ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία προκαλεί νευρικότητα στις αγορές

Οι μετοχές των Citigroup, Bank of America, Wells Fargo και JPMorgan έπεφταν από 0,7% έως και 1%

Kathimerini.gr

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων έκλεισαν, χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με πτώση 0,2%, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης των τραπεζών. Οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανή επέκταση της τουρκικής κρίσης, μέσω της έκθεσης ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες και εταιρείες.

Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με ζημίες 1,6% και βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016. Από την αρχή του έτους, ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,1%. «Εντείνονται οι φόβοι ότι όλα αυτά θα τελειώσουν με πόνο και δάκρυ, ακόμα περισσότερο που φαίνεται να επικρατεί ο οικονομικός λαϊκισμός από τις ΗΠΑ μέχρι την Τουρκία και από τη Βρετανία μέχρι την Ιταλία», ανέφεραν σε σημείωμά τους οικονομικοί αναλυτές της Societe Generale. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax έκλεισε με πτώση 0,5%, ενώ πρακτικά αμετάβλητος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο CAC 40 στο Παρίσι. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,3% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με ζημίες 0,6%. Μεταξύ μεμονωμένων μετοχών ξεχώρισε η υποχώρηση της μετοχής της Bayer κατά 10,3%. Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με πτώση 2% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την Bank of America Merrill Lynch. Σημαντική πτώση 4,1% και για τη μετοχή της Air France-KLM, μετά την ανακοίνωση του σωματείου των πιλότων της ότι είναι πιθανές περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν επαναληφθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση, με θέμα την αύξηση μισθών.

Πτωτικά κινούνταν αργά το βράδυ οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με την αναταραχή στην Τουρκία να πιέζει τις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών. Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,15% και ο Dow Jones κατά 0,25%. Οι μετοχές των Citigroup, Bank of America, Wells Fargo και JPMorgan υποχωρούσαν μεταξύ 0,7% και 1%.

Αντιθέτως, νέο υψηλό ρεκόρ κατέγραψαν οι μετοχές των Amazon και Apple. «Οι επενδυτές αγοράζουν τεχνολογικές μετοχές, καθώς επωφελούνται λόγω της συγκυρίας, ενώ ορισμένες με υψηλή κεφαλαιοποίηση έχουν ιδιαίτερη λάμψη χάρη στη μεγάλη κερδοφορία τους», εξηγεί στο Reuters ο Ντέιβ Ντοναμπεντιάν, επικεφαλής επενδύσεων στη CIBC Private Wealth Management στην Ατλάντα. Η μετοχή της Harley-Davidson υποχωρούσε μέχρι και κατά 4%, αφότου ο Τραμπ ενθάρρυνε μποϊκοτάζ εναντίον της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X