ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάτω από το φράγμα των $30 το πετρέλαιο

Tο Ιράν ενισχύει την πτώση και επιδεινώνει την κρίση υπερπροσφοράς

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κάτω από «φράγμα» των 30 δολαρίων ανά βαρέλι έπεσε την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών ότι οι οικονομικές κυρώσεις που εμποδίζουν τις εξαγωγές του Ιράν στη διεθνή αγορά θα αρχίσουν να αίρονται μέσα στο επόμενο διάστημα, επιδεινώνοντας την κρίση υπερπροσφοράς που έχει πλήξει την αξία του αργού.

Η ευρωπαϊκή ποικιλία Brent – που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση όλων των τύπων πετρελαίου παγκοσμίως – έπεφτε λίγο μετά τις 15:00 το απόγευμα κατά σχεδον 5%, με την τιμή του βαρελιού να διαμορφώνεται στα 29,3 δολάρια. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η αξία της κύριας βορειοαμερικανικής ποικιλίας, της West Texas, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 5,8%.

Η πτώση κάτω από τα $30 ανά βαρέλι αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό ορόσημο στην «κατρακύλα» που έχει υποστεί η τιμή του αργού, το οποίο έχει πάνω από το 70% της αξίας του τους τελευταίους 18 μήνες.

Η παρατεταμένη «βουτιά» του πετρελαίου έχει προκαλέσει γεωπολιτικούς και δημοσιονομικούς τριγμούς σε οικονομίες που εξαρτώνται από τις ενεργειακές εξαγωγές, από τη Ρωσία έως τη Μέση Ανατολή και τη Βενεζουέλα. Στον ιδιωτικό τομέα, οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υπολογίζεται ότι έχουν ακυρώσει ή αναβάλει επενδύσεις αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι φόβοι για την πορεία του πετρελαίου – που δεν αποκλείεται να πέσει έως και τη ζώνη των 20-25 δολαρίων ανά βαρέλι – βρήκαν αντανάκλαση στα κινεζικά χρηματιστήρια, με την αγορά της Σαγκάης να κλείνει με πτώση 3,51%, ενώ και οι μεγάλοι δείκτες της Ευρώπης βρίσκονται στο «κόκκινο».

Πέραν των φόβων για την κρίση υπερπροσφοράς και υπερπαραγωγής, ένας ακόμα βασικός παράγοντας πίσω από την πτώση του πετρελαίου είναι οι φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου, όμως πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν παρατεταμένη μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας έχουν εγείρει φόβους ότι ο βιομηχανικός πυλώνας του ασιατικού γίγαντα χάνει μέρος της δύναμής του.

Η μεγάλη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα έμεινε σταθερή το 2014, γύρω στα 510.000 βαρέλια ανά ημέρα, παρά τα πρώτα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας Barclays, η ζήτηση μπορεί να πέσει ακόμα και στα 300.000 βαρέλια φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση