ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιγμα τον Μάϊο βλέπουν τα ξενοδοχεία

Με κλειστές μονάδες ξεκινά η σεζόν από τον Απρίλιο, ζητούν παράταση της στήριξης οι ξενοδόχοι για να αποφευχθούν απολύσεις

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ο Απρίλης είναι ο μήνας κατά τον οποίο ξεκινούν οι πρώτες κρατήσεις των τουριστών από το Ισραήλ για την Κύπρο. Αν και δεν αναμένονται εκείνη την περίοδο μεγάλες ροές τουριστών προς την Κύπρο, είναι σαφές ότι όσοι τουρίστες θα έρθουν, θα αναζητήσουν τουριστικό κατάλυμα. Θα πρέπει ωστόσο να επιλέξουν ανάμεσα στα λιγοστά ξενοδοχεία που παραμένουν ανοικτά, ή έστω κι αυτά τα μεμονωμένα που θα ξεκλειδώσουν τον Απρίλη, αφού τα πλάνα του συνόλου των ξενοδόχων δεν αφορούν τον Απρίλιο αλλά τον Μάϊο και μετά.

Τότε τοποθετούν χρονικά την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, αφού τότε αναμένεται ότι θα υπάρχει ικανοποιητική τουριστική κίνηση, από το εξωτερικό. Για τον εγχώριο τουρισμό επί του παρόντος δεν υπάρχουν νεότερα, αν και είχε γίνει πρόσφατα σχετική κρούση στον Υπουργό Υγείας, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Τα δεδομένα αυτή την στιγμή έχουν ως εξής: Τα ξενοδοχεία που λειτουργούν αυτή την στιγμή και μέχρι τέλος Μαΐου σε όλες τις πόλεις είναι ελάχιστα και με ελάχιστες πληρότητες, ανοίγει η στρόφιγγα της βρετανικής αγοράς μετά τον Μάη, ενώ το άνοιγμα της αγοράς από το Ισραήλ στην ουσία θα έχει αντίκρισμα από τον Ιούνιο και μετά. Μέχρι τότε, οι ξενοδόχοι ζητούν επέκταση των υφιστάμενων πακέτων στήριξης, ώστε να είναι σε θέση να ανοίξουν πριν τα τέλη του Μάη διατηρώντας το προσωπικό τους.

Παράταση της στήριξης

«Από την στιγμή που δεν υπάρχουν κρατήσεις στους μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων πριν από τον Μάιο, οι ξενοδόχοι δεν βλέπουν τον λόγο να ανοίξουν. Αίτημά μας, να επεκταθούν τα σχέδια στήριξης τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο για να μπορέσουμε να σώσουμε την απασχόληση», σημειώνει η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη. Την ίδια ώρα, ο ΠΑΣΥΞΕ εκφράζει ανησυχίες για το κατά πόσο τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να ανοίξουν πριν τα τέλη Μαΐου, κάτι που όπως αναφέρει θα δυσκολέψει αρκετά την καλοκαιρινή σεζόν.

Ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης επισημαίνει στην «Κ» ότι ο σκοπός είναι μεν να αρχίσουν τα ξενοδοχεία να λειτουργούν από τέλος Απριλίου, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο χωρίς την παράταση των μέτρων στήριξης του Υπουργείου Εργασίας. «Θα ήταν ευχής έργο η στήριξη των εργαζομένων να παραταθεί μέχρι τέλος Ιουνίου», ώστε όπως σχολιάζει, να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίξουν το συντομότερο και να επιστρέψει όλο το προσωπικό στις θέσεις του, ώστε να γίνει η ανάλογη προετοιμασία για το καλοκαίρι. Εξάλλου, όπως σημείωσε, ουσιαστική κίνηση αναμένεται από το τέλος του Ιούνη και μετά. Τότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που αντλούν από μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, ενδιαφέρον υπάρχει από όλες τις μεγάλες αγορές μας, όπως Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Ισραήλ, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες. Το αίτημα των ξενοδόχων είναι γνωστό στο Υπουργείο Εργασίας, αν και δεν έχει γίνει επίσημη συζήτηση επί τούτου. Αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών. Πάντως οι πληροφορίες της «Κ» κάνουν λόγο για παράταση των πακέτων στήριξης της κυβέρνησης και μετά τον Απρίλιο, έστω και σε μικρότερο ποσοστό.

