ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με άνοδο και ενίσχυση του τζίρου έκλεισε η εβδομάδα στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε στις 620,75 μονάδες

Kathimerini.gr

Μεταστροφή του αρνητικού κλίματος στο Χρηματιστήριο σημειώθηκε στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Από την απαισιοδοξία και τις ρευστοποιήσεις μετοχών των πρώτων τεσσάρων συνεδριάσεων, χθες επανεμφανίστηκαν οι αγοραστές, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε ενδοσυνεδριακά κέρδη που προσέγγισαν το 3%. Η άνοδος συνοδεύθηκε και από αξιόλογη ενίσχυση του τζίρου που ξεπέρασε τα 55 εκατ. ευρώ.

Η αναπτέρωση του ηθικού των επενδυτών την Παρασκευή στηρίχθηκε στις ελπίδες που δημιούργησαν οι πληροφορίες που διέρρευσαν από το πρωί στις Βρυξέλλες και μετέδωσε η «Κ» ότι επήλθε συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας μεταξύ των θεσμών, με αφορμή τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών στη βελγική πρωτεύουσα.

Η χθεσινή άνοδος είχε πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο που υπεραπέδωσε, αφού βέβαια είχε υποστεί και τις περισσότερες απώλειες στις προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Ταυτόχρονα, η χθεσινή άνοδος περιόρισε σημαντικά τις απώλειες (-3,21%) των συνεδριάσεων που είχαν προηγηθεί την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ολοκληρώθηκε με απώλειες 1,30% του Γενικού Δείκτη που διολίσθησε στις 620,75 μονάδες. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές της Πειραιώς (-4,84%), της Eurobank (-4,43%) και της Alpha Bank (-3,85%). Ακολούθησαν σε απώλειες οι μετοχές της Folli Follie (-1,45%) και του ΟΤΕ (-1,28%).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 27,376 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε στα 42,820 δισ. ευρώ. Μικρή αντίδραση σημείωσε το Χρηματιστήριο την περασμένη Τρίτη με τον βασικό δείκτη να ενισχύεται ελαφρά σε ποσοστό 0,42% και να κλείνει στις 623,37 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών βελτιώθηκε στα 41,583 εκατ. ευρώ με τις μετοχές της Viohalco (6,76%) και της Μέτκα (3,55%) να εμφανίζουν τις καλύτερες αποδόσεις.

Αντίθετα, σε αρνητικό έδαφος από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Ftse/ase 25) έκλεισαν οι μετοχές της Alpha Bank (-2,29%), της Eurobank (-1,60%) και της Εθνικής τράπεζας που υπέστη απώλειες 0,45% και διολίσθησε στα 0,223 ευρώ.

Η απαισιοδοξία των επενδυτών για κλείσιμο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2017 αποτυπώθηκε σε ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων, που είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βυθιστεί 2,01% και να διαμορφωθεί στις 610,86 μονάδες. Η ένταση των ρευστοποιήσεων αποδείχθηκε και από την ισχυρή άνοδο της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας που έφθασε τα 65 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχώρησε στα 42,498 δισ. ευρώ. Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της τράπεζας Πειραιώς (-7,91%), της Alpha Bank (-6,43%), της ΔΕΗ (-4,14%), της Εθνικής τράπεζας (-3,59%) και του Μυτιληναίου (-2,50%).

Την περασμένη Πέμπτη το Χρηματιστήριο παρέμεινε σε αρνητική τροχιά, με τον βασικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,34% και να κλείνει στις 608,79 μονάδες. Χαμήλωσε η αξία των συναλλαγών στα 37,249 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Η μετοχή της Jumbo υποχώρησε 2,02% και έκλεισε στα 13,11 ευρώ. Ακολούθησαν σε απώλειες οι μετοχές της ΔΕΗ (-1,96%), της Folli Follie Group (-1,91%) του ΟΤΕ (-1,52%) και της τράπεζας Πειραιώς (-1,23%). Η μετοχή της Σαράντης (3,25%) διακρίθηκε από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το σίριαλ της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας θα συνοδεύσει και τις συνεδριάσεις της δεύτερης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Φεβρουαρίου. Προφανώς, η αγορά εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις των ξένων funds, τα οποία επανακαθορίζουν την επενδυτική τους στρατηγική σύμφωνα με τις εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X