ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξέφρενο «ράλι» ναυτιλιακών μετοχών σε Wall και Nasdaq

Η εξαγγελία του Ντόναλτ Τραμπ επηρέασε τις αγορές

Kathimerini.gr

Η πρώτη διεθνής χρηματιστηριακή αντίδραση από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εντοπίστηκε στις ελληνικές μετοχές της ποντοπόρου ναυτιλίας στους αμερικανικούς δείκτες της Wall Street και στο Χρηματιστήριο του Nasdaq. To διάστημα 7 έως και 17 Νοεμβρίου 2016 αρκετές μετοχές ελληνικών εταιρειών παρουσίασαν ακραίες συμπεριφορές με έντονο άρωμα κερδοσκοπίας και ισχυρή μεταβλητότητα (volatility).

Είχε προηγηθεί το σήμα ανόδου στις μετοχές της ποντοπόρου ναυτιλίας από τον δείκτη Baltic Dry Index (δείκτης ξηρού φορτίου), ο οποίος από τις 870 μονάδες, που είχε διαμορφωθεί στις 7 Νοεμβρίου 2016 την παραμονή της εκλογής Τραμπ, εκτοξεύθηκε την περασμένη Δευτέρα στις 21 Νοεμβρίου 2016 στις 1.240 μονάδες, καταγράφοντας μια εκρηκτική άνοδο της τάξης του 42,52%.

Να σημειώσουμε ότι ο δείκτης Baltic Dry Index παρέχει αποτίμηση των ναύλων των θαλάσσιων μεταφορών, που αφορούν τις κυριότερες πρώτες ύλες. Εμμεσα, μετράει την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση για εμπορεύματα τα οποία εξάγονται και μετακινούνται με πλοία χύδην φορτίου στις διεθνείς αγορές, όπως υλικά οικοδομικών κατασκευών, άνθρακας, αργό πετρέλαιο, σιδηρομετάλλευμα, σιτηρά κ.λπ.

Η βασική αιτία αυτής της ανόδου των 10 ημερών αποδίδεται από διεθνείς αναλυτές στην εκτίμηση ότι ο νέος Aμερικανός πρόεδρος, εφόσον υλοποιήσει την εξαγγελία του για ανοικοδόμηση της Aμερικής, θα «χρειαστεί» τεράστιες ποσότητες σιδηρομεταλλευμάτων, κάτι που θα ευνοήσει τις εισαγωγές και συνακολούθως και το θαλάσσιο εμπόριο, ιδίως τον τομέα του ξηρού φορτίου.

Ενα εκρηκτικό ράλι σημείωσε το διάστημα από 7 μέχρι και 15 Νοεμβρίου 2016 η μετοχή της Dryships του κ. Γιώργου Oικονόμου. O τίτλος της ναυτιλιακής εταιρείας εκτινάχθηκε περίπου 1.217% από τις 7 Νοεμβρίου, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 4,60 δολάρια η μετοχή, και έφθασε τα 102 δολάρια η μετοχή στη συνεδρίαση της 15ης Νοεμβρίου 2016. Στη συνέχεια η μετοχή υποχώρησε για να κλείσει στα 9 δολάρια την περασμένη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016. Μάλιστα η εκρηκτική άνοδος της Dryships οδήγησε μέχρι και στην παρέμβαση της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς των HΠA ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες από την εταιρεία.

Η μετοχή της ποντοπόρου ναυτιλίας Navios Partner, συμφερόντων της κ. Αγγελικής Φράγκου, επίσης παρουσίασε έντονη μεταβλητότητα την πρώτη εβδομάδα που εξελέγη νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η μετοχή της Navios Partner στις 7 Νοεμβρίου 2016 είχε διαμορφωθεί στο 1,04 δολάριο για να εκτοξευθεί στα 2,40 δολάρια την Τρίτη 15 Νοεμβρίου και να κλείσει ο τίτλος στο 1,65 δολάριο την περασμένη Δευτέρα.

Σημαντική άνοδο, πάνω από 100%, σημείωσε σε διάστημα 7 ημερών και η μετοχή της Diana Shipping που ανήκει στον εφοπλιστή Συμεών Παληό. Στις 7 Νοεμβρίου η μετοχή έκλεινε στα 2,49 δολάρια για να εκτοξευθεί στα 5 δολάρια ο τίτλος στις 17 Νοεμβρίου και να υποχωρήσει στα 3,40 δολάρια στη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου 2016.

Επίσης, ισχυρά κέρδη 53,13% σημείωσε ο τίτλος της εταιρείας Stealth Gas που ελέγχεται από τον εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, καθώς στις 7 Νοεμβρίου ο μετοχικός τίτλος έκλεινε στα 2,71 δολάρια για να αναρριχηθεί στα 4,15 δολάρια στις 16 Νοεμβρίου και να υποχωρήσει στο επίπεδο των 3,65 δολαρίων στο κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας 21 Νοεμβρίου 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση