ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι μεγάλες απειλές της Wall Street

Kathimerini.gr

Το χρηματιστήριο έχει προβλέψει εννέα από τις τελευταίες... πέντε υφέσεις είχε δηλώσει κάποτε ο θρυλικός Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Σάμιουελσον, καυτηριάζοντας την ιδέα ότι οι αγορές έχουν πάντα δίκιο και συνεπώς ότι δεν πρέπει να υπόκεινται σε κανονιστικό πλαίσιο. Φυσικά δεν έχουμε πρόθεση να αμφισβητήσουμε τον Σάμιουελσον, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μερικές φορές η «αγορά» δεν πέφτει και μέσα στις προβλέψεις της.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα η Wall Street μένει ξάγρυπνη τα βράδια εξαιτίας αυτών των πιθανών απειλών. Το αν θα εκδηλωθεί κάποια από αυτές, πότε και με πόσο μεγάλη ένταση μένει να αποδειχθεί. Αλλωστε, οι προβλέψεις που κάνουν οι άνθρωποι αλλά και οι φόβοι που τους καταλαμβάνουν πολλές φορές αποκαλύπτουν περισσότερα για τους ίδιους και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν και διαμορφώνουν τις απόψεις τους παρά για το επερχόμενο μέλλον.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε στα τέλη Ιανουαρίου το hedge fund «Two Sigma», με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 30 δισ. δολ., ζήτησε από 120 χρηματιστές να κατατάξουν εννέα σημαντικές απειλές ανάλογα με το ποια τους ανησυχεί περισσότερο. Προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 60% των ερωτηθέντων απάντησε η Κίνα. Για την ακρίβεια η απειλή ορίζεται ως έντονη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί στο 3% ή και πιο κάτω.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας ήταν το 2015 6,9%, σύμφωνα τουλάχιστον με την κινεζική στατιστική υπηρεσία. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 25 ετών. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλοί αναλυτές εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τον ρυθμό ανάπτυξης που παρουσιάζει το Πεκίνο.

Δεύτερη μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με τους χρηματιστές της Wall Street, είναι η απότομη πτώση μιας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων κατά 20% ή και περισσότερο και η πρόκληση γενικευμένης ρευστοποίησης στην αγορά. Το 2016 ξεκίνησε με τους επενδυτές να ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας και την πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 12,24% και ο τραπεζικός δείκτης του πανευρωπαϊκού δείκτη FTSEurofirst 300 έχει υποχωρήσει κατά 19,33%. Οι βασικότεροι λόγοι είναι ότι πρώτον το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης πλήττει τις τράπεζες, δεύτερον ότι οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε πολλές απειλές που ενισχύονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της υποχώρησης της ανάπτυξης και τρίτον διότι πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν προβλήματα που είχαν από παλαιότερα.

Τρίτη σημαντικότερη απειλή που θα μπορούσε να πλήξει τις αγορές οι χρηματιστές της Wall Street θεωρούν την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, δείγμα έλλειψης ζήτησης, κατανάλωσης και τελικά ανάπτυξης, ώσπου τελικά αυτός να μετατραπεί σε αρνητικό πληθωρισμό. Ακολουθεί στην τέταρτη θέση η απειλή να χρεοκοπήσει μια από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και το γεγονός αυτό να προκαλέσει πανικό με εξάπλωση της κρίσης αρχικά σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η εξάπλωση της κρίσης θα μπορούσε να πάρει τη μορφή σημαντικής αύξησης του κόστους χρηματοδότησης που θα καλούνταν να πληρώσουν, εξέλιξη που θα αύξανε ακόμη περισσότερο την πιθανότητα νέας χρεοκοπίας κ.ο.κ. Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θεωρείται αρκετά μικρό, όπως και η παύση της ύπαρξης του ευρώ ως του κοινού νομίσματος της Ευρωζώνης.

Οσον αφορά το πότε θα μπορούσε να εκδηλωθεί κάθε μία από τις απειλές, οι 120 χρηματιστές απαντούν ότι η πρώτη που θα μπορούσε να εκδηλωθεί θα ήταν μια κρίση ρευστότητας, υπολογίζοντας την πιθανότητα στο 24,5% το επόμενο εξάμηνο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση