εντόπισαν την 46χρονη να αιμορραγεί και να βογκάει. Ακολούθως έχασε τις αισθήσεις της. Ακολούθως μεταφέρθηκε στο ΓΝ Πάφου όπου ο επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε τον θάνατο της. Φορούσε όπως είπε, ένα παντελόνι μαύρο, πάνω ήταν γυμνή και δίπλα της υπήρχε ένα παπούτσι και ένας στηθόδεσμος.

Η μεταφορά της στο ασθενοφόρο έγινε με την βοήθεια νοσηλεύτριας και του ατόμου που τους ειδοποίησε, όπως είπε.
Στην αντεξέταση της η μάρτυρας ανέφερε πως ως διασώστρια παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε έκτακτα περιστατικά και δεν χορηγεί φάρμακα όπως οι νοσηλεύτριες.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην μεταφορά της 46χρονης στην σανίδα με την βοήθεια του κατηγορούμενου που γέμισαν τα ρούχα του αίμα αλλά και στην προσπάθεια ανάνηψης που επιχείρησε συνάδερφος της.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε εκ νέου σήμερα ο 27χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της 3ης κατηγορίας που προστέθηκε, αυτή της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον όπως ορίζεται από το άρθρο 236.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης την 46χρονη Petrana φέρεται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι ράτσας Rottweiler, στις 22 Φεβρουαρίου σε αγροτική περιοχή στην Γεροσκήπου.

Ο 27χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, δηλαδή έχει υπογράψει εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή ύψους 100 χιλ. Ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε στο stop list,και κάθε μέρα παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου. Επιπρόσθετα οι σκύλοι του 27χρονου είναι στους όρους να φέρουν φίμωτρο και λουρί.

Η υπόθεση ορίστηκε για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας τις ημερομηνίες, 4.3.2019,5.3.2019, 15.3.2019 και 22.3.2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X