ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε πλήρης ημερών ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης

Kathimerini.gr

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 92 ετών, ο γνωστός φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος έγραψε ιστορία στον χώρο του φωτορεπορτάζ με το δικό του, μοναδικό στυλ.

Εβδομήντα χρόνια με μία φωτογραφική μηχανή στον λαιμό και μία σκάλα στο χέρι, ήταν το «μάτι» της Θεσσαλονίκης, ο φωτορεπόρτερ που αποτύπωσε με τον φακό του την καθημερινότητά της αλλά και τα κορυφαία γεγονότα που τη σημάδεψαν. «Έβγαλε την πίστη» σε όλους τους μεγάλους, από τον Ντε Γκωλ μέχρι τον Γκορμπατσώφ, από τον Κόλιν Πάουελ και τον Μιλόσεβιτς έως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που βρέθηκαν μπροστά του, για να πετύχει «μία καλή εικόνα», και ουρλιάζοντας στα λαζογερμανικά «noch einmal», ακόμη μία φορά δηλαδή, όταν συνειδητοποιούσε ότι είχε ξεχάσει να βάλει φιλμ.

Πάθος χωρίς όρια

Μέγας δάσκαλος για τους νεότερους, φωτορεπόρτερς και δημοσιογράφους, με δίχως όρια πάθος για τη δουλειά του, αθεράπευτα ρομαντικός λάτρεψε τη Θεσσαλονίκη, την οποία αρνήθηκε να εγκαταλείψει μολονότι οι επαγγελματικές προκλήσεις και προσκλήσεις ήταν μεγάλες. «Όταν η μεγάλη κυρία της ελληνικής δημοσιογραφίας Ελένη Βλάχου μού πρότεινε να δουλέψω στην «Καθημερινή» στην Αθήνα, αρνήθηκα. Την ευχαρίστησα για την τιμή που μου έκανε, αλλά της είπα δεν μπορώ, εδώ είναι η ζωή μου όλη».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Media: Τελευταία Ενημέρωση

X