ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Βουτιά» 5,70% του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α.

Διολίσθησε στις 526,44 μονάδες

Kathimerini.gr

Το πρώτο κραχ της νέας χρονιάς κατεγράφη την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης κατέρρευσε με απώλειες 5,70% και διολίσθησε στις 526,44 μονάδες.

Πρόκειται για την 10η πτωτική συνεδρίαση του 2016 σε σύνολο 12 συνεδριάσεων αφού οι εισαγόμενες αναταράξεις λόγω της πτώσης του πετρελαίου δεν άφησε ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά όπου οι ξένοι με ποσοστό 60,3% πουλούσαν σήμερα δίχως αύριο με προφανή σκοπό να αποεπενδυθούν σε βραχυπρόθεσμη βάση από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα κατέρρεαν και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων όπου κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις. Έτσι το 2ετές ομόλογο εμφάνισε απόδοση στο 11,85% με τιμή στα 89,00 λεπτά του ευρώ. Το 3ετές ομόλογο είχε απόδοση 11,00% με τιμή στα 83,60 λεπτά και το 10ετές ομόλογο εμφάνισε σήμερα απόδοση στο 9,50% με τιμή στα 62,50 λεπτά του ευρώ. Το spread διαμορφώθηκε στις 901 μονάδες βάσης.

Οι συνολικές απώλειες του Χρηματιστηρίου από την αρχή του 2016 φθάνουν πλέον το -16,62% ενώ η χαμένη κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 8 δις. ευρώ.

Πιέσεις και στα διεθνή χρηματιστήρια
Μεγάλες απώλειες, πάνω από 3%, σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τη βουτιά που έκαναν οι ασιατικές αγορές, ενώ και η Wall Street αναμένεται να ανοίξει πτωτικά, για μία ακόμη συνεδρίαση. Η νέα αναταραχή στα χρηματιστήρια σημειώνεται μετά τις ενδείξεις ότι η Κίνα επιδιώκει να εξασθενήσει το νόμισμά της, οι οποίες ενίσχυσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 και ο δείκτης MSCI για την Ασία και τον Ειρηνικό βυθίσθηκαν σε χαμηλά  τριμήνου. Ο Stoxx 600 υποχωρούσε 3,3%, καθώς ο γερμανικός δείκτης DAX και ο γαλλικός CAC 40 σημείωναν πτώση 3,5% και 3,1%, αντίστοιχα. Λίγο μικρότερες ήταν οι απώλειες του βρετανικού FTSE 100 (-2,7%).
 
O δείκτης CSI 300 κινεζικών εταιρειών, εισηγμένων στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σεντζέν έκανε βουτιά 7%, που αποτελεί και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο μείωσης των τιμών των μετοχών, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συναλλαγές, για δεύτερη φορά την πρώτη εβδομάδα του έτους. Η βουτιά των μετοχών σημειώθηκε μετά τον καθορισμό χαμηλότερης ισοτιμίας για το γουάν από την κινεζική κεντρική τράπεζα, με τη μείωση της ισοτιμίας να ανέρχεται σε 0,51% και να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτή τον περασμένο Αύγουστο (περίπου 2%). Η ισοτιμία του γουάν στις εκτός της Κίνας αγορές συναλλάγματος υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 5ετίας, πριν ανακάμψει, καθώς υπήρξαν υποψίες για παρεμβάσεις. Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα και ο χρυσός έκαναν ράλι, καθώς οι επενδυτές προτιμούν τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Ο δείκτης προθεσμιακών τιμών Standard & Poor's του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σημείωνε απώλειες 1,4%, ενώ χθες είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο τριμήνου.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X