Άνοιγμα με εστίαση

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Υγείας με τους συνδέσμους ξενοδόχων πριν από ένα μήνα, κατά την οποία είχε τεθεί το αίτημα για άνοιγμα των ξενοδοχείων για την εγχώρια αγορά, η απάντηση του Υπουργού ήταν αρνητική. Είχε δοθεί επίσης άλλη μια πληροφορία. Το Υπουργείο φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε άνοιγμα των ξενοδοχείων μαζί με την εστίαση. Κάτι που δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τα μέσα Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Μάρτιο ολοκληρώνεται και το σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, αν και ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, προωθεί την εδραίωση του και μετά τον Μάρτιο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο κατάφερε να δώσει ανάσες στους ξενοδόχους τους φθινοπωρινούς μήνες Σεπτέμβριο - Νοέμβριο. Αρχικά προνοούσε την κάλυψη του 25% του κόστους διαμονής από το Υφυπουργείο. Στη συνέχεια επεκτάθηκε για την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Μαρτίου 2021 προνοώντας κάλυψη του 35% του κόστους διαμονής. Για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2020, έχουν επωφεληθεί από το Σχέδιο και έχουν πραγματοποιήσει διακοπές, σε όλες τις επαρχίες, πέραν των 29.000 ατόμων, με υπολογιζόμενο αριθμό διανυκτερεύσεων πέραν των 63.000, ενώ η δαπάνη για το Υφυπουργείο ανήλθε στις 550.000 ευρώ. Φέτος, το ποσό ανέρχεται σε πρώτη φάση στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Καθοριστικό το άνοιγμα της αγοράς του Hν. Βασιλείου

Η Μεγάλη Βρετανία δεν αναμένεται να ανοίξει τα διεθνή ταξίδια πριν από τις 17 Μαΐου σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον. Οι σχεδιασμοί της χώρας λοιπόν αφορούν τις 17 του Μάη και μετά. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι από την στιγμή που δεν θα έχει κόσμο, δεν αναμένεται να ανοίξουν πολλοί Απρίλιο, ακόμα και τον Μάϊο. Πάντως τα δεδομένα από τον άτλαντα διακοπών του ταξιδιωτικού ομίλου TUI είναι μάλλον ενθαρρυντικά για την Κύπρο, αφού κατατάσσει την Κύπρο δεύτερη στις προτιμήσεις των Βρετανών τουριστών, μετά την Ριβιέρα στο Νταλαμάν της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, η τελευταία ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για άρση των περιορισμών στα ταξίδια όχι νωρίτερα από τις 17 Μαΐου, έχει εκτοξέυσει τις κρατήσεις στις σελίδες μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτόρων. Μάλιστα η TUI ανακοίνωσε αύξηση κατά 500% σε μία νύχτα ενώ η Thomas Cook αύξηση κατά 100%.

Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση, η αύξηση ευνοεί την Κύπρο αφού σύμφωνα με την εταιρεία η τάση των κρατήσεων είναι προς Ελλάδα, Κύπρο, Μεξικό και Δομηνικανή Δημοκρατία. Ειδικότερα για την Κύπρο, μετά την ανακοίνωση Τζόνσον υπήρξε αύξηση των κρατήσεων για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη. Αύξηση στις ροές από Ισραήλ αναμένεται επίσης εκείνο το διάστημα, ενώ θολό παραμένει το τοπίο για την ρωσική αγορά, λόγω της πορείας αναγνώρισης του εμβολίου τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Φαρμάκων. Φυσικά όλες οι εκτιμήσεις και κρατήσεις, μπορούν να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό την αίρεση των εξελίξεων της πανδημίας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση