ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η 15η βράβευση για τους Άντρες της Χρονιάς

Tο περιοδικό ΜΑΝ αναδεικνύει τους Άντρες που έκαναν τη διαφορά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για 15η συνεχή χρονιά ο μακροβιότερος θεσμών βραβεύσεων στην Κύπρο, τα Man of the Year, βραβεύουν τους Άνδρες που μας έκαναν όλους υπερήφανους, παίρνοντας τον τόπο μας ένα βήμα πιο μπροστά, ο καθένας στον τομέα του.

Η Τράπεζα Κύπρου και το περιοδικό ΜΑΝ, αναδεικνύουν και φέτος τους σημαντικούς αυτούς άντρες μέσα από έξι κατηγορίες που αποτυπώνουν το γίγνεσθαι της κυπριακής κοινωνίας.

Σε αυτά τα πλαίσια σκοπός είναι μέσα από την επίσημη εκδήλωση, όχι μόνο η βράβευση εκείνων που ξεχώρισαν τον περασμένο χρόνο, αλλά και εκείνων που μετά από μια σημαντική πορεία γεμάτη επιτεύγματα, συνεχίζουν να πρωτοπορούν και να διακρίνονται.

Το περιοδικό ΜΑΝ κυκλοφορεί μαζί με την Καθημερινή

Οι όροι ανάδειξης
1. Οι προτεινόμενοι Άντρες της Χρονιάς επιλέγονται κάθε χρόνο από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού ΜΑΝ.

2. Για την ανάδειξη των Bank of Cyprus Man of the Year Awards 2015, σε κάθε κατηγορία ψηφίζουν παράλληλα δυο ομάδες εκλεκτόρων:
Α) 200 αναγνώστες του περιοδικού οι οποίοι ψηφίζουν μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης, διεξαγόμενη από γνωστή εταιρεία ερευνών,
Β) 200 προσωπικότητες του επιχειρηματικού, πολιτικού, εικαστικού, δημοσιογραφικού και αθλητικού κόσμου της Κύπρου.

3. Η βαρύτητα των δύο ομάδων για το τελικό αποτέλεσμα είναι 50%-50%.Τα ονόματα των προσωπικοτήτων που ψηφίζουν κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται από το περιοδικό ΜΑΝ και αναρτώνται στην τελετή βράβευσης. Την τελική επεξεργασία των στοιχείων αναλαμβάνει η εταιρεία ερευνών, με επίβλεψη του γνωστού ελεγκτικού οίκου, Deloitte.

4. Εάν κάποιος αναδειχθεί Bank of Cyprus Man of the Year στην ίδια κατηγορία για δυο συνεχόμενες χρονιές, τότε δεν προτείνεται ως υποψήφιος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

5. Υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνο ενήλικοι άντρες, Κύπριοι στην καταγωγή ή με κυπριακή υπηκοότητα, αλλά και όσοι ξεχωρίζουν για την πολύχρονη προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία και διέπρεψαν κατά την προηγούμενη χρονιά στον κλάδο ενασχόλησή τους.

6. Η διοργανωτική αρχή που είναι οι Spp Media Ltd., μαζί με τον χορηγό Bank of Cyprus, μπορούν να βραβεύσουν εκτός διαδικασίας με τα βραβεία Τιμής Ένεκεν και Κοινωνικής Προσφοράς οποιανδήποτε προσωπικότητα αξιολογηθεί για τη συνολική προσφορά της στη ζωή, την Κύπρο ή την ανθρωπότητα.

7. H ανάδειξη του Bank of Cyprus προκύπτει αυθόρμητα ως πρώτη ερώτηση σε όσους θα ψηφίσουν μέσω της τηλεφωνικής συνέντευξης και πριν απαντήσουν στις κατηγορίες των υποψηφίων.

Οι υποψηφιότητες

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Δρ Γιάννης Ιερόπουλος
Δρ Ιούλιος Γεωργίου
Δρ Σάββας Κουσιάππας
Δρ Γιώργος Βασιλείου
Δρ. Ζήνων Ζήνωνος

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
Δημήτρης Ζορπάς
Γιώργος Πέτρου
Ανδρέας Μαυρομμάτης
Παναγιώτης Παπαφιλίππου και Παναγιώτης Χριστοφόρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μάριος Μεττής
Πόλυς Κυριάκου
Πάρις Ερωτοκρίτου
Χαμπής Τσαγκάρης
Αντώνης Κατσαρής

