ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα τηλεοπτικά πλατό μια μεγάλη κουζίνα

Μυθοπλασία… η ίντριγκα και το πάθος που αναζητάμε

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα ότι τα τηλεοπτικά μενού περιλαμβάνουν λογής-λογής μεζέδες και εναπόκειται στον τηλεθεατή ποιο θα δοκιμάσει και ποιο θα προσπεράσει. Και να που έρχεται και δένει το σημερινό θέμα μας. Σχεδόν κάθε κανάλι έχει και μία εκπομπή μαγειρικής, κάθε πλατό και κουζίνα, και από μάγειρες και μαγείρισσες άλλο τίποτα. Ξύπνησες και είσαι νοικοκυρά ή νοικοκύρης, και σκέφτεσαι «μμμ… τι να μαγειρέψω σήμερα;» κανένα πρόβλημα, ανοίγεις την τηλεόραση σε ένα οποιοδήποτε κανάλι και όλο και κάποιον θα πετύχεις να έχει βάλει την κατσαρόλα στη φωτιά, να κόβει λαχανικά ή να προτείνει καλά και υγιεινά πιάτα για όλη την οικογένεια.

Αν πάλι, δεν έχεις πρωινές λιγούρες και ανησυχίες, αλλά σε παίρνει τηλέφωνο ένας φίλος ή μία φίλη και σου λέει, «έρχομαι το βράδυ για φαγητό, φτιάξε κάτι καλό!», και πάλι δεν πρέπει να ανησυχήσεις, είσαι στο γραφείο μεσημέρι, βρίσκεις μία τηλεόραση και πάλι κάποιον θα βρεις να μαγειροτσικαλίζει, μα ένα κολοκυθάκι θα καθαρίζει, μια τσιπούρα θα ξεντερίζει, που έλεγε και μια ψυχή, όλο και κάποια ιδέα θα πάρεις… Αν πάλι δεν σε ικανοποιήσουν οι συνταγές από Κύπρο και Ελλάδα και θες να δώσεις έναν πιο έθνικ τόνο στο τραπέζι σου και πάλι κανένα πρόβλημα, μία συνταγή από τη Γουαδελούπη θα τη βρεις, τώρα τα υλικά πού θα τα βρεις, αυτό είναι δικό σου θέμα, αγαπητέ τηλεθεατή μου.

Συνοψίζοντας στην κυπριακή τηλεόραση έχουμε έξι αμιγώς μαγειρικές εκπομπές σε όλες τις ζώνες τηλεθέασης, για όλα τα γαστρονομικά γούστα, για όλα τα βαλάντια, όλα για όλους. Αν σε αυτές προσθέσουμε και τα ένθετα των μαγκαζίνο, πρωινών και απογευματινών – όχι Γιώτα, προς Θεού, στη δική σου εκπομπή λάδια και τηγάνια–, τότε αυξάνει το νούμερο, και αυτομάτως και οι συνταγές! Μάλιστα, επειδή όλη τη βδομάδα, λόγω διαφόρων υποχρεώσεων, μπορεί να χάσουμε κάποια συνταγή. Τότε, η λύση έρχεται το Σαββατοκύριακο, αφού οι εκπομπές προβάλλονται σε επανάληψη, οπότε κανένα πρόβλημα, απλώς κρατήστε σημειώσεις και μπορείτε να φτιάξετε και το μενού της εβδομάδας έτσι, μην το γελάτε καθόλου, διότι θυμάμαι πάρα πολύ καλά τη μαμά μου με τη θεία μου να συζητάνε από τα εφτά χαράματα τα του μπακάλη και την ρητορική ερώτηση «Τι θα κάνεις σήμερα;», εννοώντας τι θα μαγειρέψει, βέβαια ό,τι ιδέα έπεφτε στο τραπέζι από τρίτους απορριπτόταν αυτομάτως, διότι η απάντηση έπρεπε να είναι δική τους, και ρε παιδί μου έτσι η καθεμιά κρατούσε πρώτον σε αγωνία τους υπόλοιπους του σπιτιού και δεύτερον δεν αλληλεπικάλυπτε η μία την άλλη Σημαντικό για την πρωτοτυπία!


Ας περάσουμε όμως και στο φαινόμενο μυθοπλασία, που φαίνεται ότι δίνει στον ΑΝΤ1 τηλεοπτικούς πόντους! Τα «Δίδυμα φεγγάρια» και το «Μπρούσκο» είναι θα μπορούσαμε να πούμε τα πουλέν του σταθμού, αφού είναι από τα προγράμματα που κατά κόρον παρακολουθεί το κοινό. Πάντως από μυθοπλασία πάμε καλά, «9 μήνες», «Ζωή μου», «Πέντε κλειδιά», «Γαλάτεια», «Πέτρινο ποτάμι», «Όσα δεν ξέρεις», και ξεχνάω και μερικές! Απ’ ότι φαίνεται πάσχουμε πολύ σε αυτή τη χώρα σε πάθος και το αναζητούμε στο γυαλί, όπως μας αρέσει και η ίντριγκα, ρε παιδί μου, τη γουστάρουμε την κλειδαρότρυπα! Ναι, τα κανάλια επενδύουν, λέμε τώρα, στη μυθοπλασία και στον ΑΝΤ1 βγαίνει, να δούμε τι θα κάνει και ο Alpha που περιμένει τα νούμερά του ανέβουν με τις προσθήκες του «Η λέξη που δεν λες», που ακούγεται ότι θα είναι «Το νησί» νούμερο 2 και με το «Αστέρας Ρχαούλας», εμείς ευχόμαστε τα καλύτερα!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Media: Τελευταία Ενημέρωση