Τα βιογραφικά

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Δρ Γιάννης Ιερόπουλος
Καινοτόμος και πρωτοπόρος, ως επικεφαλής μίας ομάδας μηχανικών από το Bristol Robotics Laboratory, δημιούργησε μία κυψέλη καυσίμων που χρησιμοποιεί βακτήρια, με σκοπό τη διάσπαση των υγρών αποβλήτων και την αξιοποίησή τους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω αυτής επιχείρησε με επιτυχία να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο, παράγοντας στην ουσία ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση υγρών αποβλήτων του ανθρώπινου οργανισμού. Μελλοντικά, η αξιοποίηση της ιδέας αυτής δύναται να προσφέρει όχι μόνο ένα νέο εναλλακτικό τρόπο παραγωγής ενέργειας, αλλά και να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Δρ Ιούλιος Γεωργίου
Μαζί με μια ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Ολιστικής Ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου δημιούργησαν ένα μέσο έγκαιρης ανίχνευσης του πρώιμου καρκίνου του λεπτού εντέρου με τη χρήση μίας ηλεκτρονικής κάψουλας. Η κατασκευή αυτή δίνει δυνατότητες συστηματικού ελέγχου και έγκαιρου εντοπισμού πρώιμων καρκινωμάτων, εφόσον και ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου, αν και σπάνιος, είναι εξίσου επικίνδυνος. Στην κατασκευή της πρότυπης κάψουλας έχει εργαστεί η Δρ Παναγιώτα Δημοσθένους στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, ενώ η όλη μελέτη έχει τύχει δημοσίευσης σε επιστημονικά περιοδικά.

Δρ Σάββας Κουσιάππας
Μαζί με τους Δρ. Alex Geringer-Sameth και μια ομάδα αστροφυσικών από τα Πανεπιστήμια Cambridge και Carnegie Mellon εντόπισαν πηγή Ακτινών «Γ» στον πυρήνα ενός νάνου γαλαξία που μόλις ανακαλύφθηκε. Η μέτρηση αυτή μπορεί να σηματοδοτεί την παρουσία σκοτεινής ύλης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βαρυτική της ιδιότητα, ενώ στην πορεία των μελετών ίσως υπάρξουν και αλλαγές στον τομέα της σωματιδιακής φυσικής και κοσμολογίας. Η ανακάλυψη του Κύπριου καθηγητή και της ομάδας του δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters και προκάλεσε αίσθηση ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα.

Δρ Γιώργος Βασιλείου
H ομάδα ερευνητών του Wellcome Trust Sanger Institute, υπό την αιγίδα του Ελληνοκύπριου αιματολόγου, ανακάλυψε τρία κρίσιμα στάδια τα οποία μετατρέπουν υγιή αιματολογικά κύτταρα σε καρκινικά, κατά την εξέλιξη της καλπάζουσας μυελογενούς λευχαιμίας. Η καταγραφή αυτής της «πορείας» προς τη λευχαιμία είναι σημαντική για παραπάνω από έναν λόγους, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη νέων τρόπων αντιμετώπισης και καταπολέμησής της ασθένειας.

Δρ. Ζήνων Ζήνωνος
Μεταδιδάκτορας Μοριακής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Sanger, ανακάλυψε πρόσφατα μία καινούργια θεραπεία κατά της ελονοσίας, που φέρει το όνομα Ab-1. Το Ab-1 έχει την ικανότητα να μπλοκάρει την αλληλεπίδραση μεταξύ basigin, δηλαδή του υποδοχέα στο ερυθροκύτταρο, και RH5, δηλαδή της πρωτεΐνης που ανήκει στο παράσιτο, με αποτέλεσμα τον θάνατο του παρασίτου. Σκοπός είναι το φάρμακο να παρέχεται στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, δωρεάν ή με το μικρότερο δυνατό αντίτιμο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
Δημήτρης Ζορπάς
Η εταιρεία Α. Ζορπάς&Υιοί Λτδ ιδρύθηκε το 1979 στην Αθηένου από τον κ. Ανδρέα Ζορπά. Με την πάροδο του χρόνου και σημειώνοντας πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα ανάπτυξη, ο μικρός φούρνος της Αθηένου μετατράπηκε σε Όμιλο Εταιρειών, ενώ παραμένει σταθερά πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού. Φέτος, συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυσή της και στα τέλη του 2015 εγκαινιάστηκε το νέο κατάστημα Ζορπάς, στη Νέα Υόρκη.

Γιώργος Πέτρου
Η Γαλακτοβιομηχανία Α/φοί Πέτρου παράγει το βραβευμένο από τα Global Cheese Awards 2015 χαλούμι «Αλάμπρα» και το παραδοσιακό γιαούρτι και χαλούμι «Η Γιαγιά». Επιπλέον, η εταιρεία βραβεύτηκε από το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας για τις επιδόσεις της στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014, από την Επιτροπή Επιλογής για το κυπριακό βραβείο εξαγωγών.

Ανδρέας Μαυρομμάτης
Ο σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, από το 1981, έχει καταφέρει να εντάξει την κυπριακή και την ελληνική κουζίνα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Το εστιατόριό του στο Galeries Lafayette στο Παρίσι θεωρείται πλέον ένα από τα καλύτερα της πόλης ενώ και με την ανακαίνιση του Lafayette Maison φέρει πλέον πιο έντονο το ελληνικό και το κυπριακό στοιχείο. Τον Οκτώβριο του 2015, ο γαλλικός οδηγός εστιατορίων Gault&Millau βράβευσε το Le Mavrommatis με τρεις σκούφους και το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού.

Παναγιώτης Παπαφιλίππου και Παναγιώτης Χριστοφόρου
Οι Παναγιώτης Παπαφιλίππου και Παναγιώτης Χριστοφόρου ξεκίνησαν να παράγουν παγωτά τη δεκαετία του 1960, ακολουθώντας μία παραδοσιακή συνταγή βασισμένη σε φυσικά συστατικά, φρέσκο γάλα, αυγά και κυπριακής παραγωγής φρούτα. Η P&P Ice Cream Group προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων, προμηθεύει πάνω από 1.500 σημεία στην Κύπρο και εξάγει σε Ελλάδα, Αγγλία, Σλοβενία, Κουβέιτ, Νότια Αφρική, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και όχι μόνο. Ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που δημιούργησαν παγωτό με τη χρήση του φυσικού γλυκαντικού stevia. Το 2015 η εταιρεία λάνσαρε το πρώτο παγωμένο επιδόρπιο κατάλληλο για σκύλους, το «Max and Frida», σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μάριος Μεττής
Η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, το «Λαίδη Μάκμπεθ», έτυχε μεγάλης αποδοχής για το κοινό και λειτούργησε ως προπομπός για την πορεία του. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε με τη δεύτερη απόπειρα, «Τα 39 σκαλοπάτια». Με τρεις υποψηφιότητες στα Θεατρικά Βραβεία Κύπρου του 2015, ο ίδιος κάθισε και στην καρέκλα του σκηνοθέτη της εν λόγω διοργάνωσης. Τον Ιανουάριο του 2016, ο Μάριος Μεττής σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο έργο του Nick Payne, «Μια μέρα όταν ήμασταν νέοι».

Πόλυς Κυριάκου
Ο Πόλυς Κυριάκου έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από το τραγούδι «Διόδια», αλλά αν διεισδύσει κανείς καλύτερα στο έργο του θα διαπιστώσει πως πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο στιχουργό, με πολλές επιτυχίες κατά το παρελθόν. Με τη ζωή του να κινείται ανάμεσα σε Νέα Υόρκη και στη γενέτειρά του, την Κύπρο, το 2015 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του με την επωνυμία «Χωρίς Αφέντες», όπου μια καλλιτεχνών «ντύνουν» με τις δικές τους φωνές τους, για άλλη μια φορά, ξεχωριστούς στίχους.

Πάρις Ερωτοκρίτου
Η θρυλική ομάδα Cheek by Jowl, του Βρετανού σκηνοθέτη Ντέκλαν Ντόνελαν, περιόδευσε από Ταϊβάν μέχρι Ρουμανία με βοηθό σκηνοθέτη τον Πάρι Ερωτοκρίτου. Το 2004 όντας απόφοιτος νομικής και φοιτητής της υποκριτικής, αποφάσισε να κάνει τη δική του, προσωπική επανάσταση, ακολουθώντας το όνειρό του, το θέατρο. Στον χώρο είναι γνωστός ως ένας από τους πιο τολμηρούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς και τον Οκτώβριο του 2015 έκανε πρεμιέρα το έργο «Ένας Αξιοπρεπής Γάμος», με τον ίδιο στη σκηνοθεσία.

Χαμπής Τσαγκάρης
Με μια ατελείωτη αγάπη προς τη ζωγραφική, πέρασε από την πατατοτυπία και την καλλιγραφία στις γραφικές τέχνες, που τελικά σπούδασε. Ο Χαμπής ο Χαράκτης είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές προσωπικότητες του νησιού και ανταποδίδει την αγάπη, αφού ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «κυπριόπληκτο», μιας και στην τέχνη του ασχολείται μόνο με κυπριακά θέματα.

Αντώνης Κατσαρής
Από τους πιο καταξιωμένος ηθοποιούς της Κύπρου συνεργάστηκε από το 1964 μέχρι το 1969 με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, από το 1969 μέχρι το 1981 στο Θεατράκι ΡΙΚ-ΘΟΚ ενώ από το 1981 και για δέκα χρόνια εργαζόταν σε διάφορα θέατρα στην Ελλάδα. Από το 1991 μέχρι και το 2007 εργαζόταν στον ΘΟΚ. Έλαβε αρκετές διακρίσεις για τη θεατρική του πορεία με πιο πρόσφατη τον Μάρτιο του 2015 για την πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά του στο κυπριακό θέατρο. Το 2015, επίσης, παράλληλα με τις συμμετοχές στην τηλεοπτική σειρά «Πρώτη Σταγόνα», πρωταγωνίστησε πλάι στη Λένια Σορόκκου και τη Στέλλα Φυρογένη στη θεατρική παράσταση «Το Παλάτι του Τέλους».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Media: Τελευταία Ενημέρωση